Je wilt een mooie groene tuin, maar je hebt geen groene vingers? Dan is kunstgras een heel goed idee. Het grote voordeel van kunstgras is natuurlijk dat het super onderhoudsvriendelijk is. Je hoeft het niet te maaien, het heeft geen water nodig, het enige wat je moet doen is het kunstgras leggen. En ook dat is een hele eenvoudige klus. Kunstgras leggen kan je dus prima zelf doen. Dat laten we vandaag zien met een stap voor stap handleiding voor het leggen van kunstgras!
Duur: 2 – 6 uur
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig?
- Bestratingszand;
- Opsluitband;
- Trilplaat;
- Stabiliserend onderdoek;
- Kunstgras;
- Zelfklevende lijmband indien gazon breder dan 400 cm
- Een stanleymes;
- Kunstgrashaken;
- Een harde bezem;
Stap 1. Oude gras verwijderen
Begin met het verwijderen van het oude bestaande gras uit je tuin. Voor kleine gebieden kun je dit doen met een schop, maar als je een groot gebied hebt om vrij te maken, kan het inhuren van een grasmaaier dit werk een stuk eenvoudiger en sneller maken. Idealiter verwijder je een diepte van ongeveer 4 centimeter.
Stap 2. Bereid de basislaag voor
Spreid een laag scherp bouwzand uit tot een diepte van 35 mm als basis voor het kunstgras.
Stap 3. Egaliseren
Egaliseer en compact het zand tot op de bodem van het gras. Je kunt een plank en een zware hamer gebruiken om het zand te verdichten en het zand glad te strijken. De grond hoeft niet volledig vlak te zijn en kan gerust zachte hellingen of terpen omvatten.
Stap 4. Onkruid voorkomen met een stabiliserend onderdoek
Om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van onkruid, is het belangrijk om eerst een stabiliserend onderdoek te leggen op het zandbed. Deze kan je op de hoeken vastmaken met kunstgrashaken
Stap 5. Kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit om het gebied te bedekken, maar zorg ervoor dat de uiteinden van de grasrollen verspringend zijn zodat ze niet in een lijn eindigen. Kunstgras staat niet perfect recht – het staat er licht in. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de rollen kunstgras in dezelfde richting worden gelegd, om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te krijgen. Leg de rollen direct naast elkaar zonder dat je de naden heel goed ziet.
Stap 6. Netjes afwerken
Gebruik een stanleymes om de randen van de kunstgrasrollen bij te snijden.
Stap 7. Breng het allemaal samen
Nadat het kunstgras volledig gerold is, moet je de verschillende rollen aan elkaar bevestigen. Gebruik voegband – ruwe kant naar boven – en spreid het uit waar de rollen zouden aansluiten. Breng lijm aan op de tape en plaats de randen op de tape, zorg ervoor dat geen er geen sprietjes de lijm raken.
Stap 8. Verberg de afdichting
Zodra rollen zijn samengevoegd, verstrooi je de grasvezels bij de voegen om de afdichting te verbergen.
Stap 9. Zet die randen vast met kunstgrashaken
Gebruik kunstgrashaken om de randen van de kunstgrasrollen om de 20 cm vast te zetten, waarbij je het gras opnieuw over de kunstgrashaken beweegt om ze te verbergen.
Stap 10. De finishing touch
De grassprieten zijn nadat ze gelegd meestal plat, omdat ze natuurlijk opgerold waren. Gebruik een harde bezem om alle grassprieten weer rechtopstaand te maken.
That’s it!
Wil je het kunstgras tóch liever laten leggen? Bij Buitengewoonkunstgras.nl bieden ze deze service aan vanaf v.a. € 6,75 per m2.
Bron: Homebase.co.uk
No Comments