Led lampen zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen, die belangrijk voordelen bieden zoals duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en lage kosten voor het gebruik. Heel veel mensen hebben hun oudewrwetse gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen al vervangen door moderne milieuvriendelijke led lampen. Dit kunnen inbouwspotjes zijn in het plafond, hanglampen, tafellampen en wandlampen. Maar een ander soort led lamp die ook steeds populairder wordt zijn led panelen!
Led panelen zijn een soort verlichting die zijn ontworpen om conventionele fluorescerende plafondlampen, oftewel ouderwetse TL-buizen te vervangen. Ze zijn daarom vooral erg populair in kantoren en andere werkomgevingen waar licht een belangrijke rol spelen. Maar ook in huis wordt er gekozen voor led panelen, bijvoorbeeld in de hal, washok of zelfs in de badkamer of keuken. Deze populariteit is natuurlijk te danken aan de voordelen die led panelen bieden. Lees er hieronder alles over.
Ontwerp
Led panelen zijn zo geconstrueerd dat ze betere verlichtingsomstandigheden mogelijk maken. Dit soort verlichting maakt gebruik van de nieuwste LED-technologie (light emitting diode). LED-paneellampen hebben meestal een lichtgewicht aluminium frame met drie lagen. Het frame is een van de belangrijkste onderdelen van led-paneelverlichting, omdat het is ontworpen om lichtlekkage te voorkomen. De lagen aan de binnenkant bevatten LED-chips, een lichtgeleiderplaat en een diffuser. De diffuser bevindt zich meestal direct aan de voorkant van de lichtgeleidingsplaat; zijn functie is om het licht gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Er is ook een reflectorplaat direct aan de achterkant van de LED-geleideplaat. Een ander essentieel onderdeel is de stevige achterkant, die ook een effect heeft op de algehele uitstraling van de led panelen. Daarnaast zijn led panelen ook uitgerust met een koellichaam om de veiligheid te garanderen. Net als spotjes, zijn led panelen ook verkrijgbaar in inbouw als opbouw.
Formaten
Led panelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Led panelen van 60×60 zijn het standaard formaat, maar er zijn ook andere formaten verkrijgbaar, 30x60cm of 30x120cm. Je hebt dus vierkante en rechthoekige formaten, maar je kunt ook voor ronde led panelen gaan. Daarnaast zijn er ook sets verkrijgbaar, waarmee je met meerdere led panelen een grotere led paneel aan het plafond kunt creëren. Sommige bedrijven bieden zelfs de mogelijkheid om led panelen op maat te maken.
Lichtkwaliteit
De LED-geleideplaat is een soort optisch materiaal dat is ontworpen om heldere en homogene verlichting te bieden bij aansluiting op een voeding. De geleideplaat en diffusor werken samen om een gelijkmatig verdeelde, brede en zachte verlichting te produceren. De technologie die wordt gebruikt in de verlichting maakt een instant start mogelijk. Er is geen zoemend, flikkerend of RF-interferentie.
Materiaal en kleur
Aluminium is het beste materiaal voor het frame en het wordt ook gebruikt voor de achterkant. De LED’s zelf zijn meestal gemaakt van aluminium, arsenide en gallium. Onzuiverheden worden toegevoegd om vrije elektronen te creëren en de geleidbaarheid van het halfgeleidermateriaal te verbeteren. Deze onzuiverheden kunnen ook de kleur van het licht bepalen, waardoor de gewenste kleur kan worden bereikt zonder het gebruik van een filter. LED-lampen kunnen ook wit licht produceren.
Energie-efficiëntie
LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie in vergelijking met andere verlichtingsapparaten zoals gloeilampen en zelfs compacte fluorescentielampen (CFL’s). Het stroomverbruik van een LED-lamp wordt geschat op ongeveer 6 watt, wat een lichtkwaliteit kan produceren die vergelijkbaar is met die van gloeilampen die minstens twee keer zoveel stroom verbruiken.
Levensduur
Dit soort verlichting staat bekend om zijn extreem lange gebruiksduur. De gemiddelde LED-lamp kan tot 60.000 uur worden gebruikt, veel meer dan de geschatte levensduur van de gloeilamp van 60 watt, die slechts 1.500 uur is, en die van CFL’s, die tussen 6.000 en 15.000 uur zijn. Ze hebben ook minder kans op een burn-out; in feite wordt hun levensduur niet berekend door het werkelijke aantal uren te meten dat de lampen blijven werken, maar door het aantal uren te meten dat ze blijven werken binnen het bevredigende luminescentiebereik. Wanneer de luminescentiewaarde met 30% is gedaald, is dat de tijd dat de lampen moeten worden vervangen.
Bekijk ook:
Tijd voor ledlampen!
Warm en sfeervol licht met ledlampen
Halogeen spotjes vervangen door led
No Comments