Ben je lekker aan het klussen in huis, maar weet je even niet meer welk materiaal je nodig hebt om een gat te dichten? Geen probleem, in deze blog leggen we je precies uit welk materiaal je kunt gebruiken bij welk soort klus.
Waarvoor gebruik je kit?
Kit is een verzamelnaam voor een dikke, vloeibare substantie waarmee je producten aan elkaar kan verlijmen of waarmee je juist een gat kan dichten. Kit heeft een bijzondere werking, het blijft namelijk altijd plastisch, ook als het uitgehard is.
Soorten kit
Kit komt in verschillende verschijningsvormen. Een van de meest gebruikte vormen van kit is siliconenkit. Siliconenkit heb je in verschillende kleuren waardoor je het goed kunt aanpassen aan zijn omgeving. Als je bijvoorbeeld een naad wilt dichten waarbij de rest van de muur wit is, dan kun je daarvoor witte siliconenkit gebruiken. Wil je de kit zoveel mogelijk laten wegvallen in zijn omgeving? Dan kun je ook doorzichtige kit gebruiken.
Een andere, veelgebruikte vorm van kit is sanitairkit. Deze kit is speciaal geschikt voor vochtige ruimtes. Sanitairkit is erg elastisch en hardt uit tot een soort elastisch rubber. Daarnaast is sanitairkit ook schimmelwerend.
Waarvoor gebruik je lijm?
In de praktijk wordt lijm vooral gebruikt om twee stukken aan elkaar te lijmen of vast te hechten. In tegenstelling tot kit wordt lijm keihard en heeft het geen plasticiteit meer. In principe kun je alles aan elkaar lijmen, toch is het voor het beste resultaat belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor jouw klus.
Lijm voor iedere klus
Voor iedere materiaalsoort is er een eigen lijm met de beste hechtingseigenschappen voor dat materiaal. Om hout met elkaar te verbinden gebruik je houtlijm. Houtlijm kan vaak niet goed tegen vocht. Houtlijm is dus niet het beste materiaal om buitenhout mee aan elkaar te verlijmen. Daar kun je beter constructielijm voor gebruiken. Deze lijmsoort is beter bestand tegen vocht en weersinvloeden. Wil je steen aan elkaar lijmen, gebruik dan speciale steenlijm.
Waarvoor gebruik je purschuim?
Purschuim is een heel veelzijdig product, maar wordt vooral ingezet om naden, kieren en gaten te dichten tussen vloeren, plafonds en scheidingswanden. Daarnaast gebruik je purschuim ook om raamkozijnen en deurlijsten vast te zetten in de muur. Purschuim hecht zich aan bijna alle soorten materialen en laat zich gemakkelijk op maat snijden. Purschuim wordt ook veel gebruikt als isolatiemateriaal, omdat het flexibel is, maar ook holle ruimtes opvult bij het uitharden.
Purschuim voor iedere klus
Purschuim komt in verschillende vormen. Zo heb je normaal purschuim speciaal voor binnenruimtes met een constante temperatuur. En is flexpur juist speciaal ontwikkeld voor buiten en flinke temperatuurswisselingen. Als laatste is er ook brandwerende purschuim voor het afdichten van brandgevoelige ruimtes.
No Comments