Wil jij een kindvriendelijke tuin ontwerpen, waar heel het gezin gebruik van kan maken? Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor de inrichting van jouw perfecte kindvriendelijke tuin!
Een ‘normale’ tuin inrichten kan al best een uitdaging zijn, laat staan een kindvriendelijke tuin. Als je kleine kinderen hebt, is het natuurlijk wel zo fijn als zij lekker vrij en vooral veilig in de tuin kunnen spelen. Dat vraagt om een doordacht tuinontwerp, waar rekening gehouden wordt met verschillende aspecten. Het is meer dan alleen het kopen en plaatsen van een speeltoestel in de tuin. Denk aan het gebruik van bepaalde materialen, planten en bloemen, en bijvoorbeeld ook speciale gebieden die ingericht worden speciaal voor volwassenen of kinderen. Je wilt wellicht een plekje met een loungebank waar je lekker kunt chillen, terwijl de kinderen hun eigen veilige speelhoek hebben in de tuin.
1. Verschillende zones
Om de tuin meer structuur te geven, is het een goed idee om een kindvriendelijke tuin te ontwerpen met verschillende functionele zones. Zones helpen om de ruimte een doel te geven – of het nu gaat om de speelhoek voor de kinderen, de moestuin waar je groente en fruit kunt kweken, of het terras met een loungebank. Dankzij verschillende zones kan je een tuin ontwerpen die verschillende behoeften kan vervullen, zonder dat het verandert in een chaotische mengelmoes van vliegende ballen, beschadigde beplantingen of dat je tussen de spelende kinderen bij de glijbaan een kopje koffie moet drinken.
2. Kindvriendelijke materialen
Zoals gezegd is het belangrijk om na te denken over wat voor soort materialen je wilt gebruiken in een kindvriendelijke tuin. Met name het materiaal waarmee je de tuin wilt bestraten is essentieel. Daarbij zou je rekening moeten houden met dat kinderen willen kruipen en kunnen vallen. Wil je tegels in de tuin, kies dan keramische tegels boven betonnen tegels, omdat keramische tegels zachter zijn. Gras zou nog een beter idee zijn. Geen tijd of zin om het gras te onderhouden? Dan kan je kunstgras overwegen, wat erg populair is bij mensen met kleine kinderen. Wil jij kunstgras kopen voor jouw tuin? Let dan op of de backing/onderkant, enkelvoudig of dubbel is. Kunstgras met een dubbele decking is namelijk een stuk duurzamer. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het kunstgras. Het beste is om te kiezen voor kunstgras dat gemaakt is van milieuvriendelijke en recyclebare materialen.
Je hoeft natuurlijk niet de hele tuin te bestraten met kunstgras, het is juist leuk om bijvoorbeeld kunstgras in de speelhoek te combineren met tegels of houten vlonders op het terras.
3. Speelhoek
Laat je kinderen maximaal genieten van het buitenleven met een echte speelhoek. Als je een bekwame doe-het-zelver bent, dan is het leuk om zelf, bijvoorbeeld een speelhoek met een speelhuisje, glijbaan en klimrek te bouwen. Nog leuker is om je kinderen hierbij te betrekken door hen te laten helpen bij het bouwen. Ben je niet van DIY projecten, dan zijn er natuurlijk ook genoeg mogelijkheden om gewoon een speeltoestel te kopen.
4. Interessante zones voor kinderen
Bij het ontwerpen van een kindvriendelijke tuin denk je wellicht gelijk aan een speeltoestel met een glijbaan, klimrek, schommel of speelhuis. Natuurlijk is het altijd leuk om dit soort speeltoestellen in de tuin te hebben, maar er zijn ook ander vormen om je tuin leuk voor de kinderen te maken. Denk bijvoorbeeld aan een pad met dwarsdoorsneden van houtblokken. Zo kunnen kinderen huppelend en avontuurlijk door de tuin spelen. Een ander leuk idee is om een pergola loopbrug te bouwen, die iets oudere kinderen als klimrek kunnen gebruiken. Wil je dat de kinderen ook kunnen leren in de tuin? Dan raden we een moestuin aan, waar ze hun eigen plantjes kunnen kweken en verzorgen.
5. Kindvriendelijke planten
Sommige mensen vinden dat je nooit giftige planten in je tuin mag hebben, wat natuurlijk logisch klinkt. Maar als je je echter realiseert dat de meeste planten een of andere vorm van toxine of bijwerking hebben als ze worden gegeten of ingenomen, wordt de grens tussen giftige en niet-giftige planten vervaagd.
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat super-giftige planten zoals de Monnikskap, Het lelietje-van-dalen en de Wolfsmelk, die sappen bevatten die zeer irriterend zijn voor de huid) moeten worden vermeden in een kindvriendelijke tuin. Maar zelfs hortensia’s bevatten cyanide en zijn, als er heel van worden ingenomen, zeer giftig. Hetzelfde geldt voor vingerhoedskruid en andere ‘veilige’ planten. Zelfs narcissenbollen kunnen giftig zijn als ze worden gegeten. Het gaat erom verstandig en afgemeten te zijn om kinderen over planten te leren, ze niet te eten, tenzij je weet dat ze eetbaar zijn en ze met respect te behandelen.
Het belangrijkste is dus dat je kinderen moet leren hiermee om te gaan. Bovendien zijn kinderen meer geïnteresseerd in klimmen, verstoppen of bladeren verzamelen dan in het eten van planten.
6. Maak er een wedstrijdje van
Alle kinderen houden van een gezonde wedstrijd, en het idee van ‘winnen’ geeft hen de motivatie om ergens aan vast te houden. Verf potten een andere kleur voor elk gezinslid en plant een zaadje, en kijk dan wie de grootste plant kan kweken. Het is een geweldige manier om kinderen te leren hoe ze voor planten moeten zorgen en ze een langetermijnproject te geven. Zonnebloemen zijn geweldig, maar alles wat lang en snel wordt, zou in principe ook werken.
7. Creëer schaduwplekken in de tuin
Een volledig open tuin kan op een lange zomerdag te warm worden, dus zorg ervoor dat je ook plekken creëert met schaduw, waar kinderen zich kunnen terugtrekken. Bomen zijn een geweldige natuurlijke optie, maar er zijn genoeg andere leuke ideeën waarmee je schaduwplekken kunt creëren. Denk bijvoorbeeld aan een tuinoverdekking, een pergola, en schaduwdoek, of een eenvoudige parasol.
Moedig kinderen aan om uit de zon te blijven door op deze schaduwrijke plek een speeltafel, zandbak of schommel te zetten. Met een tuinoverdekking kunnen de kinderen zelfs op een regenachtige dag in de tuin spelen, zonder dat ze kletsnat worden van de regen.
8. Speelgoed opbergen
Als je kinderen hebt, zal je vrijwel altijd te maken hebt met rommel. Daarom is het altijd een goed idee om opslagruimte te creëren in de tuin voor het opbergen van speelgoed. Als je tuin groot genoeg is voor een tuinhuis of een schuur, dan is dat natuurlijk ideaal, maar er zijn ook genoeg andere opslag ideeën voor in een kleine tuin. Zo zijn er speciale waterdichte opbergboxen die je kant en klaar bij de bouwmarkt of tuincentra kan kopen. Een bank met opbergruimte is ook een goed idee, waarmee je ook nog eens heel veel ruimte kunt besparen.
Bekijk ook:
18x Kleine tuin ideeën
36x Tuin ideeën
Deze kindvriendelijke tuin heeft een super leuke speelhoek!
No Comments