Ik heb in de loop der jaren heel veel binnenkijkers gezien in heel veel verschillende landen over heel de wereld. Van Amsterdam tot Barcelona tot New York en Tokyo. Maar als echte Rotterdammer, vind ik tóch het leukst om binnen te kijken in de mooie woningen in Rotterdam. De Zwarte parel vind ik bijvoorbeeld geweldig. En vandaag wil ik een ander inspirerend project laten zien, namelijk het zelfontworpen duurzaam huis van architectenkoppel Gwendolyn Huisman en Marijn Boterman!
Gwendolyn Huisman en Marijn Boterman kregen de mogelijkheid om op een stukje kavel aan de Schoonoordstraat in het oude Noorden van Rotterdam een compleet nieuw huis te bouwen. Een echte Rotterdamse volksbuurt. Het gaat om een kavel van twintig meter lang en slechts een breedte van drie meter. Ondanks dat het vrij smal is, zag het architectenkoppel het helemaal zitten.
Modern, ruimtelijk, licht, gezellig en duurzaam
Samen hebben ze een plan gemaakt met specifieke eisen. Zo moest het huis modern, ruimtelijk, licht, comfortabel, gezellig en duurzaam zijn. Niet alleen zij zelf waren erg blij met wat ze in gedachte hadden, ook de gemeente, de woningbouwcorporatie en de buurtbewoners waren erg enthousiast. Na een lang voortraject was de werkelijke bouw wel heel erg snel gegaan. Na vier maanden was het huis casco opgeleverd. De aannemer was verantwoordelijke voor de dragende constructie van het huis, de gevels en het dak, plus de aanleg van elektra. De rest hebben Gwendolyn Huisman en Marijn Boterman opgepakt.
Smal huis
De grote uitdaging is de smalle kavel. Omdat het zo smal is, moesten ze iets creatiefs bedenken voor de inrichting. De woonoppervlakte was 140m2 verdeeld over drie verdiepingen. In plaats van een traditionele inrichting met vaste muren, deuren en kamers, kozen ze voor een vierkante kern, die op elke verdieping terugkwam. Afhankelijk van de verdieping, is de keuken, een aantal inbouwkasten, de badkamer en het toilet in deze kern ingericht. En ook de strakke moderne witte trap is onderdeel van deze vaste kern.
Op elke verdieping kom je leuke, creatieve en stoere elementen tegen. Zo hebben ze bijvoorbeeld gekozen voor een soort inbouw bad en een inbouw toilet. En hebben ze op de zelfde verdieping een leuke doorloopdouche ingericht met een op maat gemaakte glazen douchewand.
Duurzaam huis
Zoals gezegd was duurzaam één van de eisen van het huis. Naast milieuvriendelijke oplossingen zoals een zonneboiler, vloerverwarming en zonnepanelen op het dakterras, dikke isolerende muren, zijn er ook materialen gebruikt die past bij het duurzame karakter. Denk aan natuurlijke materialen zoals marmer, hout en beton. Strakke witte muren zijn afgewisseld met betonnen plafonds en muren die bekleed zijn met underlayment platen. Dit hebben ze gecombineerd met een strakke zelf geschilderde lichtgrijze epoxyvloer.
Lignet
Eén van de eyecatchers van het huis is het lignet bij het grote raam aan de achtergevel. Tussen de eerste verdieping en de begane grond hebben ze een grote op maat gemaakte lignet gecreëerd, waar je heerlijk kunt chillen. Daar heb je niet alleen heel veel licht, maar je hebt daar ook een mooi uitzicht op de tuin. Het transparante karakter zorgt er bovendien voor dat het lekker ruimtelijk is.
Kortom, ik vind het een geweldig huis met geweldige creatieve ideeën. Het huis van Gwendolyn en Marijn is zelfs genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2017. En terecht!
Bron: Skinnyscar.wordpress.com
1 Comment
Woonfan
10 april 2017 at 14:30Dit is wel een heel cool huis, maar voor mij te smal en te steriel om er zelf te kunnen wonen. Dat lignet is wel heel erg leuk!