Ben je een fervente tuinier bent, en vind je super leuk om heel het jaar door planten te kweken en fruit en groente te telen, dan is een tuinkas kopen voor in je eigen tuin absoluut het overwegen waard. Met een tuinkas kan je namelijk al jouw gewassen onder de ideale omstandigheden laten groeien. Niet alleen kan je een omgeving creëren met de perfecte temperatuur, de tuinkas biedt ook bescherming tegen verschillende zwaar weer en ongedierte. Maar het kopen en plaatsen van een tuinkas is slechts het begin, als je een tuinkas wilt beginnen, dan komt er heel veel dingen bij kijken. Heb jij net een tuinkas gekocht en wil je direct beginnen met verbouwen? Lees eerst onze handige tips, die je op weg helpen met deze nieuwe en super leuke hobby!
We kunnen ons heel goed voorstellen dat je direct aan de slag wilt met je nieuwe tuinkas. Niets is leuker om te kunnen zien dat er verse tomaten, komkommers en meloenen groeien in je eigen tuin. Tóch is het belangrijk dat je je hier eerst goed in verdiept. Hoewel het wat geduld van jouw kant kan vergen, zal dit niet alleen een positieve ervaring geven met het tuinieren in een tuinkas, maar ook een omgeving creëren waarin je enthousiasme kan blijven bloeien.
1. Koop een thermometer
Een absolute musthave voordat je gaat beginnen in je tuinkas is een thermometer. Met een thermometer weet je wanneer je moet ventileren, waar je schaduw moet creëren, wanneer je moet verwarmen en welke ruimte je moet koelen. Investeer daarom in een goede thermometer.
2. Investeer in kunstmatige verlichting
Tijdens de late lente en zomer zou elke tuinkas voldoende natuurlijk licht krijgen, maar als je de planten in de late herfst en winter wilt laten groeien, is een aanvullend verlichtingssysteem een must-have als je gezonde, sterke planten wilt. Fluorescentielampstrips met hoge output en LED-groeilampen behoren tot de meest populaire verlichtingsopties in een tuinkas omdat ze, in tegenstelling tot sommige andere verlichtingssystemen, volledig spectrumlicht produceren, zeer energiezuinig zijn en een groter gebied kunnen bestrijken.
3. Verwarming
Het verwarmen van een kas in de koudere maanden kan op zich al een leerzame ervaring zijn. Voor beginners is het aan te raden om elektrische kachels te gebruiken, omdat deze gemakkelijker te installeren, zuiniger zijn en een breder scala aan toepassingen hebben. Een kleine verwarming van 120 volt verwarmt meestal een kleine kas prima, hoewel grotere kassen een verwarming van 240+ volt nodig hebben, aangestuurd door een betrouwbare, waterdichte thermostaat. Gasverwarmers werken net zo goed, maar zijn meestal minder zuinig en hebben de extra hinder van het regelen van een goede ventilatie, met zowel een constante toevoer van verse lucht voor de verbranding als een manier om de rook af te voeren.
4. Koeling
In Nederland is het over algemeen eerder koud dan warm, maar tijdens het hoogtepunt van de zomer kan het tóch behoorlijk heet worden. Omdat een tuinkas is ontworpen om warmte binnen te laten en vast te houden, is het afkoelen van een te warme kas veel moeilijker dan het verwarmen van een te koude kas. Daarom is het consequent en regelmatig meten van de temperatuur in de tuinkas tijdens de warmere maanden enorm belangrijk. Je kunt de temperatuur verlagen door simpelweg goed te ventileren. Als je tuinkas regelmatig oververhit raakt, raden we aan om verdampingsluchtkoelers te gebruiken, die de luchtvochtigheid op peil houden.
5. Houd de kas netjes en opgeruimd
Het lijkt op dat moment misschien een hele klus, maar breng dingen altijd terug naar hun juiste plaats binnen in de tuinkas. Je zult blij zijn dat je het deed wanneer je ruimte wilt om planten te potten en wanneer je een plek nodig hebt om ze te zetten. Bovendien kan rommel erg uitnodigend zijn voor slakken en naaktslakken. En dat wil je natuurlijk niet.
6. Bepaal de ruimtebehoefte van de planten
Bereid je voor op plantengroei door te beoordelen hoeveel ruimte de planten nodig hebben in het stadium dat op z’n grootst zijn. Overbevolking kan de plantengroei beperken omdat de planten zullen strijden om ruimte en licht. Deze stress kan je planten vatbaarder maken voor ziekten en insectenschade. Daarom is het ook belangrijk om van tevoren te bepalen wat voor formaat je tuinkas moet hebben.
7. Begin met zaden in plaats van zaailingen of stekken
Een manier om de kans op problemen met insecten, mijten of ziekten te verkleinen, is door te beginnen met zaden die in de kas zijn geplant — niet met zaailingen of stekken van een andere locatie. Het wordt aanbevolen om meer planten te zaaien dan je wilt, omdat niet alle zaden zullen ontkiemen. Dit kan helpen om een goede, gezonde plantenselectie te beginnen.
8. Begin met gemakkelijk te kweken planten
Als je begint met het kweken in een tuinkas met gemakkelijk te kweken planten, zal je meer zelfvertrouwen krijgen. Sla, basilicum en coleus zijn hier ideale kandidaten voor. Ga pas aan de slag met tomaten, komkommers, aubergine en hete peperplanten als je meer ervaring hebt. Beginners moeten vermijden om met struiken en bomen te beginnen, omdat ze meer ruimte innemen en meer tijd nodig hebben om te groeien.
9. Kweek iets specifieks voor de tuinkas
Probeer iets te kweken dat alleen in een tuinkas gedijt, zoals tropische bloemen of warmteminnende groenten. Dit zal niet alleen de tuininspanningen interessanter maken, maar het succes van het kweken van iets unieks zal een enorme voldoening geven.
10. De planten water geven
Een van de meest voorkomende fouten die beginners maken, is planten water geven volgens een vast schema. Een aantal variabelen bepalen wanneer planten water nodig hebben, waarbij temperatuur, vochtigheid en de groeifase van de planten zelf een enorm effect hebben op hoeveel water nodig is. Terwijl je midden in de winter misschien maar om de 10 dagen water hoeft te geven, zal in de zomer de frequentie moeten worden verhoogd. De beste manier om te weten wanneer de planten water moeten worden gegeven, is door het vocht in de grond te meten, hetzij met specifieke vochtmeters, hetzij door de grond te zien en te voelen.
Bekijk ook:
Tuinkas kopen? Hier moet je op letten!
36x Tuin ideeën
10x Plantenbak maken
No Comments