Wil jij een gietvloer in huis? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om erachter te komen of een gietvloer iets is voor jou, jouw gezin en jouw woning. Lees hier wat voor soorten gietvloeren er verkrijgbaar zijn, wat de voordelen en nadelen zijn, en bekijk de mooiste gietvloer inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!
Gietvloeren werden vroeger vooral in industriële en openbare gebouwen gebruikt, zoals ziekenhuizen, praktijken, restaurants, bibliotheken, winkels, noem maar op. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een gietvloer in hun huis. De epoxyvloer is vandaag de dag erg populair. De belangrijkste reden is de moderne, strakke en naadloze uitstraling van een gietvloer die heel veel mensen aanspreekt, maar een gietvloer biedt ook hele praktische voordelen. Zo is een gietvloer erg onderhoudsvriendelijk, voelt het lekker zacht en warm aan onder de voeten, en is een gietvloer ook geluiddempend. En als je het op de juiste manier afwerkt, is het ook nog eens een hele geschikte en populaire vloer voor een natte ruimte zoals de badkamer.
Echter, als je geïnteresseerd bent om ook een gietvloer in huis te nemen, dan is er zoveel informatie hierover te vinden op het internet. Zóveel waardoor je soms niet meer weet waar je moet beginnen en wat je moet geloven. Op die manier kan het best een uitdaging zijn om een keuze te maken. Daarom hebben wij deze gids gemaakt, om jou op een overzichtelijke manier alle belangrijke informatie te verschaffen die je nodig hebt over gietvloeren. En natuurlijk laten we ook de mooiste gietvloer inspiratie voorbeelden zien in alle ruimtes in huis – van de hal tot de woonkamer, keuken, toilet, badkamer en zelfs de slaapkamer.
Wat is een gietvloer?
Allereerst, wat is een gietvloer? Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is een gietvloer een vloer die wordt gegoten. Het is een zelfnivellerende vloer, wat betekent dat de vloer tijdens het gieten zichzelf volledig uitvlakt. Hierdoor krijg je een strakke naadloze uitstraling, zonder bijvoorbeeld naden en voegen, zoals je dat wel hebt met tegels en houten vloeren. In tegenstelling tot een betonnen vloer, microcement of betonstuc vloer, hoef je bij het aanleggen van een gietvloer dus geen machine te gebruiken of met de hand de vloer glad te strijken.
Wat zijn de voordelen van een gietvloer?
Wat maakt een gietvloer tegenwoordig zo populair? Naast dat een gietvloer een hele mooie strakke en naadloze vloer is, biedt het ook heel veel praktische voordelen. Zo is het waterdicht en hygiënisch, maar ook antislip en onderhoudsarm, en kan het worden gebruikt met de meeste soorten vloerverwarming. Het kan op elke stabiele ondergrond worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat het vrij is van beweging en vocht. Bij de meeste gietvloeren zal het na verloop van tijd niet barsten of scheuren.
Bovendien neemt hars de omgevingstemperatuur van de kamer aan, waardoor het warm is in de winter en koel in de zomer. De kleurmogelijkheden voor hars zijn eindeloos en vloeren zijn in elke tint terug te vinden in de RAL- en NCS-kleurenkaarten. Sommige bedrijven bieden ook opties voor kwarts en decoratieve vlokken, die aan de hars kunnen worden toegevoegd.
- Strakke naadloze uitstraling;
- Antislip;
- Onderhoudsarm;
- Kan gecombineerd worden met vloerverwarming;
- Kan op veel ondergronden worden gelegd;
- Voelt warm en zacht aan onder blote voeten;
- Geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en toilet;
- Verkrijgbaar in veel kleuren en afwerkingen.
Wat zijn de nadelen van een gietvloer?
Net zoals met elke vloer, heb je met een gietvloer ook te maken met een aantal nadelen. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat er krassen op je gietvloer kunnen komen. Dit kan een nadeel zijn als je bijvoorbeeld te maken hebt met kleine kinderen in huis, waarbij speelgoed een grote boosdoener is. Daarnaast is een gietvloer niet goedkoop, vergeleken met bijvoorbeeld een PVC vloer, laminaat of tegels. Hieronder kan je meer lezen over de prijs van een gietvloer.
- Krasgevoelig;
- Niet goedkoopste optie.
Soorten gietvloeren
We hebben het hierboven gehad over dat het best een uitdaging kan zijn om alle informatie tot je op te nemen om tot een juiste beslissing te komen. Eén van die dingen die het zo lastig maakt, is het feit dat er verschillende soorten gietvloeren zijn, met elk hun eigen voordelen en nadelen. Hoewel troffelvloeren technisch gezien ook gietvloeren zijn, bedoelen de meeste mensen met een gietvloer over het algemeen een kunstharsgebonden gietvloer of een cementgebonden gietvloer. Bij een kunstharsgebonden gietvloer heb je keuze uit epoxy of polyurethaan. Lees hieronder wat de verschillen zijn tussen een epoxy gietvloer, polyurethaan gietvloer en cementgebonden gietvloer.
Verschil tussen epoxy gietvloer en polyurethaan gietvloer
Een veelgestelde vraag over gietvloeren is wat het verschil is tussen een epoxy gietvloer en polyurethaan gietvloer, ook wel bekend als PU gietvloer.
Epoxy is een organische verbinding. Epoxyhars wordt gemaakt door middel van uitharding of het gebruik van warmte, lucht of chemicaliën om de stof uit te harden. Deze hars heeft veel verschillende toepassingen, naast de functie van vloercoating werkt het ook als cement bindmiddel, lijm en nog veel meer.
Polyurethaan, ook bekend als PU, biedt een alternatieve vloercoating die ook vele andere toepassingen kent. Deze kunsthars wordt vaak toegepast op houtwerk, zoals houten kasten. Sommige PU-harsen gebruiken een waterbasis, terwijl andere een oplosmiddel- of oliebasis gebruiken.
Beide materialen hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen, waardoor ze ook geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Zowel een epoxy gietvloer als een PU gietvloer zijn duurzaam, slijtvast en waterdicht. Om een goede beslissing te kunnen maken, is het vooral ook erg belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten gietvloeren.
Over het algemeen is een polyurethaan gietvloer zeer flexibel en elastisch, terwijl epoxy gietvloeren een stuk harder en brozer zijn. Dit maakt polyurethaan gietvloeren beter bestand tegen krassen en soortgelijke schade. Epoxy gietvloeren zijn vooral erg populair in de industrie-, horeca- en zakenwereld, waar de vloeren tegen een stootje moeten kunnen. Omdat PU gietvloeren zachter en warmer zijn, zijn ze populairder voor in woningen.
Cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden vloer, ook bekend als woonbeton of leefbeton, heeft cement als extra toevoeging aan het mengsel. Dit zorgt ervoor dat de gietvloer een hele mooie natuurlijke en warme uitstraling krijgt, ondanks dat het ook een hele stoere vloer is, die bijvoorbeeld perfect past in een industrieel interieur.
Een belangrijk nadeel van een cementgebonden gietvloer is dat het gevoeliger is voor krassen en scheuren. Het blijft immers een natuurproduct. Sommigen vinden deze krassen en scheuren niet erg omdat deze de vloer een nog stoerdere en industriële uitstraling geven.
Gietvloer leggen
Gietvloeren worden zoals gezegd gegoten op een ondervloer. Om ervoor te zorgen dat het mooi is, en zo lang mogelijk goed en mooi blijft, is het belangrijk om dit te laten doen door een ervaren professional, die je ook een garantie voor het werk moet geven. Het installatie proces van een gietvloer wordt gedaan in verschillende lagen, die door de nodige droogtijd vaak over meerdere dagen worden gegoten. Hieronder kan je globaal zien wat de benodigde stappen zijn voor het leggen van een gietvloer:
- Ondervloer voorbereiden: belangrijk is dat de ondervloer vlak en vochtvrij wordt;
- Primer: Daarna kan de primer worden aangebracht;
- Schraplaag: In stap drie wordt de schraplaag aangebracht;
- Gieten; Dan pas wordt de daadwerkelijke gietvloer gegoten;
- Topcoating: Tot slot wordt de gegoten gietvloer beschermd met een speciale topcoating.
Wat kost een gietvloer?
Een andere belangrijke vraag is natuurlijk wat een gietvloer nou eigenlijk kost? Als je op internet kijkt, kom je namelijk grote prijsverschillen tegen van verschillende bedrijven en leveranciers. Gemiddeld moet je rekening houden met een prijs tussen 80 en 120 euro per vierkante meter, inclusief btw en montage. Het is dus absoluut geen goedkope vloer, wat vooral ook te maken heeft met het arbeidsintensieve karakter van de installatie van de vloer. De prijs is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal lagen, het afwerkingsniveau, gekozen kleur, en vooral ook de vloeroppervlakte.
Hoe meer vloeroppervlakte, hoe goedkoper een gietvloer per vierkante meter wordt. Daarom is het voordeliger om een gietvloer over een hele verdieping te leggen, dan bijvoorbeeld alleen in het toilet of in de badkamer.
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, dan kan het ook interessant zijn om met meerdere buren een gietvloer af te nemen bij dezelfde leverancier. Sommige leveranciers hanteren speciale prijzen en staffelkortingen voor dit soort gezamenlijke projecten van buren. Dit kan soms 15 – 20% schelen, wat natuurlijk de moeite waard is.
Onderhoud
Als de gietvloer eenmaal is gelegd, heb je er weinig omkijken meer naar. Gietvloeren zijn namelijk erg onderhoudsvriendelijk. Stofzuigen is natuurlijk mogelijk en vlekken kan je eenvoudig verwijderen met een vochtige doek. Je kunt het dweilen, maar sommige kunnen ook met stoom worden gereinigd. Het kan ook nodig zijn om af en toe een heldere glazuur, wax of sealant aan te brengen om het oppervlak te beschermen tegen kleine krassen.
Bekijk ook:
Linoleum vloer
Marmoleum
Betonlook vloer
Hongaarse punt vloer
Little Albion Guesthouse
Visgraat vloer
No Comments