Er is vaak weinig ruimte voor groen in stedelijke gebieden. Een ideale oplossing hiervoor is een Sedumdak, ook wel bekend als een groendak. Een Sedumdak ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook vele andere voordelen, zoals waterbuffering, temperatuurregeling, geluidsisolatie, luchtzuivering en het stimuleert ook nog eens de biodiversiteit. Er is dus eigenlijk geen reden waarom je geen sedumdak zou moeten nemen, tenzij je het niet mooi vindt. Maar dat kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen.
Sedum en uitgestrekte groene daken zijn zo met elkaar verweven dat mensen in de praktijk het vaak over Sedumdaken praten. Waarom is dat? Wat is Sedum en wat maakt Sedum zo geschikt voor grote groendaken? Lees snel verder om hier achter te komen!
Groendak met Sedum
Sedum is een groot geslacht van bloeiende planten in de familie Crassulaceae. De natuurlijke eigenschappen van Sedum maken deze vetplant bijzonder geschikt voor een groendak. De Sedum familie bestaat uit vier tot vijfhonderd soorten en duizenden verschillende soorten. Vetplanten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Sedum slaat water op in de bladeren, en dit is de reden waarom Sedum vaak een succulent blad wordt genoemd.
Het metabolisme van Sedum verschilt van andere planten. ‘S Nachts wordt koolstofdioxide opgenomen door de huidmondjes en omgezet in appelzuur. Overdag wordt onder invloed van zonlicht het appelzuur afgebroken en vindt fotosynthese plaats. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ’s nachts open. Tijdens de warme en droge dagen wordt vochtverlies geminimaliseerd.
Veel Sedum-soorten zijn afkomstig van het noordelijk halfrond en met name rond de Middellandse Zee. Sedum kan echter ook worden gevonden in Noord-Afrika en Zuid-Amerika in droge en/of koude gebieden waar water schaars kan zijn. Dankzij de natuurlijke eigenschappen heeft Sedum weinig onderhoud nodig op groendaken. Het heeft weinig (regen) water en voedingsstoffen nodig.
Intensief of extensief
Je hebt intensieve en extensieve sedumdaken. Een intensief sedumdak kan je vergelijken met een echte tuin, die je bijvoorbeeld kan belopen. Vandaar dat een intensief sedumdak ook wel een daktuin wordt genoemd. Een extensief sedumdak is eignelijk alleen voor de sier. Je kunt er dus niet op lopen.
Welke soorten daken zijn geschikt voor een sedumdak?
Sedumdaken kunnen in principe op verschillende daken worden aangelegd. Dit kunnen daken zijn van huizen en kantoorpanden, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook daken zijn van een uitbouw in de tuin, van de bijkeuken, van de schuur, van de carport, of bijvoorbeeld van een overdekte fietsenstalling. Betondaken, puntdaken met een helling tot 45 graden en dakconstructies met EPDM of Bitumen zijn sowieso geschikt. Daken die niet geschikt zijn zonder aanpassing in de constructie zijn daken van golfplaten, zinken daken en daken met oude dakpannen. Een golfplaten dak kan vaak het gewicht niet aan van een groendak. Zinken daken zijn niet volledig waterdicht, én zink is ook niet bestand tegen de organische zuren. Bij daken met dakpannen, moeten eerst dakpannen verwijderd worden en volledig voorzien worden van een dakbedekking.
Voordelen
Hierboven hebben we al een aantal hele goede voordelen genoemd van een groendak met sedum. We hebben ze hieronder nog eens op een rijtje gezet.
- Sedum heeft zeer ondiepe wortels, een belangrijke vereiste voor een uitgebreid groendak, gezien de bescheiden diepte van de substraatlaag;
- Sedum is een lichtgewicht methode om een groendak te creëren, dankzij de bescheiden diepte van de substraatlaag;
- Sedum is bestand tegen droogte, bijvoorbeeld in zeer hete zomers;
- Sedum is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig water en voedingsstoffen;
- Sedum is zeer veerkrachtig tegen ziekten en insecten;
- Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.
Groendak aanleggen
Er zijn verschillende manieren om een groendak aan te leggen: hydro-zaaien, Sedumpluggen, stekken of sedummatten. Lees hieronder wat deze methoden inhouden.
1. Sedumpluggen
Sedumpluggen zijn grote trays van plastic, waar meerdere jonge gewortelde Sedumplantjes in zitten. Door de trays zijn ze makkelijk te vervoeren, en omdat het wortelstelsel al goed ontwikkeld is, groeien de plantjes snel en gemakkelijk. Daarnaast kan je lekker vrij spelen met beplantingsschema’s en kan je ook mooi combineren met andere plantensoorten op een Sedumdak. Als je een sedumdak wilt aanleggen met Sedumpluggen, dan is het wel belangrijk om rekening te houden met de afwatering, een zogenaamde substraat waar de sedumpluggen in gezet worden, en dakbescherming met folie.
2. Hydro zaaien
Bij grote dakoppervlakten worden Sedumdaken vaak aangelegd met behulp van zogenaamde hydro zaaien. Er wordt een mix gebruikt, bestaande uit zaaigoed, kleefmiddel en mycorrhiza, waarmee het dak wordt besproeid.
3. Sedumstekken
Je kunt ook een groen Sedumdak aanleggen met zogenaamde Sedumstekken. Lage kosten zijn het belangrijkste voordeel van deze methode. Er worden stukjes Sedum gezaaid, die vaak in een substraatlaag van slechts 3 mm dikte worden gestrooid. Deze worden gewoon met de hand gestrooid. Bij deze methode is het belangrijk dat het dak vooral na de eerste weken veel water krijgt, om uitdroging te voorkomen. Daarnaast moet je rekening houden dat het een paar jaar kan duren voordat een mooi egaal groendak ontstaat.
4. Sedummatten
Een uitgebreid groendak of Sedumdak is een dak met vegetatie die min of meer zichzelf in stand houdt en zich verder kan ontwikkelen en onderhouden. Grofweg gesproken hebben grote groendaken een substraatdikte van 4 tot 15 cm en een gewicht van 30 tot 220 kilo per m2. Wanneer Sedumvegetatie op een groen dak wordt aangebracht, is het gewicht ongeveer 30 kg per m2.
Van alle vier de methoden is het gebruik van sedummatten/vegetatiematten tegenwoordig het meest populair. Een Sedumdak aanleggen meet Sedummatten is namelijk heel snel en super eenvoudig. Je ziet dus al heel snel resultaat. Een dak verduurzamen met Sedum is, in tegenstelling tot intensieve groendaken, een onderhoudsarme en kostenbesparende vergroeningsmethode. Door het aanbrengen van Sedummatten in plaats van losse Sedumplanten, is de installatie zeer eenvoudig en dit bespaart je een enorme hoeveelheid tijd. Sedummatten zijn helemaal compleet en bestaan uit een beschermfolie, substraat en vegetatie. Het enige wat je hoeft te doen is het uitrollen van deze matten op je dak. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager, omdat de Sedummatten al een goede beworteling hebben en na installatie veel minder water nodig hebben, vergeleken met los geplante planten.
No Comments