Laminaat is super populair. Dit komt natuurlijk door de vele voordelen van laminaat. De prijs is één van de belangrijkste voordelen, het is relatief goedkoop. Daarnaast is laminaat super onderhoudsvriendelijk, kleurvast, hygiënisch, én je kunt het heel eenvoudig zelf leggen. Voor velen is laminaat dus dé ideale vloer. Ga jij voor het eerst laminaat kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Dit hebben we voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
Kleuren en dessins
Één van de voordelen van laminaat, is dat het verkrijgbaar is in heel veel verschillende kleuren en dessins. Ongeacht welke ruimte en welke interieurstijl je hebt, er is altijd wel laminaat te vinden dat erbij past. Ben je op zoek naar laminaat voor een ruime woonkamer, dan zorg je met donkere laminaat ervoor dat het knusser wordt. Wil je een kleine slaapkamer groter laten lijken? Dan is het aan te raden om juist lichte laminaat te nemen. Onderstaand laminaat kopen kan bij Karwei.
Waar komt het laminaat te liggen?
Dit is een hele belangrijke vraag. Dit heeft vooral te maken met hoe intensief de vloer wordt gebruikt. In de woonkamer wordt de vloer bijvoorbeeld veel vaker gebruikt dan in de slaapkamer. Daarom is het verstandig om laminaat te nemen met een minimale dikte van 7 mm te nemen voor de woonkamer. Gaat het om de slaapkamer of kinderkamer? Dan is laminaat met een dikte van 6 mm vaak voldoende. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het laminaat hoe duurder het is.
Let ook op de kwaliteit van het laminaat. Dit wordt aangegeven met de klasse en de AC waarde. De AC waarde geeft de slijtvastheid van het laminaat aan.
Klasse 31 – AC3 | Laminaat met klasse 31 is voldoende voor het gebruik in huis. Wel is aan te raden om in de woonkamer laminaat te nemen met een minimale dikte van 7 mm. |
Klasse 32 – AC4 | Heb je een heel groot gezin? Of heb je huisdieren? Dan is klasse 32 kan het verstandig zijn om laminaat met klasse 32 te nemen. |
Klasse 33 – AC5 | Gaat het om een commerciele ruimte die super intensief wordt gebruikt? Denk aan een kantoor, een restaurant, hotel of een andere openbare ruimte? Dan is het aan te raden om laminaat met klasse 33 te nemen. |
Legpatronen
De meeste mensen kiezen voor om de laminaat vloer recht te leggen. Dit kan verticaal of horizontaal. Maar je kunt ook denken aan andere legpatronen. Zo heb je bijvoorbeeld ook visgraat laminaat, dat super chique is. Een ander legpatroon wat ook super mooi is, is de hongaarse punt.
Laminaat met v-groef of zonder v-groef?
Laminaat heb je mét en zonder v-groef. Laminaat met een v-groef kenmerken zich met een inkeping aan de zijkant van de planken. Je hebt 2-zijdige v-groef en 4-zijdige v-groef planken. Deze laatste hebben ook een v-groef in de kopse kanten van de planken. Door de v-groef krijgt het laminaat de uitstraling van een echte houten planken vloer. Als je kiest voor contrasterende kleuren, zullen die v-groeven meer benadrukt.
Wil je dat liever niet? Dan kan je kiezen voor niet contrasterende v-groeven. Laminaat zonder -v-groef heeft geen inkeping, en wordt super strak tegen elkaar gelegd. De overgangen zijn niet zichtbaar, waardoor het er een stuk strakker uitziet. Door het ontbreken van de inkepingen, is laminaat zonder v-groef ook eenvoudiger in onderhoud.
Over het algemeen is laminaat met v-groef duurder dan laminaat zonder v-groef.
Extra laminaat
Bij het kopen van laminaat, is het verstandig om 10% extra laminaat te nemen. Je hebt namelijk altijd te maken met zaagverlies. Niet is vervelender als je achteraf erachter komt dat je niet genoeg laminaat hebt.
Ondervloer
Een ondervloer zorgt voor isolatie, demping van geluid, afstoten van vocht en egalisatie. Er zijn verschillende soorten ondervloeren. Welke ondervloer geschikt is, is afhankelijk van de basisvloer van de ruimte. In een oude woning, heb je vaak t maken met een houten basisvloer. Daarom is het verstandig om een ondervloer te nemen die voor extra stevigheid zorgt, zoals groene platen. Heb je een nieuwbouwwoning met een betonnen basisvloer, dan kan je te maken hebben met op met vocht. Daarom is het aan te raden een vochtafstotende ondervloer te nemen. Heb je onderburen? Dan ben je verplicht om een 10 decibel ondervloer te nemen.
Plinten
Omdat laminaat kan uitzetten, wordt altijd aangeraden om het laminaat op minimaal 1 cm van de muur te leggen. Deze spleten kan je achteraf wegwerken met plinten. Je hebt plakplinten en muurplinten. Plakplinten plak je plat op het laminaat, terwijl muurplinten rechtopstaand zijn. Muurplinten worden vaak beschouwd als mooi en chique. Ze staan vooral mooier als je te maken hebt met hoge plafonds. Muurplinten zijn over het algemeen ook duurder dan plakplinten.
Alternatieve vloeren
Laminaat heeft veel voordelen, maar het heeft ook nadelen. Zo is een laminaat vloer bijvoorbeeld niet geschikt voor de badkamer. Daarom kan het verstandig zijn om ook andere soorten vloeren in overweging te nemen. PVC lijkt bijvoorbeeld heel veel op laminaat, maar is wél vochtbestendig en dus geschikt voor de badkamer. Klik hier om de verschillen te zien tussen pvc en laminaat.
No Comments