Ga jij je huis verbouwen of ben jij een fervente klusser die regelmatig de hoogte in gaat in en rond je huis? Dan kan een steiger goed van pas komen. Voor sommige klussen, zoals het ophangen van een lamp of het verven van een muurtje, zou je nog wel een ladder kunnen gebruiken. Maar sinds juli 2004 is het niet meer toegestaan om een ladder te gebruiken bij een werkhoogte van meer dan 2,5 meter. Sindsdien is de verkoop en de verhuur van steigers dan ook flink toegenomen. Er zijn verschillende soorten steigers die voor verschillende klussen gebruikt kunnen worden. Weet jij niet welke steiger je nodig hebt? Om jou hierbij te helpen, hebben wij alle soorten steigers op een rijtje gezet.
Rolsteiger
Rolsteigers zijn de meestgebruikte steigers. Een rolsteiger is gemaakt voor het gebruik voor klussen op hoogte buitenshuis. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van gevels of het schilderen van kozijnen. Zoals de naam al aangeeft, is de steiger voorzien van wielen en kan je het eenvoudig heen en weer rollen. Het opbouwen van een rolsteiger wordt gedaan door twee personen, en de opbouw moet vanwege veiligheid bovendien voldoen aan bepaalde regels. Omdat dit best een klus is, worden rolsteigers vaak ingezet voor klussen waarbij een langere periode benodigd is.
Staande steiger
Staande steigers hebben geen wieltjes, en staan voor een langere periode op dezelfde plek. Ze worden vooral gebruikt door professionele bouwbedrijven en aannemers, hoewel sommige klussers ook staande steigers gebruiken voor langdurige projecten, zoals de renovatie van de gevel van een grote woning.
Vouwsteiger
Vouwsteigers zijn vooral erg populair bij particulieren. Het grote voordeel is dat vouwsteigers eenvoudig ingevouwen kunnen worden. Hierdoor kan je het ook eenvoudig opbergen in de schuur, berging of garage. In tegenstelling tot rolsteigers is het opbouwen van een vouwsteiger een stuk makkelijker. Je kunt het binnen no time in je eentje opbouwen.
Kamersteigers
En last but nog least, de kamersteigers. Zoals je wellicht al kunt raden, zijn kamersteigers bedoeld voor klussen binnen in huis. Een standaard kamersteiger is met een breedte van 0.75 meter super compact. Ideaal voor klussen binnen in huis, zoals het schilderen en stucen van kamers met een hoog plafond. De standaard hoogte is drie meter, wat voor de meeste woningen voldoende is. Heb je een mega hoog plafond? Dan zou je ook gebruik kunnen maken van een extra opzetstuk, waarbij je de kamersteiger uit kunt bouwen naar een hoogte van vier of vijf meter.
Huren of kopen
Vraag je wel altijd af of het beter is om materiaal en gereedschap te huren of te kopen. Dit is namelijk erg persoonlijk. Als je net verhuisd bent en aan de slag wilt gaan om het behang te verwijderen? Dan is het vaak voordeliger om een behang stoommachine te huren in plaats van te kopen. Dat geldt ook voor steigers. Voor professionals is het vaak een goede investering om een steiger te kopen. Soms is het zelfs een goed idee om ook een steigeraanhanger te kopen, waarmee je de steiger eenvoudig kunt vervoeren naar elke klus. Ga je alleen klussen omdat je net verhuisd bent? Dan is het een beter idee om een steiger te huren.
No Comments