Overweeg jij ook om over te stappen op slimme verlichting? Je ontkomt er eigenlijk niet meer omheen. Steeds meer mensen kiezen voor slimme verlichting. Het is praktisch, het is slim, en als je het ooit hebt uitgeprobeerd, wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over slimme verlichting. Wat is het precies? Hoe werkt het? Wat is de beste slimme verlichting? Wat kost het? En meer. Lees snel verder!
Smart home, ook wel bekend als domotica is razend populair – Technologie in huis, waarmee je verschillende soorten apparaten op afstand kunt bedienen vanaf een centrale hub of smart device, zoals een smart phone of tablet. Heel veel mensen hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een Smart, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld aan slimme gordijnen, een slimme deurbel, smart speakers of een slimme koelkast. En slimme verlichting is daar natuurlijk ook een heel mooi voorbeeld van.
Inhoudsopgave
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting is verlichting die je kunt bedienen vanuit een app op een smart phone of tablet. Met de app kun je de helderheid van de lampen wijzigen en als de lampen gekleurde LED’s hebben, kun je ook de kleuren wijzigen. Dat opent een hele wereld aan mogelijkheden, die je lichtrecepten zou kunnen noemen: je hebt misschien het ene lichtrecept om films te kijken, een ander voor etenstijd en weer een ander om te lezen. En het overschakelen van het ene recept naar het andere is super eenvoudig.
Hoe werkt het?
Met slimme verlichting worden traditionele lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen of spaarlampen vervangen door slimme lampen. Deze slimme lampen zijn verbonden aan een op internet (wifi) aangesloten hub, waardoor je de verlichting eenvoudig en snel kunt bedienen via een app op je telefoon of tablet. Gemak is dus het grootste voordeel, maar slimme verlichting biedt nog meer voordelen. Het helpt eigenlijk de kwaliteit van je leven te vereenvoudigen en te verbeteren. Hieronder hebben we alle voordelen van slimme verlichting op een rijtje gezet:
- Slimme verlichting is handig. Denk aan alle lampen in je huis, het aantal corresponderende lichtschakelaars en de hoeveelheid tijd die je elke dag doorbrengt, vooral ’s nachts, om de rondes in huis te maken om ervoor te zorgen dat ze uit zijn. Met slimme verlichting is die tijd voorbij, omdat je slimme verlichting super eenvoudig kunt bedienen met een app vanuit je telefoon of tablet.
- Veiligheid. Je hoeft niet in huis of zelfs in de buurt te zijn om slimme verlichting te bedienen. Middels de app op je telefoon of tablet kan je de verlichting super eenvoudig op afstand bedienen. Zolang je toegang hebt tot het internet, kan je slimme verlichting op elke plek op de wereld bedienen. Handig voor als je op vakantie bent.
- Eenvoudige installatie. Slimme verlichting is heel eenvoudig te installeren, waardoor je het ook zelf kunt doen.
- Doe meer met je lampen. Je kunt veel meer doen met slimme lampen dan ze op afstand uit of aan te zetten. Breng sfeer in elke kamer met slimme verlichtingsfuncties zoals dimmen en kleursfeer (afhankelijk van de slimme lampen die je installeert). Deze voorkeuren kan je opslaan, zodat je de sfeer in elke ruimte heel snel kunt veranderen.
- Automatiseer je verlichting. En je kunt je verlichting echt plannen op basis van je voorkeuren. Word om 7 uur ’s ochtends gewekt, waarbij je lampen bijvoorbeeld automatisch aan gaan met geleidelijke aanpassingen. Of laat het licht automatisch uitgaan om 22:00 uur. Of misschien wil je je lampen automatisch laten dimmen in de vroege avond om je te helpen ontspannen. Deze functie is natuurlijk ook fijn voor als je op vakantie bent, als een vorm van inbraakpreventie.
- Energiebesparing. Een ander belangrijk voordeel van slimme verlichting waar je misschien niet zo snel aan denkt, is energiebesparing. Met slimme ledlampen verbruik je veel minder energie dan je gewend bent. Ook vergeleken met dimbare ledlampen in combinatie met een dimmer, is slimme verlichting energiezuiniger. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
- Geen aparte dimmers nodig. Met slimme verlichting heb je niet in elke kamer een aparte dimmer nodig. Met de centrale brdige kan je namelijk het hele verlichtingssysteem in huis bedienen.
Bekijk ook onderstaande slimme verlichting video van Philips hue:
Wat is een hub?
Sommige slimme lampen moeten verbinding maken met je smartphone via een zogenaamde domotica hub zoals de Philips Hue Bridge. Andere lampen schakelen de tussenpersoon uit en maken rechtstreeks verbinding met je telefoon of tablet via Wi-Fi. Er zijn ook varianten waarbij er verbinding wordt gemaakt met Bluetooth, maar in dat geval kan je de verlichting alleen bedienen wanneer je je binnen het Bluetooth-bereik bevindt, wat betekent dat je het niet op afstand kunt bedienen.
Slimme verlichting koppelen aan smart home platform
Naast dat je de slimme verlichting via een app vanuit je telefoon of tablet kan bedienen, kan je het ook koppelen aan een smart home platform. Op die manier kan je gebruik maken van de stemassistenten om spraakopdrachten door te geven. Heb je dus al een smart home platform, dan is het aan te raden om smart verlichting te kiezen die aangesloten kan worden op het platform. Philips Hue werkt bijvoorbeeld zowel met Apple HomeKit, Amazon Alexa als Google Assistent.
Beste slimme verlichting
Door de populariteit van slimme verlichting komen er steeds meer merken op de markt. Aan de ene kant is het fijn om veel keuze te hebben, maar aan de andere kant zorgen de verschillende opties ervoor dat het een uitdaging is om de beste slimme verlichting te kiezen voor jou. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder de beste slimme verlichting voor je op een rijtje gezet.
1. Philips Hue
Philips Hue’s White and Color Ambiance Starter Kit bevat naar keuze twee of vier dimbare gekleurde lampen plus een hub. Wat Philips onderscheidt van de concurrentie – en het tot een van de populairste slimme verlichting maakt, is de app, die enorm veel functies bevat, waaronder routines, automatisering van zonsopgang / zonsondergang, scènes, geofencing en een vakantiemodus. Bovendien werkt Philips Hue met zowat elk ander smart home systeem of apparaat dat je maar kunt bedenken: Alexa, Google Home, IFTTT, Nest, SmartThings en meer. Als je op zoek bent naar een slimme lamp die een veelzijdige toevoeging kan zijn aan je smarte home, dan is Philips Hue een goede keus. Klik hier voor meer informatie.
2. IKEA TRÅDFRI
Met TRÅDFRI kan je ook IKEA terecht voor slimme verlichting. De slimme Trådfri ledlampen van IKEA zijn er in twee configuraties: een lamp die rechtstreeks verbinding maakt met een draadloze afstandsbediening, en een systeem dat via een hub verbinding maakt met een eigen draadloos netwerk dat IKEA niet identificeert, maar ook met dezelfde afstandsbediening werkt. Een groot voordeel van van de slimme verlichting van IKEA, is omdat je handige, ongecompliceerde functionaliteit krijgt zonder gimmicks. En omdat ze van IKEA zijn, is de prijs kwaliteitverhouding ook erg goed. Je hebt wel een apart extern apparaat nodig om verbinding te maken met de router voor de geavanceerde functies (zoals het aansturen van hele groepen lampen), maar er is nu ondersteuning voor Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit, waardoor ze eenvoudig te integreren zijn in een bestaand systeem. Wat ook interessanter is, is dat er lichtpanelen zijn die in sommige meubels van IKEA kunnen worden ingebouwd. Klik hier voor meer informatie.
3. Wyze
Heel veel mensen stappen dus over op slimme verlichting. Een van de weinige struikelblokken is de prijs – Vergeleken met ‘normale’ lampen zijn slimme lampen relatief duur in aanschaf. Daarom is de slimme lamp van Wyze perfect voor mensen met een beperkt budget. Het zijn kwalitatief gezien hele goede slimme lampen als slimme verlichting wilt die je kunt bedienen en verbinden met andere slimme apparaten voor thuisgebruik. Je kunt zowel de helderheid als de kleurtemperatuur (2.700k – 6.500k) wijzigen en niet alleen vanuit de Wyze-app, maar ook met Alexa, Google Assistant en IFTTT. Klik hier voor meer informatie.
4. Lifx Mini
De Lifx Mini is een van de beste slimme lampen voor kleinere armaturen, en niet alleen omdat hij compacter is dan de concurrentie, maar ook door de geweldige reeks functies en effecten, zoals een flikkering van een kaars, een stroboscoop, en de synchronisatie met je muziek of andere geluiden in de buurt. Een groot voordeel van Lifx Mini is dat je geen hub nodig hebt. De lamp wordt geleverd met ingebouwde Wi-Fi en LIFX-cloudtoegang, dus je hoeft hem alleen maar op je wifi netwerk aan te sluiten. Bedien hem op afstand met een compatibel Android-, iOS- of Windows Cortana-apparaat, en de respectievelijke app. De slimme verlichting kan ook met spraak worden bediend dankzij compatibiliteit met Amazon Alexa (met een compatibele slimme luidspreker), Google Assistant en Apple HomeKit. Klik hier voor meer informatie.
5. TP-LINK Kasa Filament Smart Bulb – KL50
Vergeleken met bijvoorbeeld Philips Hue, heeft TP-Link een beperkter assortiment, en je kunt niet zo veel met deze lampen doen, maar toch zijn we van mening dat het in deze lijst van beste slimme verlichting thuishoort. Ze zijn goedkoop en je kunt ze heel gemakkelijk in gebruik nemen, zonder dat je een aparte gateway of hub hoeft te kopen. Maar wat de TP-LINK Kasa Filament slimme lampen echt uniek maken, is de populaire vintage draadlamp stijl kunnen werken met Google Assistant, Amazon Alexa en IFTTT, dus er zijn genoeg mogelijkheden om ze te integreren in de rest van je smart home. Een minpunt is dat het niet compatible is met Apple HomeKit. Als je slechts een of twee basislampen nodig hebt om rechtstreeks op je wifi-router aan te sluiten, dan zijn deze zeker het overwegen waard als de beste slimme verlichting voor jou. Klik hier voor meer informatie.
Bekijk ook:
Is jouw Smart Home echt veilig?
Ontdek alle mogelijkheden van smart home
Tijd voor ledlampen!
No Comments