Zelf een muur stucen is geen rocket science, zolang je weet wat je moet doen en welke stappen je moet volgen. Wil jij ook heel veel geld besparen? Hieronder vind je een beknopte handleiding waarin we stap voor stap uitleggen hoe je vrij eenvoudig zelf je muur kunt stucen. Kijk snel verder en ga aan de slag!
Hoewel er heel veel verschillende mogelijkheden zijn om een muur te bekleden, zoals behangen, houten wandbekleding, wandtegels of een bakstenen muur maken, zijn egale strakke muren nóg steeds één van de meest gekozen vormen van muurbekleding. Hoe verouderd je huis er ook uitziet, gestuukte muren kunnen een wereld van verschil zijn. Het grote voordeel is bovendien dat je zelf kunt bepalen wat voor muurkleur je wilt, door de muren te verven.
Voor mensen die geen tijd hebben, of mensen die weten dat ze twee linkerhanden hebben, kan het verstandig zijn om een professionele stukadoor in te schakelen. Op die manier weet je vrijwel altijd zéker dat het resultaat mooi zal zijn. Het enige nadeel is dat je meer kosten zult hebben, terwijl een verbouwing al zoveel geld kost. Tegenwoordig moet je rekening op een tarief tussen 12 – 20 euro per vierkante meter. Ben jij wel een klein beetje handig, en vind je het leuk om ook zelf een bijdrage te leveren aan je verbouwing, dan kan het ook een goed idee zijn om zelf je muren te stucen. In het begin zal het ongetwijfeld even wennen zijn, en bij het eerste muurtje zal je ook even moeten inkomen, maar na een tijdje zal je merken dat het allemaal sneller en makkelijker zal gaan.
Wil je dus zelf je muur stucen? Bekijk dan onze beknopte stap voor stap handleiding voor het stucen van je eigen muren!
Bekijk ook onderstaande video handleiding van Knauf:
1. Voorbereiding
Leg voordat je een muur gaat stucen stuclopers neer om de vloer te beschermen tegel vuil of gemorst gips. Daarna moet je ervoor zorgen dat de muur vrij is van stof en los vuil. Dit is vooral belangrijk als je een oudere bestaande muur wilt stucen. Vervolgens ga je aan de slag met het opvullen van eventuele gaten en scheuren. Verwijder alle loszittende verf- en structuurlagen met een staalborstel. Bij een scheur moeten scheuren iets groter gemaakt worden, zodat de vulmiddel voldoende grip heeft. Dit kan je doen met een spatel. Vervolgens kan je de gaten en scheuren opvullen met vulmiddel of plamuur.
2. Voorstrijken
Om ervoor te zorgen dat de gips goed hecht aan de muur, is het belangrijk om te beginnen met het voorstrijken van de muur. Goede ‘voorstrijk hechtlaag’ is gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Als je een zuigende ondergrond hebt, zoals cellenbeton, rode bakstenen of cellenbeton? Gebruik dan ‘voorstrijk grondeer’ zodat de zuigende werking van de ondergrond wordt verminderd, en zal het stucmiddel optimaal verwerkt kunnen worden.
Gebruik een blokkwast of vachtroller om de voorstrijk dun over de hele muur aan te brengen, en laat het minstens twee uur drogen.
3. Stuc aanmaken
Dan is het tijd om het aan te maken. Zorg ervoor dat je een stofmasker draagt voordat je de zakken met gips opent. Meng de pleister met koud water en klop stevig tot het de consistentie heeft van dikke vla. Er mogen geen klontjes zijn. Meng de pleister altijd met het water en niet andersom. Lees ook altijd de instructies op de verpakking, en gebruik altijd een schone kuip en een schone mixer.
Het aangemaakte gips moet binnen 45 minuten aangebracht worden op de muren, anders wordt het namelijk hard en kan je het niet meer gebruiken.
4. Stuc aanbrengen
Nu ben je klaar om je eerste laag pleister aan te brengen met behulp van het raapbord, pleisterspaan en de troffel. We raden aan om de beweging eerst op een aparte gipsplaat of oppervlak te oefenen voordat je met de echte muur begint, om er zeker van te zijn dat je de techniek goed onder de knie krijgt.
Schep met een troffel het aangemaakte gips op het raapbord. Vervolgens gebruik je de pleisterspaan om het pleisterwerk van het raapbord op de muren aan te brengen. Spreid het gips stevig naar boven en maak de pleisterspaan aan het einde van elke beweging plat. Werk vanuit de linkerbenedenhoek naar boven, waarbij je een gedeelte van onder naar boven vult voordat je naar het volgende gedeelte gaat. Gebruik telkens kleine hoeveelheden pleister in combinatie met veel druk op de pleisterspaan – dit is de beste manier om een glad en strak resultaat te krijgen en te voorkomen dat overtollig pleisterwerk van de muur valt. Herhaal de procedure totdat de hele muur bedekt is.
5. Uitvlakken met de rei
Gebruik een reilat om de stuclaag vlak te maken, direct nadat de eerste stuclaag compleet is. Belangrijk is om niet teveel stuc weg te halen. Daarna vul je oneffenheden op met gips. Wacht een half uur om daarna weer het reien te herhalen.
6. Vlak maken
Ongeveer een half uur na het reien, druk je met je vingers in de muur. Zo ja, wacht dan nog even voordat je verder gaat. Lukt het niet om erin te drukken, dan is het tijd om de muur vlak te maken met een spackmes. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten op zichte van de muur en trek het gips strak en glad.
Begin ongeveer 20 minuten na het reien met ‘messen’ (als je de stuc bijna niet meer in kunt drukken). Gebruik hiervoor het spackmes. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.
7. Sponzen
Wacht een half uur voordat je met deze stap begint, het zogenaamde sponzen van de muur. Doop het schuurbord in een emmer met water, waarmee je de muur gaat schuren. Wrijf met een draaiende beweging over de muur. Belangrijk is om de spons goed nat te houden.
7. Pleisteren
Laat het gips tien minuten drogen. Daarna gebruik je het spackmes of pleisterspaan om de muur glad te maken. Houd het spackmes in een hoek an 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad. Na ongeveer een half uur kan je beginnen met het afspleisteren van de muur. Gebruik een plantenspat om de muur vochtig te maken, en herhaal het bovenstaande proces met het spackmes.
That’s it! Nu is het nog belangrijk dat de gestuukte muur gaat drogen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd wordt. Het kan een paar dagen tot een week duren voordat het volledig droog is.
Bekijk ook:
Betonnen muur
Bakstenen muur
Betonstuc muur
No Comments