Wil je jouw halogeen spotjes vervangen door led spotjes? Eindelijk, beter laat dan nooit! Op deze pagina laten we zien hoe je dat heel eenvoudig kunt doen. Kijk snel verder!
Hoewel de afgelopen jaren al heel veel mensen zijn overgestapt naar led spotjes in huis. De belangrijkste hier voor is omdat een groot deel van de halogeenlampen voor in huis niet meer worden verkocht in de EU sinds november 2018. En tóch zijn er nog steeds veel te veel mensen die halogeen spotjes gebruiken. Maar ondanks dat je misschien nog een aantal reserve halogeen spotjes hebt liggen, kan het een goed idee zijn om die niet meer te gebruiken. Naast dat halogeen spotjes teveel energie verbruiken en dus heel veel geld kost, zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Een LED spot is 90% efficiënter en gaat 10 keer langer mee. En omdat LED spotjes tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende warmtes, is er helemaal geen reden meer om niet over te stappen!
Voordat je naar de winkel gaat of online op zoek gaat naar LED spotjes als vervanging van je oude halogeen spotjes, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet overwegen:
1. Kijk naar lumen in plaats van wattage
De meest gestelde vraag bij het overstappen van halogeen spotjes naar led spotjes is hoeveel wattage er nodig is. Bij ledverlichting is het aantal watt echter minder belangrijk. In plaats daarvan is het aan te raden om te kijken naar het aantal lumen – een eenheid voor de lichtsterkte van een lamp. Daarmee wordt dus aangegeven hoeveel lichtstroom een lichtbron produceert. De grote vraag is dan natuurlijk hoeveel lumen je nodig hebt om dezelfde helderheid te krijgen als de traditionele lamp die je wilt vervangen. Onderstaande tabel is een richtlijn voor de helderheid van lumen per watt in vergelijking met gloeilampen.
200-300 Lumen | 300-500 Lumen | 500-700 Lumen | 700-1000 Lumen | 1000-1250 Lumen | 1250-2000 Lumen | |
Halogeenlamp | 18-25 Watt | 35 Watt | 50 Watt | 65 Watt | 100 Watt | 125 Watt |
LED | 2-4 Watt | 3-5 Watt | 5-7 Watt | 8-10 Watt | 10-13 Watt | 13-20 Watt |
2. Wel of niet dimmen?
Wil je de mogelijkheid hebben om de nieuwe led spotjes te dimmen? Dan heb je niet alleen een dimmer nodig, maar ook dimbare spotjes. Op de verpakking staat duidelijk of een led spot wel of niet dimbaar is. Letsleds adviseert altijd dimbare led spots te nemen, omdat je daarmee de mogelijkheid om de ruimte te vullen met de gewenste lichtopbrengst. Het is daarbij ook aan te raden om meerdere dimmers te gebruiken, in plaats van alle spotjes op één dimmer aan te sluiten. Als je bijvoorbeeld een woonkamer hebt met een open keuken, dan kan je daar een verschil in maken.
3. Kleurtemperatuur
Vroeger wilden mensen niet overstappen op LED lampen omdat het geen mooi warm licht geeft. Tegenwoordig is een led spot verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen – Van koelwit (4500 Kelvin) tot zeer warm wit (2700 Kelvin). Let dus op dat hoe lager het aantal Kelvin is, hoe warmer de lichtbron is.
4. Openingshoek
Spots worden altijd geleverd met een opgave van de openingshoek. De openingshoek geeft aan in hoeverre het licht door een lichtbron wordt verspreid. Hoe kleiner de openingshoek, hoe meer gericht en gefocust de lichtopbrengst. Kleine openingshoeken worden meestal gebruikt voor accentverlichting, terwijl grotere openingshoeken geschikter zijn voor algemene verlichting.
Naast bovenstaande vragen, zijn er drie opties om van halogeen naar LED over te stappen. Welke optie je kiest, hangt af van het type spotjes en halogeenlampen die je momenteel gebruikt.
Optie 1 – Installeer een MR16-led achteraf
Als je MR16 50W halogeen spotjes met laag voltage vervangt met 12V-transformatoren met laag voltage, is de eerste en voor de hand liggende optie om deze te vervangen door zoiets als MR16 ledspotjes. Deze retrofitlampen moeten werken vanuit je bestaande transformatoren. Omdat deze specifieke LED’s werken op AC (wisselstroom) in plaats van DC (gelijkstroom), hoef je geen speciale LED-driver te gebruiken. Maar dit is niet altijd het geval, omdat MR16-led spotjes niet altijd universeel compatibel zijn. Dit leidt er vaak toe dat je jouw transformatoren moet vervangen. Maar je komt er pas achter dat ze niet compatibel zijn met je transformatoren totdat ze beginnen te flikkeren of willekeurig knipperen. Dit gebeurt meer wanneer je ze dimt. Dan is het terug naar de tekentafel, wat betekent dat de oude transformator moet worden vervangen door een nieuwe LED-compatibele, die de Varilight YT-transformatoren zouden zijn.
Dit brengt extra kosten, meer tijd en meer gedoe met zich mee – wat natuurlijk niemand wil. Een andere overweging is dat als je van plan bent ze te dimmen, je ervoor moet zorgen dat de LED, de transformator en de dimmerschakelaar allemaal compatibel zijn met elkaar. De Varilight YT-transformatoren in combinatie met de Varilight V-Pro-dimmerschakelaars zijn compatibel, evenals de Philips MR16 ledspotjes. Een winnende combinatie!
Optie 2 – Converteren naar GU10 LED
Nogmaals, als je laagspanning halogeenspotjes vervangt maar je bestaande inbouwspots wilt behouden, kan je deze omzetten in GU10-netspanning door een aantal standaard GU10 lamphouders, een GU10 lamphouder met connectorblok en GU10 LED spotjes te bestellen. Dit omvat het loskoppelen van de transformator en wat herbedrading, wat moet worden gedaan door een gekwalificeerde elektricien.
Optie 3 – Spotjes vervangen
Installeer gloednieuwe spotjes. Deze optie opent een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden voor jou. Je kunt zowel nieuwe GU10 spotjes als geïntegreerde LED spotjes installeren. Kortom, geïntegreerde spotjes hebben een ingebouwde en niet vervangbare led, terwijl GU10’s meestal goedkoper zijn met een vervangbare led.
GU10 halogenen vervangen
GU10 halogeen spotjes vervangen door LED spotjes is super eenvoudig. Dit komt omdat de GU10 halogeen spotjes één op één zijn te vervangen door GU10 LED spotjes. Je hoeft dus geen rekening te houden met bedrading of transformatoren.
Bekijk ook:
Tijd voor ledlampen!
Warm en sfeervol licht met ledlampen
10x Mooie inbouwspots
No Comments