Hoe begin je met een smart home? Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de slimme bomen het snuggere bos niet meer ziet. Er zijn honderden fabrikanten die duizenden smart home apparaten maken, en dan zijn er ook nog talloze apps en cloud diensten om deze apparaten met elkaar te laten communiceren. Het kan overweldigend zijn, een goed begin is het halve werk. We helpen je een begin te maken door de mogelijkheden van smart home vanaf de basis uit te leggen. Zo maak je ieder huis of appartement slimmer!
Hoe begin je met een smart home?
Huisautomatisering apparatuur kun je op zichzelf niet echt slim noemen. Of je moet enorm onder de indruk zijn van een lamp die van kleur verandert met een app op je smartphone. Eigenlijk zijn het allemaal stukjes van een grotere puzzel die tezamen een groter geheel vormen. Net zoals een normaal huis wordt opgebouwd door eerst een fundering te plaatsen, geldt dit ook voor een smart home. Je zult ten eerste beschikking moeten hebben over een behoorlijk betrouwbare internetverbinding. Dit hoeft niet de snelste glasvezelverbinding te zijn, maar het systeem moet wel werken. Veel apparaten werken draadloos, dus een wifi router is onmisbaar. Alleen zijn standaard routers niet ontwikkeld om allerlei slimme gadgets aan te sturen. De Somfy TaHoma is een mooi voorbeeld van een slimme ‘hub’ die je koppelt aan de router die in de woning binnenkomt. Dit is het centrale ‘brein’ die ervoor zorgt dat alle apparaten met elkaar kunnen communiceren. Denk aan je eigen ogen, oren, handen en voeten. Daar heb je alleen wat aan wanneer er een stel hersenen aanwezig is om de boel te sturen.
Wat wordt jouw eerste slimme apparaat?
We hebben de basis gelegd, nu wordt het tijd om de woning slimmer te maken. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld:
- Lampen: Met of zonder dimmer, van één tot miljoenen kleurcombinaties en zelfs ‘vintage’ stijl LED lampen met een mooie ‘gloeidraad’.
- Luidsprekers: Dit zijn speakers die niet alleen geluid produceren maar ook kunnen luisteren. Luidsprekers zoals die van Nest of Apple werken op basis van een eigen assistent, merken als Sonos kun je met meerdere systemen bedienen. Uiteraard kun je naast je stem ook apps gebruiken.
- Thermostaat: Naast een centrale oplossing zoals Honeywell deze produceert, zijn er ook radiator knoppen waarmee je per ruimte de temperatuur op afstand kunt regelen.
- Zonwering / raamdecoratie: Buiten kun je rolluiken installeren, binnen elektrische raamdecoratie zoals de PoweredBlinds. Naast zonwering of verhoogde privacy kunnen ze ook bijdragen aan inbraakpreventie.
- Alarmsysteem: Over het tegenhouden van inbrekers gesproken, een slim alarmsysteem kan gekoppeld worden aan diverse randapparaten zoals IP camera’s en sensoren waarmee je de complete woning kunt beveiligen.
- Rookmelders: Op iedere etage een rookmelder, die ook nog eens draadloos in contact staan met elkaar zodat bij onraad iedereen in huis op de hoogte wordt gesteld. Dit zijn apparaten die je liever niet in werking ziet of hoort, maar die onmisbaar zijn voor ieder huishouden.
- Huishoudelijke apparatuur: Er zijn slimme koelkasten die weten wanneer de melk op is. Dit zijn echt gadgets voor de mensen die alles willen automatiseren. Je kunt ook ‘domme’ apparaten die je in huis hebt staan wat slimmer maken door bijvoorbeeld een schakelbare stekker in het stopcontact te steken.
Een slim huis moet je eerst een lesje leren
Nu je een idee hebt van de mogelijkheden, kun je beginnen met de apparaten die in jouw situatie het meeste voordeel opleveren. Let daarbij op dat niet alle smart home producten volgens dezelfde protocollen werken. Google, Apple en Amazon zijn bekende namen met producten die doorgaans niet goed samenwerken. De Somfy TaHoma hub is een voorbeeld van een meer universele oplossing die ondersteuning biedt voor zowel Google Assistent als Amazon Alexa. Siri van Apple is wat minder ‘toegankelijk’ wat betreft de keuze in apparatuur. Het biedt uiteraard voordeel wanneer je meerdere toepassingen centraal kunt beheren.
Sensoren zijn de ogen en oren van jouw woning
Een lamp die je kunt inschakelen met een app is voor eventjes leuk speelgoed, maar het is niet echt een vooruitgang op een knop. Een bewegingsmelder die de verlichting inschakelt én de gordijnen voor je sluit is wel een verbetering wanneer je met vieze handen in de keuken of de garage staat. Er zijn overigens ook slimme sloten die precies weten wanneer je thuiskomt en het slot voor je kunt ontgrendelen. Ondertussen gaat de verwarming omhoog, want je hebt vooraf al deze mogelijkheden aan elkaar gekoppeld via een centrale applicatie. En dan kun je echt spreken van huisautomatisering.
Begin net als met een normaal huis bouwen ook bij een smart home inrichten met een bouwplan. Bepaal jouw wensen, verken de mogelijkheden en stel prioriteiten. Zo bouw je snel een slimme woning die perfect is afgestemd op jouw situatie.
Bekijk ook:
Beste draadloze opladers voor de iPhone
Woontrends 2020
No Comments