Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Wonen op een woonboot? 10x Tips!


Woonboten worden steeds populairder in Nederland. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook om er permanent op te wonen. Omdat wonen op een woonboot natuurlijk heel anders is dan wonen in een normaal huis op het vaste land, is het belangrijk om je eerst goed in te verdiepen. Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wat zijn de kosten? Noem maar op. Wil jij ook een woonboot kopen om er permanent op te wonen? Wij hebben tien tips en aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Wonen op een woonboot biedt een aantal bijzondere voordelen ten op zichte van wonen in een normaal huis. Je hebt bijvoorbeeld meer privacy op het water. Niet alleen heb je minder geluidsoverlast, het geluid van water kan zelfs erg ontspannend zijn. En je hoeft minder rekening te houden met je buren. Tóch zijn er een aantal aandachtspunten die je moet weten voordat je gelijk keen woonboot gaat kopen, die veel mensen als nadelen zien. Lees verder om erachter te komen of wonen op een woonboot iets voor jou is.

1. Woonboot, woonark of watervilla?

Je hebt weliswaar over wonen op een woonboot, maar is een woonboot wel hetgeen wat je daadwerkelijk bedoelt? Of bedoel je eigenlijk een woonark of een watervilla? Er zijn namelijk wel belangrijke verschillen tussen een woonboot, woonark en watervilla. Hoewel een woonboot een vaste aanlegplaats heeft, is het ook een echte boot die al dan niet kan varen. Een woonark of een watervilla bevinden zich wel op het water, maar kunnen niet als een woonboot varen. Deze lijken ook op een echte woning. Wil je dus daadwerkelijk kunnen varen, dan kies je voor een woonboot. Vind je je echter alleen het idee van wonen aan en op het water fijn, vanwege de verbinding met de natuur, dan zou je dus ook voor een woonark of een watervilla kunnen gaan.

mooie woonboot

 

2. Verzekeringen

Als je een nieuw huis koopt, dan is het belangrijk om te weten wat de staat van het huis is. Bij een nieuwbouwwoning zit het meestal wel goed, maar vooral als je een ouder huis koopt, dan is staat natuurlijk een stuk minder. Bij een woonboog is de technische staat nog veel belangrijker dan bij een normaal huis. Om zeker te zijn dat een woonboot geen verborgen gebreken heeft, is het verstandig om de boot te laten keuren door een strenge botenkeuring. Een normale taxateur is dus niet voldoende.

woonboot keuken

3. Bestemmingsplan

Vroeger kozen mensen voor een woonboot, vooral omdat het een goedkoop alternatief is voor een normaal huis. Echter heeft de populariteit ervoor gezorgd dat de overheid strengere regels ging hanteren. Sommige gemeentes hebben een stop gezet op woonboten. Daarom is het verstandig om naar het bestemmingsplan te kijken voordat je de woonboot koopt.

4. Wat voor vergunningen heb je nodig?

Om op een woonboot te mogen wonen in Nederland, heb je een aantal vergunningen nodig. De ligplaatsvergunning is bijvoorbeeld de belangrijkste vergunning, waarmee je wettelijk toestemming hebt om op de woonboot op een bepaalde plek aan te leggen en te wonen. Je mag dan gebruik maken van het water en de aangrenzende grond. Let wel dat je alsnog ‘huur’ moet betalen aan de eigenaar van de ligplaats.

Naast de ligplaatsvergunning, heb je in sommige gevallen ook andere vergunningen nodig. Een vervangingsvergunning heb je nodig als je een nieuwe woonboot wilt kopen voor dezelfde ligplaats. En als je jouw woonboot wilt verbouwen, dan heb je een verbouwingsvergunning nodig.

5. Huur voor ligplaats

Een woonboot kan je kopen, maar zoals gezegd, moet je daarnaast ook betalen voor ligplaats. Je sluit hiervoor een overeenkomst met de eigenaar voor het gebruik van de ligplaats, met eventueel een stukje oever. Dit wordt ook wel concessie genoemd. Je zou het kunnen zien als een soort erfpact. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het formaat van de woonboot, de locatie, gebruikerstarief en of de er bijvoorbeeld nutsvoorzieningen inbegrepen zijn.

woonboot mooi interieur op maat

6. Hypotheek

Net als het kopen van een normaal huis, kan je ook een hypotheek afsluiten voor het kopen van een woonboot met een vaste ligplaats. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten:

  • De woonboot moet je hoofdverblijf zijn;
  • Meestal is een volledige financiering niet mogelijk;
  • Er zijn hypotheekverstrekkers die helemaal geen hypotheek verstrekken voor een woonboot;
  • De woonboot moet voldoen aan een aantal voorwaarden;
  • Vaak is een hypotheek voor een woonboot;
  • De hypotheekrente voor een woonboot is meestal hoger dan een normale hypotheek.

7. Verzekeringen

Omdat wonen op een woonboot andere risico’s met zich meebrengt dan wonen in een normaal huis, is het belangrijk om je woonboot goed te verzekeren. Om je woonboot te verzekeren ten schade, kan je een woonbootverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de schade aan de woonboot door plotselinge gebeurtenissen van buitenaf. Denk aan schade door brand, diefstal, lekkage of aanvaring. Om ook de spullen op de woonboot te verzekeren, zoals je meubels, dan zou je een inboedelverzekering kunnen afsluiten.

8. Elektriciteits- en watervoorzieningen, riolering en internet

Elektriciteits- en watervoorzieningen, riolering en internet, allemaal belangrijke musthave als je comfortabel wilt wonen. Hoe dit is geregeld is per ligplaats en per gemeente verschillend. In sommige gevallen worden deze nutsvoorzieningen geïnstalleerd door de beheerde of de gemeente, terwijl bij andere ligplaatsen alles zelf moet regelen. Laat je hier dus goed over informeren.

woonboot tips interieur

9. Onderhoud

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je jouw woonboot regelmatig moet onderhouden. Zo zou je om de zoveel jaar de buitenkant van de woonboot moeten schilderen, je dak regelmatig moet controleren en indien nodig repareren, om de zoveel jaar de romp van het schip (casco) volledig uit het water halen voor controle en conservering, noem maar op.

10. Beperkte ruimte

Een woonboot heeft over het algemeen een stuk minder ruimte dan een normaal huis. Daarom zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het onhandig zijn om op een woonboot te wonen als je kinderen hebt. Je moet leren omgaan met een kleine badkamer en een kleine keuken. Het kan handig zijn om een garagebox te huren voor extra opslag. En moet je creatief zijn met de inrichting van het interieur, bijvoorbeeld door sommige meubels op maat te laten maken.

woonboot maatwerk interieur

Bekijk ook:
Wonen op een Woonboot
Exclusieve watervilla
Moderne watervilla te koop IJburg

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.