Een open haard en houtkachel in huis zorgt voor heel veel sfeer en warmte in huis. Ondanks dat er tegenwoordig heel veel betere alternatieven zijn, hebben daarom nog steeds heel veel mensen een houtkachel of een open haard. Er is wel een heel groot nadeel. Het is namelijk totaal niet milieuvriendelijk. Het verbranden van hout zorgt er namelijk voor dat er schadelijke stoffen vrijkomen zoals fijnstof. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen er flink last van hebben. Daarnaast komt bij het verbranden ook CO2 vrij, wat natuurlijk super slecht is voor het milieu.
Hoewel het erg sfeervol is, is een houtkachel of een open haard eigenlijk niet meer van deze tijd. Een tijd waarin we steeds bewuster zijn dat we zuiniger moeten zijn met onze wereld. Maar als jij een houtkachel of een open haard hebt, kunnen we ons ook voorstellen dat het lastig is om er afstand van te doen. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet, hoe je rekening kan houden met het negatieve effect van hout verbranden.
1. Mistig of windstil? Houd de open haard of houtkachel uit
Niet alleen jij hebt last van de schadelijke stoffen bij het verbranden van hout in een open haard of houtkachel, ook je buren kunnen er last van krijgen. Als je erover nadenkt is het dus eigenlijk best asociaal. Je kunt rekening met je buren houden door de open haard of houtkachel uit te laten als het mistig of windstil is. Dan blijven de schadelijke stoffen namelijk langer hangen in de buurt.
2. Kleed je warmer aan
Wat voor warmtebron je ook gebruikt in huis, het is altijd beter voor het milieu als je het uit laat. Probeer het stoken zolang mogelijk uit te rekken. Kleed je bijvoorbeeld warmer aan. Een lekkere dikke trui scheelt al heel veel. Kleden zijn ook altijd een goed idee. Een warme kleed op de bank ziet er ook nog eens leuk uit!
3. Alleen droog hout stoken
Het vochtgehalte van het hout heeft invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen bij het verbranden. Hoe vochtiger het hout is, hoe meer schadelijke stoffen vrijkomen. Kies er daarom voor om alleen droog hout te stoken. Als je het hout zelf hebt gehakt, dan moet je het minstens twee jaar laten drogen. Droog hout kan je herkennen aan barsten in het hout. Om zeker te weten dat het hout onder de 20% is, is het aan te raden om een vochtmeter te gebruiken.
4. Het belang van luchttoevoer
Luchttoevoer is erg belangrijk bij het stoken. Zorg er daarom altijd voor dat de klep in de schoorsteen open staat. Hierdoor verbrandt het hout beter, en resulteert dit tot minder schadelijke stoffen. Je kan de verleiding hebben om de klep van de luchttoevoer dicht te doen, om het vuur te smoren. Doe dit dus niet!
5. Milieuvriendelijk hout
Kies voor hout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit soort hout komt uit verantwoord beheerde bossen. Gebruik je houtbriketten? Kies voor houtbriketten zonder lijm, paraffine of bindmiddel. En als je houtsnippers gebruikt, dan is het verstandig om houtsnippers met het Better Biomasslabel kenmerk en het EN plusA1-keurmerk te nemen. Naast dat het beter is voor het milieu, is het ook nog eens beter voor je open haard of kachel.
Lees ook:
No Comments