Twijfel je tussen een visgraat PVC of laminaat vloer? Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is, en wat de voordelen en nadelen zijn van beiden soorten vloeren. Lees snel verder!
De visgraat vloer is natuurlijk mega populair, die elke ruimte een hele chique en elegantie uitstraling geven. Voor velen is dan ook niet de vraag of ze een visgraat vloer willen in hun woning, maar wat voor soort visgraat vloer ze willen. Naast de duurdere visgraat parketvloer, zou je ook een visgraat PVC vloer of visgraat laminaat vloer kunnen overwegen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee soorten vloeren? Om hier goed antwoord op te geven, is het belangrijk om de verschillen te weten tussen plak PVC en klik PVC. Daarnaast leggen we uit wat de verschillen zijn tussen plak PVC en laminaat, én de verschillen tussen klik PVC en laminaat.
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen plak PVC en klik PVC?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je twee soorten PVC vloeren hebt, namelijk plak PVC en klik PVC, waar ook grote verschillen in zitten:
- Lijmen en klikken – Zoals de namen al verklappen, wordt een plak PVC op een egale ondervloer gelijmd, terwijl een klik PVC in elkaar wordt geklikt. Bij een plak PVC heb je dus een egale ondergrond is. Is de ondergrond niet egaal, dan moet je het eerst egaliseren. Voor het leggen van een klik PVC vloer, moet er eerst een ondervloer gelegd worden.
- Dikte – Doordat er aan klik PVC steenmineralen zijn toegevoegd, is klik PVC meer een dikke plank.
- Vloerverwarming – Door de ondervloer, laat een klik PVC vloer de warmte van vloerverwarming iets minder goed door dan plak PVC. Dit heeft ook met de dikte van de plank te maken.
- Dikte – Klik PVC vloeren zijn een stuk dikker, waardoor er bijvoorbeeld ook ruimte is voor een v-groef tussen de planken.
Bekijk ook onderstaande video van Floer:
Wat is het verschil tussen PVC en laminaat?
Allereerst is het handig om te weten van wat voor soort materiaal de vloeren zijn gemaakt, om het verschil duidelijk te krijgen tussen een PVC vloer en laminaat vloer. Laminaat is een houtproduct, bestaande uit samengeperste houtvezels. Een laminaat plank bestaat meestal uit vier lagen, namelijk een beschermende toplaag, een decoratieve laag die de look en feel bepaald, HDF (High Density Fibreboard) en een onderlaag.
Een PVC vloer is volledig gemaakt van kunststof. PVC is de afkorting van polyvinylchloride, een kunststof soort dat voor heel veel verschillende doeleinden wordt gebruikt – vanwege de lage prijs én omdat het goed bewerkbaar is. Door dit verschil in het het materiaal hebben PVC vloeren en laminaat vloeren dus totaal andere eigenschappen.
Als je het verschil wilt weten tussen PVC en laminaat, moet je dus eigenlijk twee vergelijkingen maken, namelijk:
- Het verschil tussen Plak PVC en laminaat
- Het verschil tussen Klik PVC en laminaat
Het verschil tussen Plak PVC en laminaat
- Flexibiliteit – Een PVC strook is dun (0.25 – 0.30 cm), en hierdoor erg flexibel. Maar omdat het zo dun is, is het belangrijk dat de ondervloer volledig egaal is. Anders zijn eventuele oneffenheden zichtbaar, waardoor het resultaat niet mooi is. Is je ondervloer niet egaal, dan is het dus belangrijk om het eerst te egaliseren. Een laminaat plank is hard en solide, en hierdoor niet flexibel of buigbaar. Een egale ondergrond is minder van belang, omdat je eerst een ondervloer moet leggen.
- Vloerverwarming – Heb je vloerverwarming, dan is een visgraat PVC vloer meer geschikt dan een laminaat vloer. Hoewel laminaat ook geschikt is in combinatie met vloerverwarming, laten de planken de warmte veel minder goed door. Een plak PVC vloer daarentegen laat warmte veel beter door, waardoor het veel geschikter is in combinatie met vloerverwarming.
- Krasbestendig – Een visgraat laminaat vloer is een stuk krasbestendiger dan een PVC vloer. Laminaat is namelijk voorzien van een harde antikraslaag, waardoor de vloer niet gevoelig is voor krassen. Een PVC vloer heeft een zogenaamde slijtlaag, die de vloer weliswaar ook beschermd, maar is wel iets krasgevoeliger. We raden daarom niet aan om om bijvoorbeeld constant met hoge hakken over je mooie visgraat PVC vloer te lopen.
- Loopgeluid – Een PVC vloer is een vrij zachte vloer, die het loopgeluid goed dempt. Laminaat is een veel hardere vloer, waardoor een goede ondervloer een vereiste is, om er onder andere voor te zorgen dat het loopgeluid stuk minder hard is.
- Vocht en water – Zoals gezegd, is laminaat een houtproduct. Omdat hout en water niet goed samengaan, is laminaat veel minder bestand tegen vocht en water. Een gemorste glas water is natuurlijk niet erg, vooral als je er snel bij bent om het schoon te maken – maar laminaat is absoluut niet geschikt als badkamervloer. Een PVC vloer daarentegen is een kunststof vloer, die veel beter bestand is tegen vocht en water. Wil je dus een visgraat vloer in de badkamer, dan is PVC zéker een optie. Let wel op dat je waterbestendige PVC lijm gebruikt bij het verlijmen van de vloer. Daarnaast is het belangrijk om voor de vloer in de douche een andere oplossing te kiezen. Hoewel PVC vocht- en waterbestendig is, is het niet geschikt als het constant onder water staat. Kies voor de douche dus voor een 100% waterbestendige vloer, zoals tegels of een gietvloer. Een douchecabine met een douchebak kan natuurlijk ook.
Het verschil tussen Klik PVC en laminaat
En tot slot vind je hieronder ook de verschillen tussen Klik PVC en laminaat – twee soorten vloeren die veel overeenkomsten hebben, maar absoluut ook belangrijke verschillen:
- Materiaal – Hoewel klik PVC ook aanvoelt als een echte plank, is het materiaal tóch het grootste verschil met laminaat. Klik PVC is nog steeds flexibel, net als plak PVC, maar er zijn steenmineralen eraan toegevoegd, wat zorgt voor een stabiele plank. Dit wordt daarom ook wel Rigid klik PVC genoemd.
- Vloer leggen – Zowel klik PVC als laminaat wordt aan elkaar geklikt door middel van het kliksysteem. Omdat PVC planken iets zwaarder wegen, is het leggen en aan elkaar vastklikken van een PVC vloer net iets lastiger dan een laminaat vloer.
- Waterbestendigheid – Laminaat is bestand tegen spatwater, maar is niet 100% waterbestendig. Klik PVC is 100% waterbestendig, en hierdoor ook geschikt voor het ‘droge’ gedeelte van de badkamer.
- Vloerverwarming – Beide vloeren zijn zéker geschikt voor vloerverwarming, maar een klik PVC vloer laat de warmte net iets beter door. Plak PVC vloer laat altijd nog steeds de warmte het best door.
- Soort ondervloer – met laminaat ben je flexibeler als het gaat om de ondervloer. Schuim- of ondervloerplaten zijn bijvoorbeeld wel geschikt voor laminaat, maar niet voor Klik PVC vloeren. Bij Klik PVC vloeren heb je een drukvaste ondervloer nodig met een KPA waarde van minimaal 300. Bij laminaat is de minimale KPA waarde 10.
Bekijk ook:
Visgraat vloer
Nieuwe vloer kopen? Denk eens aan pvc
Traprenovatie met PVC, laminaat, vinyl, hout, of PVC SPC?
PVC en parket, hoeveel verschillen ze nu werkelijk?
PVC vloer in de badkamer
PVC vloer of vinyl vloer?
No Comments