Regendouches, ook wel bekend als stortdouches, zijn razend populair. Nog niet zo heel lang geleden kwam je ze alleen tegen in luxe designhotels, maar tegenwoordig zijn regendouches niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Iedereen wilt immers genieten van een comfortabele grote douchekop in een luxe inloopdouche waar je lekker onder kunt staan. Het is alsof je onder een waterval aan het douchen bent. Een regendouche ziet er bovendien erg mooi uit. Het geeft je badkamer een luxe en exclusieve uitstraling.
Er zijn echter ook een aantal dingen waar je op moet letten als je een regendouche neemt in je badkamer. Een grotere douchekop betekent namelijk ook meer waterverbruik. Gebruik je veel meer water dan een normale douchekop? En hoe zit het precies met de waterdruk? Heeft een regendouche wel genoeg waterdruk? Hieronder kan je er uitgebreid over lezen. Bekijk de voordelen en nadelen, en we laten ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien van badkamers met regendouches!
Inhoudsopgave
Waar moet je op letten bij een regendouche?
Zoals gezegd, is een regendouche niet meer dan een grote douchekop. Een normale douchekop heeft een diameter van maximaal tien centimeter, terwijl sommige regendouches wel een diameter kunnen hebben tot 50 centimeter. En daar waar normale douchekoppen vrijwel altijd rond zijn, bestaan er ook vierkante en rechthoekige regendouches. Naast het verschil in formaat, zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij een regendouche. We bespreken het waterverbruik, de waterdruk, de afvoer, kalkaanslag, en de hoogte van je plafond.
Waterverbruik
Met douchen verbruik je over het algemeen minder water dan baden. Tóch is het waterverbruik best veel als je gaat douchen. Met een normale douchekop verbruik je gemiddeld zes liter water per minuut. Omdat regendouches een stuk groter zijn, is het waterverbruik ook een meer. Met een regendouche verbruik je gemiddeld 15 liter water per minuut. Dat is dus meer dan twee keer zoveel dan een normale douchekop. Reken maar uit, als je tien minuten onder een regendouche staat, verbruik je maar liefst 150 liter water! Je kunt het al raden, als je een ouderwetse boiler hebt, is de kans groot dat je binnen no time onder een koude douche komt te staan. Om dit te voorkomen, zou je een nieuwe boiler met een groter vermogen, een nieuwe geiser of een nieuwe moderne CV-ketel kunnen nemen.
Water besparen
De meeste mensen kiezen daarom vaak voor een regendouche met een aparte handdouche. Op die manier hoef je niet elke keer gebruik te maken van de regendouche. Sterker zelfs, vaak wordt de handdouche dagelijks gebruikt, terwijl de regendouche eens in de zoveel tijd wordt gebruikt. Er zijn ook mensen die een regendouche nemen voor het design.
Wil je wel regelmatig gebruik maken van een regendouche, maar je vindt het waterverbruik wel echt een probleem? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een waterbesparende regendouche. Met een waterbesparende regendouche kan je 40% tot 60% water besparen, ten op zichte van een normale regendouche.
Waterdruk
Omdat regendouches zoveel groter zijn dan de gemiddelde douchekop, maar tóch dezelfde hoeveelheid water leveren (die per woning kan verschillen), heb is de waterdruk van een regendouche lager dan een normale douche. Logisch ook, er wordt immers dezelfde hoeveelheid water afgegeven over een groter oppervlak. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om diezelfde waterdruk te behouden:
- Je kunt de waterleidingen vervangen door dikkere leidingen;
- Installeer een hydrovoor/hydrofoorpomp/drukverhoger.
Afvoer
Met regendouches verbruik je dus meer water. En al dat water moet natuurlijk ook op een goede manier afgevoerd kunnen worden. Kleine afvoerputjes kunnen dat vaak niet aan, die gemiddeld 35 liter water per minuut kunnen afvoeren. Als je een regendouche hebt, is het dus belangrijk dat je een afvoer neemt met een grotere capaciteit. Een andere oplossing is het plaatsen van een tweede sifon.
Hoogte van plafond
Iets waar je ook op moet letten bij het plaatsen van een regendouche, is de hoogte van het plafond. In tegenstelling tot een normale handdouche, die je af kunt nemen, zitten regendouches vast. Sommige regendouches worden aan de muur gemonteerd en sommigen aan het plafond. In beide gevallen speelt de hoogte van het plafond een belangrijke rol. Je moet immers goed onder de douche kunnen staan. Niet op de manier waarbij je de douche je haar aanraakt, maar het liefst met een minimale afstand van twintig centimeter. Als je heel lang bent, terwijl je een laag plafond hebt, zou het dus goed mogelijk kunnen zijn dat je beter geen regendouche neemt.
Kalkaanslag
In een douche heb je altijd te maken met kalkaanslag. En omdat regendouches meer water verbruiken, heb je dus ook te maken met meer kalkaanslag. Vanwege de opbouw van een regendouche, is het verwijderen van kalk best een uitdaging. Een waterontharder kan oplossing bieden, die niet alleen voor minder kalkaanslag zorgt, maar ook dat de douchekop minder snel verstopt zal raken. Op die manier kan je ook langer genieten van je regendouche.
Inspiratie voorbeelden
Regendouches zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren, maten en materialen. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is en hoe het eruit kan komen te zien in jouw badkamer, hebben we de mooiste en leukste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet van badkamers met een regendouche.
1. Gouden regendouche in het plafond
Interieurontwerpster Moran Gozali heeft in deze luxe badkamer gekozen voor een prachtige ronde gouden regendouche. De regendouche is strak in het plafond verwerkt, en gecombineerd met een bijpassende gouden handdouche aan de muur. Klik hier om een kijkje te nemen in deze mooie badkamer.
2. Regendoucheset
In deze badkamer, ontworpen door ontwerpbureau Raca Architekci, vind je een regendoucheset, zoals je ze vaak tegenkomt bij sanitairwinkels en bouwmarkten. De regendoucheset kan je aan de muur monteren, en bestaat uit een thermostaatkraan, een handdouche en een grote regendouche. Met de grote botanische muur in de inloopdouche, lijkt het net alsof je in de jungle aan het douchen bent! Bekijk hier meer foto’s van deze badkamer.
3. Zwarte regendouche
Zwarte kranen en douches zijn super hot. Deze trend hebben we al vaak voorbij zien komen, en het lijkt erop dat het nog wel even zal blijven. Ook Linda en Sam kozen voor een zwarte douche, een mat zwarte regendouche met bijpassende handdouche en stang. Super stoer! Meer zien van deze badkamer? Klik hier.
4. Inbouwdouche regendouche
Boven hebben we al de gouden regendouche laten zien, die strak in het plafond is verwerkt. En naast regendouchesets, waarbij de regendouche aan een stang vastzit, zijn er ook inbouwdouches verkrijgbaar, die je strak aan de muur kan monteren. Dit ziet er super mooi en strak uit, maar een mogelijk nadeel is dat het iets lastiger te vervangen is als het kapot gaat. Interieur architect Aida Šniraitė van het interieur- en ontwerpbureau Authentic Interior koos voor zo’n strakke inbouw regendouche, die strak gemonteerd is aan de betonstuc muur. Bekijk hier meer foto’s van deze stoere badkamer.
5. Regendouche in bad
Regendouches vind je vaak in een inloopdouche of douchecabine, maar zelden wordt het gecombineerd met een bad. Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is. Dat bewijst Atelier Kunc Architects met het ontwerp van onderstaande Scandinavische badkamer. Boven het witte bad is een strakke zwarte inbouw regendouche gemonteerd, gecombineerd met een bijpassende zwarte badkraan en handdouche. Deze rest van de badkamer vind je hier.
6. Zwarte regendouche in het plafond
In deze kleine badkamer is een ruime inloopdouche ingericht met stoere zwarte accenten. Een zwarte deur, zwarte hexagontegels op de vloer, een zwarte stalen douchewand, zwarte kranen, en een stoere zwarte regendouche. Een grote mat zwarte regendouche die strak in het plafond is verwerkt. Ook hier is het gecombineerd met een aparte handdouche. Klik hier om meer te zien!
7. Gouden inbouw regendouche
En ook inbouw regendouches heb je natuurlijk in het goud. Deze geweldige badkamer is ingericht met schitterende groene marmeren tegels, zowel op de vloer als aan de muren. Dit hebben ze gecombineerd met chique gouden accenten, waaronder de luxe gouden inbouw regendouche. Wil je meer zien? Klik hier!
8. Twee regendouches
Wil je de mogelijkheid hebben om met z’n tweeën naast elkaar te kunnen douchen? Dan zou je kunnen kiezen voor twee douches naast elkaar, of in dit geval twee regendouches. Let wel op dat dit nog meer eisen zal hebben, met betrekking tot het leveren van warm water, het waterverbruik en afvoer. Deze badkamer met bijbehorende slaapkamer is hier te bewonderen.
9. Vierkante regendouche
We hebben tot nu toe alleen badkamers met ronde regendouches laten zien, maar zoals gezegd zijn er ook vierkante en rechthoekige regendouches verkrijgbaar. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld, in de badkamer die ontworpen is door architectenbureau Northbourne Architecture + Design uit Australië. Niet alleen de vorm is bijzonder, ze hebben er ook voor gekozen om de vierkante regendouche strak in het plafond te verwerken, waardoor het een mooi geheel vormt met het plafond. Love it! Hier is meer te zien van de badkamer.
10. Koperen regendouche
Naast chroom, goud en zwart, zijn ook koperen regendouches erg gewild. Het is net zo chic als goud, maar het heeft ook iets stoers. Vooral als je het combineert zoals in onderstaande stoere badkamer. Het is een stoere vintage industriële badkamer met een betonvloer, golfplaten wanden en houten bekleding. De grote koperen regendouche geeft het geheel een chic tintje. Deze rustieke vintage badkamer is hier te zien!
No Comments