Omdat Thuiswerken voor velen heel anders is dan werken op kantoor, is het belangrijk om te weten hoe je dit nieuwe werken het beste kunt aanpakken. Daarom hebben we een top 10 thuiswerken tips voor je samengesteld, zodat jij beter, productiever en blijer vanuit huis kunt werken. Lees snel verder!
Eerlijk is eerlijk, het leven is het afgelopen jaar voor iedereen moeilijker is geworden. Het Coronavirus, ook bekend als COVID-19 heeft alles veranderd en we hebben ons allemaal moeten aanpassen aan nieuwe manieren van leven en werken. ÉÉn van de belangrijke dringende adviezen van het outbreak management team en het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Zelfs als je het al eerder hebt gedaan, kan thuiswerken vanwege het coronavirus aanvoelen als een hele nieuwe wereld. Omdat het zo plotseling en ‘verplicht’ is, maar vooral ook omdat het fulltime is. Opeens moest je vijf dagen in de week thuisweken. Er zijn zelfs periodes geweest dat kinderen niet naar school en opvang konden, waardoor je het werken ook nog eens moest combineren met lesgeven aan je kinderen. Veel mensen hebben hierdoor dus heel veel te maken gehad met negatieve gevoelens zoals stress, verveling, angst en onzekerheid.
Bij ons kan je natuurlijk terecht voor handige tips, leuke ideeën en inspiratie voor de inrichting van je huis en tuin. Maar in dit artikel hebben we naast een handige tips en leuke ideeën voor het inrichten van een fijne thuiswerkplek, ook een aantal algemene thuiswerken tips, om ervoor te zorgen dat je dit op een betere en productievere manier kunt doen.
1. Een aparte thuiswerkplek
ÉÉn van de grote uitdagingen als het gaat om thuiswerken, is het gescheiden houden van werk en privé. Voor sommige mensen kan deze lijn heel wazig zijn. Als je nooit volledig de verbinding met je werk verbreekt, zal je werkproductiviteit eronder lijden en kan je privéleven ook een klap krijgen.
Als je gewend bent om elke dag een kantoor binnen te gaan, is de scheiding tussen werk en thuis fysiek, en je wilt dat zoveel mogelijk proberen na te bootsen met een aparte thuiswerkplek. Het beste is natuurlijk een apart thuiskantoor, maar dit kan ook een werkplek zijn die je in de woonkamer of slaapkamer creëert.
Hoewel het soms heel fijn lijkt om van bureau naar bank en naar bed te verplaatsen gedurende een werkdag, zorgt dit ervoor dat het moeilijker wordt om werk en privé te scheiden. Het verlaten van je werkplek aan het einde van de dag helpt om werk los te koppelen, zodat je daarna volledig op je privéleven kunt richten.
2. Durf te vragen wat je nodig hebt
Als je in dienst bent van een bedrijf of organisatie die het thuiswerken ondersteunt, durf dan om spullen te vragen die je nodig hebt. Naast apparatuur zoals een laptop, computer, headset, muis en printer, speelt ergonomie ook een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je de juiste meubels hebt, zodat je op een prettige en ergonomische manier kunt werken. Een ergonomisch bureau en bureaustoel die je kunt verstellen zijn het minimale wat nodig is, maar daarnaast kan je ook denken aan opzetstukken om je lapstop op ooghoogte te plaatsen, een zitbal om het af te wisselen met je bureaustoel, een bureaulamp, noem maar op. Onderzoek online wat je nodig hebt, en geef dit aan bij je manager. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Vink Lisse.
3. Creëer een routine en houd je daaraan
Ook zonder vaste schema’s kunnen de scheidslijnen tussen werk en persoonlijke tijd vervagen en stressvol zijn om goed te krijgen. Volg je normale slaap- en werkpatronen, en blijf consistent. Zet de wekker zoals je dat voorheen ook deed toen je nog naar kantoor moest, ontbijt zoals je dat normaal deed. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je gaat omkleden. Op sommige dagen kan het aantrekkelijk zijn om heel de dag in je pyjama te lopen, maar de kans is groot dat die dagen een stuk minder productief zijn. Probeer je ‘reistijd’ in te plannen en besteed deze aan sporten, lezen of naar muziek luisteren voordat je inlogt. Het belangrijkste is dat wanneer je werkdag stopt, je ook daadwerkelijk stopt met werken. Sluit af, stop met het controleren van e-mails en concentreer je op je privéleven. En probeer aan het eind van de dag op de gebruikelijke tijd naar bed te gaan.
4. Verwachtingen voor uzelf en anderen
Als je vanuit huis werkt, kan je responstijd vertraging oplopen. Afhankelijk van je baan heb je misschien geen toegang tot dezelfde dingen die je op kantoor doet, dus het kan langer duren om in contact te komen met mensen of om de informatie te vinden die je nodig hebt. Communiceer mogelijke vertragingen met collega’s, klanten en leidinggevenden. Stel ook verwachtingen voor jezelf en de mensen die dezelfde ruimte innemen als jij. Dat omvat het stellen van grenzen voor je gezin als leidraad voor de uren die je werkt.
5. Online meetings
Als je vanuit huis werkt, betekent dit waarschijnlijk dat je vergaderingen online worden verplaatst. Als je bepaalde software zoals Zoom of Teams gebruikt, zijn er een aantal punten die belangrijk zijn:
- Zet je camera aan: tenzij het een vergadering is waar je alleen maar luistert. Een camera geeft je het gevoel van fysieke aanwezigheid. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om bepaalde gezichtsuitdrukkingen te zien van collega’s om misverstanden te voorkomen.
- Demp de microfoon: achtergrondgeluiden worden versterkt voor alle anderen, dus doe de groep een plezier en blijf gedempt tenzij jijzelf spreekt. Configureer de software standaard te dempen wanneer deze start.
- Kies de juiste verlichting: deelnemers willen je gezicht zien terwijl ze tegen je praten.
- Houd de achtergrond netjes: je wilt niet dat je collega’s alle rommel zien waar je geen tijd voor hebt gehad.
- Kleed je om: je hebt geen driedelig pak nodig, maar het is not done als je in je pyjama gaat vergaderen.
6. Blijf in contact met je collega’s
Hoeveel keer per dag neem je een pauze om contact te maken met je collega’s, informatie te delen of gewoon een praatje te doen? Thuiswerken maat dit natuurlijk een stuk moeilijker, maar het is daarom niet minder belangrijk. Veel bedrijven maken gebruik van software, zoals Teams, waarbij het mogelijk is om te chatten met je collega’s.
Samenwerking is ook essentieel. Je vertrouwt waarschijnlijk de hele tijd op de sterke punten van je collega’s wanneer je op het werk bent. Laat dat niet stoppen door thuiswerken. Gebruik indien nodig een samenwerkingstool, en maak contact met de mensen die je kunnen helpen om je werk beter te doen.
Lichaamstaal is een belangrijk aspect van communicatie dat over het hoofd wordt gezien, vooral op het werk. Een verrassend effectieve vervanger voor lichaamstaal bij het werken op afstand is de geliefde emoji! Gebruik ze vaak en op de juiste manier. Op die manier kan je belangrijke non-verbale signalen aan je collega’s overbrengen.
7. Flexibiliteit
Thuiswerken gaat vooral over flexibiliteit. Je moet in staat zijn om te midden van afleiding te werken, last-minute wijzigingen door te voeren en te worstelen met slechte communicatie van andere mensen. Thuis heb je te maken met dingen waar je normaal op kantoor niet mee te maken hebt. De kat loopt tijdens een meeting over je computer, de hond die hard aan het blaffen is, de postbode staat voor de deur met een pakketje, je kinderen die ruzie met elkaar aan het maken zijn, noem maar op. Het is ok. Corrigeer gewoon en blijf vooruit gaan.
8. Neem je pauze
Thuiswerken kan ons het gevoel geven dat we altijd beschikbaar moeten zijn. Maar gewoon ‘aanwezig’ zijn heeft voor niemand zin als je geestelijke gezondheid eronder lijdt. Tijd vrijmaken voor pauzes is belangrijk om stressgevoelens te beheersen. Probeer naast je lunch ook regelmatig schermpauzes te nemen. Gun jezelf de tijd om je op iets anders te concentreren, zodat je je meer gefocust voelt wanneer je terugkeert. 5 tot 10 minuten korte pauzes per uur kunnen je productiviteit ook echt ten goede komen.
Stel indien mogelijk een tijd in om te gaan wandelen, hardlopen of fietsen voor wat frisse lucht of een kopje koffie. Thuiswerken betekent dat je mogelijk veel meer tijd doorbrengt zonder je lichaam te bewegen. Als je je stijf of gespannen voelt, probeer dan wat lichte rekoefeningen te doen.
9. Neem ziekteverlof op
Als je je niet goed voelt, neem dan de tijd die je nodig hebt om ziek te worden. Het is belangrijk om goed uit te rusten als je ziek bent, doe dat dan dus ook. Als je een freelancer bent die geen betaalde ziektedagen hebt, is de verleiding groot om gewoon door te werken. Houd in gedachten dat het soms het beste is om uit te rusten en beter te worden, zodat je op lange termijn je meest productieve zelf kunt zijn.
10. Blijf positief
Het kan zijn dat je een tijdje vanuit huis blijft werken, dus denk na over manieren waarop jij jouw manier van werken thuis kunt verbeteren. Als je een kamer hebt die warmer is of een raam hebt dat veel licht binnenlaat, is het misschien een goed idee om je werkplek te verhuizen. Probeer te ontdekken hoe je met anderen samenwerkt. Zijn er verschillende manieren om online te praten of zijn er nieuwe software die u zou kunnen gebruiken? Noem maar op.
Onthoud dat dit een ongebruikelijke situatie is en dat de dingen niet normaal aanvoelen. Wees aardig voor jezelf en erken dat je misschien niet zo productief bent als normaal. Wees realistisch over wat je in de gegeven omstandigheden kunt bereiken, en ontspan als je werk af is.
Op Arboportaal vind je nog meer handige tips voor thuiswerkers.
Bekijk ook:
Goede verlichting voor thuiswerkplek
Finse interieurstylist heeft haar thuiswerkplek op de vide ingericht
Een thuiskantoor om jaloers op te zijn!
No Comments