Wil jij een gietvloer in de badkamer laten leggen? Nice! Naast dat een gietvloer elke ruimte een super mooie, strakke en minimalistische uitstraling geeft, dankzij het naadloze karakter, heeft het ook als fijne voordeel dat het erg onderhoudsvriendelijk en eenvoudig schoonmaken is. En omdat een gietvloer ook vocht- en waterbestendig is, is het ook een hele geschikte vloer voor de badkamer, als alternatief van bijvoorbeeld tegels. Ben je er echter nog niet helemaal over uit hoe de gietvloer er uit moet komen te zien? Geen nood, lees onze handige tips en laat je inspireren door de super mooie inspiratie voorbeelden van de mooiste badkamers met een gietvloer!
Gietvloeren worden steeds populairder in huis, vooral vanwege het strakke naadloze karakter, die je wel hebt met alle andere soorten vloeren zoals houten vloeren, tegels, laminaat of PVC. Dat geldt niet alleen voor de woonkamer, keuken en slaapkamer, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat er in de badkamer gekozen wordt voor een gietvloer.
Wat is een gietvloer?
Een gietvloer is zoals het woord eigenlijk al zegt, een vloer dat wordt gegoten op een dragende vloer. Als je online zoekt, dan lees je vaak over de verschillen tussen een epoxy en een polyurethaan gietvloer. Hoewel beiden kunststof gietvloeren zijn, is er tóch een belangrijk verschil tussen deze twee varianten.
Een polyurethaan gietvloer, ook wel bekend als PU gietvloer, kenmerkt zich met een warme zachte karakter, terwijl een epoxy gietvloer juist super hard is, waardoor het bestand is tegen super zware objecten, maar wel krasgevoeliger is. Daarom worden er voor woningen vooral gekozen voor PU gietvloeren en tref je in fabrieken voornamelijk epoxy gietvloeren aan.
Daarnaast zijn cementgebonden gietvloer ook erg populair, waarbij cement een belangrijk onderdeel is in de samenstelling. Een cementgebonden gietvloer heeft een super mooie warme en natuurlijke uitstraling, maar heeft wel als nadeel dat er scheuren kunnen ontstaan.
Bij DRT design, een bekende gietvloer specialist kan je meer lezen over de verschillende soorten gietvloeren. Er is echt heel veel mogelijk!
Wat zijn de voordelen van een gietvloer in de badkamer?
De belangrijkste reden waarom de meeste mensen voor een gietvloer in de badkamer kiezen, is de mooie strakke uitstraling. Het ontbreken van voegen en naden, zorgen voor een super strakke naadloze vloer, wat een badkamer erg ruimtelijk maakt. Naast dat een gietvloer erg mooi is, biedt het ook heel veel praktische voordelen:
- Een gietvloer kan zonder problemen gecombineerd worden met vloerverwarming in de badkamer;
- Een gietvloer is eenvoudig schoon te maken. Als de vloer bijvoorbeeld nat is geworden, dan zou je dat heel eenvoudig kunnen dweilen. Omdat je niet te maken hebt met naden en voegen, kan er ook geen vuil daartussen zitten.
- Een gietvloer is waterdicht, wat natuurlijk een vereiste is in de badkamer;
- Een gietvloer is zelfnivellerend, wat betekent dat het gewoon op een oppervlak gegoten kan worden, zonder dat je het daarna nog moet egaliseren;
- Gietvloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren;
- Je hoeft niet bang te zijn dat het glad wordt. Dankzij een antislip coating wordt een gietvloer in de badkamer niet glad.
Heeft een gietvloer ook nadelen?
Naast de velen voordelen, moet je met een gietvloer in de badkamer helaas ook rekening houden met een aantal nadelen:
- Een gietvloer is niet krasvast. Hoewel een PU gietvloer het minst krasgevoelig is, is het niet helemaal krasvrij;
- Een gietvloer is niet goedkoop.
Wat kost een gietvloer?
Gietvloeren zijn niet de meest goedkope vloeren, wat vaak als een nadeel wordt gezien. Maar als de vloer eenmaal is gerealiseerd, dan heb je er nog jarenlang plezier van. Voor een gietvloer moet je over het algemeen rekening houden met een prijs tussen 70 – 120 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type gietvloer, de kwaliteit van het materiaal, de totale vloeroppervlakte, de complexiteit van de ruimte, de benodigde ondervloer en de afwerking.
Hoe groter de vloeroppervlakte is, hoe lager de vierkante meter prijs is voor een gietvloer. Daarom is het overwegen waard om naast de badkamer, ook een gietvloer te laten leggen in de rest van je huis. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gehele verdieping te doen. En het wordt dus goedkoper als je de gietvloer door heel je huis laat lopen.
Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, dan zou je ook kunnen overwegen om samen met je buren te kijken naar een gietvloer. Er zijn namelijk bedrijven die extra korting geven op de gietvloer voor nieuwbouwprojecten, waarbij er gietvloeren moeten worden gelegd bij meerdere buren.
Lees hier meer over de gietvloer prijs.
Bekijk ook:
Linoleum vloer
Betonlook vloer
Marmoleum
15x Luxe badkamer
No Comments