In Nederland is groene energie erg populair. Begin 2017 koos maar liefst 69 procent van de Nederlandse huishoudens voor groene stroom. Echter, deze grote vraag naar groene stroom zorgt er nog niet voor dat er meer duurzame energie wordt opgewekt in Nederland. Wil jij écht een bijdragen leveren aan vergroening van de energieproductie? Kies dan voor een groene energieleverancier die wind- of zonne-energie opwekt in Nederland. Meer weten? Lees snel verder!
Hoewel groene energie erg populair is in Nederland, is het voor velen eigenlijk niet helemaal duidelijk hoe het precies werkt. Uit alle stopcontacten komt toch dezelfde stroom? Wanneer maak je dan gebruik van groene stroom en wanneer van grijze stroom? En tegenwoordig bieden heel veel energieleveranciers groen stroom aan. Wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen de verschillende leveranciers? Om dit goed te begrijpen, zijn er een aantal dingen die je moet weten over groene energie, zoals duurzame energiebronnen, vraag en aanbod, en GvOs (Garantie van Oorsprong).
Duurzame energiebronnen
Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Dit is dus niet duurzaam. Groene energie wordt opgewekt uit waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. De keuze voor groene energie zorgt ervoor dat het milieu een stuk minder wordt belast.
GvOs (Garantie van Oorsprong)
Belangrijk om te weten is dat er geen verschil is tussen de energie uit jouw stopcontact bijvoorbeeld die van jouw buren. Die is altijd hetzelfde, ongeacht een huishouden wel of niet voor groene energie heeft gekozen. Het verschil is de bron waarmee de energie is opgewekt, wat dus per energieleverancier verschilt. Sommige leveranciers kiezen dus voor energieopwekking middels gas, aardolie en kolen, en anderen kiezen voor groene energieopwekking middels waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa.
Om ervoor te zorgen dat de energie daadwerkelijk is opgewekt uit duurzame bronnen, zijn GvOs (Garantie van Oorsprong) in het leven geroepen in Europa, een systeem voor erkende groene stroom.
Elke producent (bijvoorbeeld een eigenaar van een windpark) krijgt één GvO voor het opwekken van elke 1.000 kWh groene stroom. Jaarlijks verbruikt een huishouden gemiddeld 3.000 kWh stroom. In totaal heb je voor zo’n huishouden dus drie GvOs nodig. Om aan alle klanten groene energie te kunnen leveren, kopen energieleveranciers deze GvOs, wat zowel in Nederland kan, maar ook uit andere landen, waar een overschot aan GvOs aanwezig zijn.
Wat is probleem van de import van GvOs uit andere landen?
In tegenstelling tot Nederland, is groene energie een stuk minder populair in andere Europese landen. In Europa is er een overschot aan GvOs, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door het enorme aanbod aan waterkrachtcentrales uit Scandinavische landen zoals Noorwegen en IJsland. Veel Nederlandse energieleveranciers die een kolencentrale hebben, kunnen GvO’s kopen bij een waterkrachtcentrale uit IJsland. Als je een contract hebt bij zo’n energieleverancier, maak je op papier weliswaar gebruik van groene energie, maar omdat de vraag naar groene energie in IJsland niet zo groot is, krijgt een Noors huishouden grijze energie. Je schiet er dus niet heel veel mee op.
Door het overschot aan GvO’s zal er door de leveranciers ook niet geïnvesteerd worden in meer productie in groene stroom.
Wind- of zonnestroom uit Nederland
Kiezen voor een ‘groene’ energieleverancier die GvOs inkoopt bij een Scandinavische producent die energie opwekt uit waterkracht leidt dus niet tot meer productie van duurzame energie. Wat kan je dan als consument wel doen? Het antwoord is om te kiezen voor wind- of zonne-energie die in Nederland is opgewekt. Greenchoice is bijvoorbeeld één van de goedkoopste energieleverancier, waar je kunt kiezen tussen 100% groene windstroom met Wind uit Nederland of 100% groene zonnestroom met zon uit Nederland.
De wind- en zonne-energie uit Nederland is schaars, in tegenstelling tot waterkracht-energie uit Scandinavië. En als de vraag groter is dan het aanbod, dan is het resultaat vanzelfsprekend dat leveranciers meer gaan investeren in het bouwen van nieuwe zonnecentrales en windmolens – een simpele kwestie dus van vraag en aanbod.
Waar kan je nog meer op letten?
Naast de oorsprong van energie, zijn er ook een aantal andere dingen waar je als consument op kan letten. Verdiep je bijvoorbeeld in het beleid van een energieleverancier.’Vergroenen’ bedrijven grijze stroom met groene stroom-certificaten? Investeert het bedrijf ook in energie uit hernieuwbare bronnen? Ontmantelen of verkopen energiecentrales? Op welke manier gaat het bedrijf om met biomassa? etc.
Elk jaar krijg je na 1 mei het stroometiket van je energieleverancier, waarop je precies kunt zien de herkomst van jouw stroom is. Daarnaast bestaat er ook groene energie met Milieukeur, waarbij er nog meer kwaliteitseisen wordt gesteld voor de opwekking van groene stroom.
Dit etiket krijg je ieder jaar na 1 mei van jouw energiebedrijf bij jouw jaarrekening. Je kunt het ook op de website van jouw energiebedrijf opzoeken (of google op stroometiket en de naam van jouw energiebedrijf).
Bron: Milieu Centraal
Wat kan je zelf doen voor meer groene stroom?
Naast een contract bij een echte groene energieleverancier die wind- of zonne-energie opwekt in Nederland, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen voor meer groene stroom:
- Stroom besparen: groene stroom is weliswaar een stuk minder belastend voor het milieu dan grijze stroom, maar elke vorm van stroomverbruik heeft een negatieve impact op het milieu. Wat dus nóg beter is voor het milieu, is zo weinig mogelijk verbruik van stroom. Klik hier voor handige tips om energie te besparen in huis.
- Zonnepanelen: je kunt ook zelf groene energie creëren door zonnepanelen te installeren op het dak. Hiermee bespaar je niet alleen het milieu, maar je zult het ook terugzien in je eigen portemonnee omdat je lagere energierekeningen zult ontvangen.
- Koop een windmolen: je kunt mede-eigenaar worden van een windmolen. Dit kan ook bij je eigen groene energieleverancier.
Bekijk ook:
Energiebesparing tips in huis
Solar tuinverlichting
Tijd voor ledlampen!
No Comments