Zit je erover na te denken om rolluiken buiten te laten plaatsen? Rolluiken zijn veel meer dan een vorm van inbraakpreventie. Op deze pagina hebben we alle voordelen van rolluiken voor je op een rijtje gezet, zodat je beter kunt bepalen of ze geschikt zijn voor jou, jouw huis en jouw gezien. Kijk snel verder!
De meeste mensen weten wel wat rolluiken zijn, maar tóch merken we dat het nog niet voor iedereen duidelijk is. Rolluiken worden aan de buitenkant van een raam of deur geplaatst – het is een luik die je van boven naar beneden kunt rollen (vandaar de naam rolluik), en worden meestal gemaakt van metaal, aluminium en staal. Je hebt goedkope rolluiken die vaak handmatig met een bedieningsstok bediend kan worden, maar je kunt ook kiezen voor elektrische rolluiken, die je heel eenvoudig met een afstandsbediening kan bedienen. Tegenwoordig zijn er zelfs slimme elektrische rolluiken verkrijgbaar, die bedienbaar zijn middels een app op je smartphone.
Voordelen
Rolluiken werden vroeger vooral geïnstalleerd aan de buitenkant van winkels, restaurants en kantoorpanden, vooral om vandalisme en inbraak te voorkomen. Maar omdat rolluiken ook heel veel andere praktische voordelen bieden, laten steeds meer mensen ook rolluiken buiten hun huis plaatsen. Ook benieuwd waarom rolluiken een goed idee kunnen zijn? Hieronder vind je alle voordelen en nadelen op een rijtje.
Inbraakpreventie
Hoewel het aantal woninginbraken een dalende trend kent, hebben we helaas nog steeds te maken met heel veel slachtoffers van woninginbraken. Elke woninginbraak is natuurlijk te veel. Daarom is het verstandig om voldoende maatregelen te treffen om dit bij jou te voorkomen. En gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt doen. Zo zijn cilindersloten met het SKG3 keurmerk een musthave voor zowel je voordeur als achterdeur, waarmee jij jouw huis kunt beschermen tegen de meest populaire inbraakmethode: kerntrekken.
Maar zoals met heel veel problemen, is het altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Door goede rolluiken buiten te laten plaatsen, worden inbrekers afgeschrikt. Als een inbreker een huis zoekt om in te breken, kiest hij meestal het huis die het meest eenvoudig is in te breken. Rolluiken zorgen ervoor dat ze minimaal een aantal minuten langer nodig hebben om binnen te kunnen komen.
Leestip: Beveiliging huis? 25x Tips!
Buiten zonwering
Een huis is niet compleet zonder zonwering, het liefst een combinatie van zonwering buiten en binnen. Binnenzonwering is sowieso een musthave. Je kunt denken aan overgordijnen, jaloezieën, plisségordijnen, shutters, rolgordijnen, lamellen, noem maar op. Maar het is ook een goed idee om binnenzonwering te combineren met buitenzonwering.
In Nederland hebben we steeds meer te maken met hittegolven, waarbij temperaturen tot aan de 40 graden kunnen oplopen. Een airco in huis is dan natuurlijk super fijn, maar rolluiken zijn een hele goede manier om je huis te beschermen tegen de zon en de hitte, zonder dat je te maken hebt met een super hoge energierekening. Met goede rolluiken kan je jouw huis in de zomer gemiddeld 7℃ koeler koeler houden.
Bescherming tegen verschillende weersomstandigheden
Naast bescherming tegen de zon, bieden rolluiken ook bescherming tegen alle andere weersomstandigheden. Je kunt denken aan hevige regen of stevige hagelbuien met hagels die zo groot zijn als tennisballen. En in Nederland hebben we zo nu dan ook te maken met stevige stormen. Met rolluiken zorg je er in ieder geval voor dat je ramen en deuren goed worden beschermd.
Isolatie in winter én en zomer
Rolluiken zijn niet alleen fijn in de zomer, ook in de winter kunnen ze heel goed van pas komen. In deze tijden, waar heel veel mensen te maken hebben met een veel te hoge energierekening, is het belangrijk om na te denken hoe je die energierekening zo laag mogelijk kunt houden. Dat geldt zowel voor de zomer, maar natuurlijk vooral ook in de winter. 65% van de warmte in huis gaat verloren via ramen en deuren. Met rolluiken kan je ervoor zorgen dat dát percentage flink gaat dalen. Overdag wil je natuurlijk zoveel mogelijk lichtinval binnen laten, vooral in de winter als het al zo donker is, maar in de avonden en nachten kan je de rolluiken gerust naar beneden rollen. Op die manier kan je jouw huis isoleren en ervoor zorgen dat de warmte binnenshuis blijft.
Leestip: Huis isoleren
Geen geluidsoverlast meer
Naast dat rolluiken een vorm van warmte isolatie is, heeft het ook een geluidsisolerende functie. Sommige rolluiken kunnen zelfs tot 60% van het geluid van buiten je huis tegenhouden. Daarom kunnen rolluiken een heel goed idee zijn als je langs een drukke weg woont, en vooral als je slaapkamer langs die drukke weg grenst, met voorbijrijdende auto’s en veel voetgangers die voorbij lopen.
Design
Rolluiken hebben niet het imago dat ze heel mooi zijn. Sterker zelfs, ze worden nog steeds heel vaak geassocieerd met die lelijke rolluiken aan de buitenkant van winkels, restaurants en kantoorpanden. Dat is onterecht, omdat rolluiken tegenwoordig juist heel mooi kunnen zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je een kleur kunt kiezen die bij jouw gevel past. Zo zijn zwarte rolluiken bijvoorbeeld erg populair, die elk huis een strakke moderne uitstraling geven.
Nadelen
Natuurlijk hebben ook rolluiken, net als eigenlijk bij alles, nadelen. Voordat je besluit ze buiten te laten plaatsen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nadelen van rolluiken. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
Schoonmaken
Omdat rolluiken uit horizontale lamellen bestaan, zijn ze moeilijker schoon te maken. Soms is het voldoende om ze af te spoelen met water. Als je echter een grondige reiniging wilt, moet je een geschikt reinigingsmateriaal vinden en elke lamel één voor één schoonmaken.
Handmatig of elektrisch
Zoals gezegd, zijn er twee soorten rolluiken: handmatig en elektrisch. Handmatige rolluiken kunnen omslachtig zijn om te bedienen, vooral als je haast hebt. Hoewel elektrische rolluiken handiger zijn om te bedienen, betaal je er natuurlijk ook meer voor. Tegenwoordig zijn er ook elektrische rolluiken verkrijgbaar die op basis van zonne-energie werken, waarmee je die kosten op termijn kunt terugverdienen.
Conclusie
Nu je weet wat de voordelen en nadelen zijn van rolluiken, kan je een beter besluit nemen of rolluiken de juiste investering is voor aan de buitenkant van je huis. Naast de twee nadelen, bieden ze vooral veel praktische voordelen. Vaak is het ook een kwestie van smaak. Sommigen vinden rolluiken heel mooi, maar er zijn ook mensen die ze juist heel lelijk vinden, en bijvoorbeeld liever voor een andere vorm van zonwering willen gaan.
Bekijk ook:
Wat is het verschil tussen een veranda en pergola zonwering?
10x Carport ideeën
10x Tuinoverdekking
No Comments