Twijfel je tussen railverlichting of inbouwspots? Dat begrijpen we heel goed. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen voor jou en jouw woning, hebben we deze twee soorten verlichting met elkaar vergeleken. Lees wat de verschillen zijn, en wat de voordelen en nadelen van zowel railverlichting als inbouwspots zijn. Kijk snel verder!
Inbouwspots zijn een super populaire vorm, zowel voor commerciële ruimtes zoals restaurants en winkels, openbare ruimtes zoals bibliotheken, als particuliere woningen. Ze mooi strak in het plafond verwerkt, waardoor je een minimalistische uitstraling krijgt in huis. Een nieuwe trend die we de afgelopen tijd steeds vaker voorbij zien komen, is railverlichting – spotjes die aan een kunststof of metalen rails aan het plafond worden gemonteerd. Hoewel sommigen nog steeds de voorkeur geven aan inbouwspots in het plafond, zien heel veel mensen railverlichting in ieder geval als een heel mooi alternatief. Omdat we heel goed begrijpen waarom mensen twijfelen tussen railverlichting of inbouwspots in huis, hebben we beide soorten verichting. met elkaar vergeleken. Lees wat de belangrijkste verschillen, en wat de voordelen en nadelen zijn van railverlicting en inbouwspots.
Railverlichting
Railverlichting, ook bekend als railsysteem, railspots of tracking verlichting, kenmerkt zich met één of meerdere kunststof of metalen rails die je aan het plafond monteert, en waaraan één of meerdere spots aan vastgemaakt zijn. Het heeft een super flexibel en modulair karakter als het gaat om ontwerp en opstelling. Zo kan je verschillende vormen creëren met de rails, kan je volledig zelf bepalen hoe groot het wordt, en hoeveel spots je eraan koppelt. Railverlichting wordt vaak als basisverlichting gebruikt in een ruimte, maar is ook ideaal als taakverlichting of accentverlichting. De spotjes kan je namelijk eenvoudig verschuiven en richten op een specifieke plek, ook ná montage.
Voordelen
Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor railverlichting in hun huis of appartement. Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:
- Relatief eenvoudig te installeren. Je hoeft bijvoorbeeld niet je plafond te verlagen.
- Railverlichting heeft een modulair karakter, waarbij je zelf kunt bepalen wat voor vorm je wilt creëren, hoeveel spots je eraan wilt koppelen, hoe je de spots wilt richten, en wat de afstand is tussen de verschillende spots.
- Hoewel railverlichting verkrijgbaar is in verschillende soorten prijsklassen, is het over het algemeen goedkoper dan inbouwspots, vooral omdat je met inbouwspots meer kosten hebt aan arbeid.
- Railverlichting kan je zowel tegen het plafond als een stuk hangend onder het plafond monteren met behulp met speciale kabels. Dit kan daarom een ideale oplossing zijn voor een hoog plafond of een karakteristiek plafond met ornamenten en sierlijsten.
Nadelen
Railverlichting biedt zoals je ziet veel praktische voordelen, maar je moet helaas ook rekening houden met een aantal nadelen:
- Railverlichting is vergeleken met inbouwspots minder geschikt voor kleine ruimtes, en ruimtes met lage plafonds.
- De rails en spotjes vangen natuurlijk stof op, en moeten daarom regelmatig schoongemaakt worden.
Inbouwspots
Inbouwspots bestaan natuurlijk al langer dan vandaag, en zijn nog steeds erg populair. De spotjes worden strak in het plafond verwerkt, waardoor je een hele mooie, strakke en moderne look kunt creëren in een ruimte. Perfect voor moderne interieurs, maar inbouwspots kunnen absoluut ook heel mooi zijn in klassieke of landelijke interieurs. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren, waardoor er altijd spotjes te vinden zijn die bij jouw interieur passen. Net zoals met railverlichting, kan je inbouwspots ook als basisverlichting, taakverlichting en accentverlichting gebruiken in een ruimte.
Voordelen
Ook inbouwspots bieden veel praktische en esthetische voordelen in huis. Deze vind je hieronder op een rijtje:
- Inbouwspots zijn Ideaal voor kleine ruimtes, en ruimtes met lage plafonds.
- Omdat ze in tegenstelling tot railverlichting in het plafond zijn verwerkt, in plaats van tegen het plafond, vangen inbouwspots veel minder stof. Hierdoor zijn ze een stuk onderhoudsvriendelijker.
- Inbouwspots zijn een stuk subtieler in een ruimte, waardoor ze minder zullen opvallen. Dit kan absoluut een voordeel zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.
Nadelen
Ook inbouwspots heeft natuurlijk een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:
- Inbouwspots zijn lastiger te installeren, vooral omdat je de bedrading in het plafond moet verwerken. Vaak moet je daarom het plafond verlagen om dit mogelijk te maken.
- Doordat het lastiger te realiseren is, is zijn inbouwspots niet heel goedkoop.
- Inbouwspots kan je achteraf ná montage niet meer zo eenvoudig aanpassen.
- De richting van inbouwspots zijn niet altijd aan te passen.
- De lampen van inbouwspots zijn minder makkelijk te vervangen.
Railverlichting of inbouwspots
Nu je weet wat de verschillen tussen railverlichting en inbouwspots zijn, en wat de bijbehorende voordelen en nadelen zijn van beide soorten verlichting, kan je beslissen wat voor jou de beste keuze is. De beste keuze is namelijk afhankelijk van de ruimtes en jouw persoonlijke behoeften. Gaat het om een kleine smalle woonkamer, dan zijn inbouwspots een beter idee, terwijl railverlichting en betere optie is als je een grote keuken met een hoog plafond hebt.
Bekijk ook:
Railverlichting
10x Mooie inbouwspots
Inbouwspots in de vloer
Halogeen spotjes vervangen door led
No Comments