Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

gasloos wonen zo pak je het aan
Wooninspiratie

Gasloos wonen: zo pak je het aan


Overweeg je gasloos te gaan wonen? Om verschillende redenen wordt dat steeds interessanter. De gasprijzen zijn torenhoog, en het is ook nog eens duurzamer en beter voor de wereld. Daarnaast moet Nederland in 2050 CO2-neutraal zijn. Een huis zonder gasaansluiting helpt hieraan mee. Dus wil je ook gasloos wonen? In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt!

Inzichtelijk krijgen hoeveel gas je verbruikt

Om te beginnen is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel gas je verbruikt. Gasgebruik wordt gemeten in kubieke meters (m³). Om inzichtelijk te krijgen hoeveel gas je verbruikt, kun je je verbruik op verschillende manieren bijhouden. Bekijk wekelijks of maandelijks, op regelmatige tijden, de meterstanden. Zo weet je wat je op dat moment per week of maand verbruikt. Bij sommige energieleveranciers kun je via de website, of via een app, bekijken hoeveel gas je verbruikt. Zit je bij een provider die dat inzichtelijk maakt? Dan kun je in een oogopslag je verbruik bekijken als je inlogt. Houd dit regelmatig in de gaten en krijg inzicht in je gasverbruik.

Elektrisch koken

Koken op gas heeft een groot aandeel in je gasverbruik. Op jaarbasis verbruik je met een gasfornuis gemiddeld 37 m³ aan gas. Terwijl een inductieplaat ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar verbruikt. Door over te stappen op een inductiekookplaat, bespaar je niet alleen gas, je bespaart ook flink op je portemonnee. Je kan zo overstappen naar een elektrische manier van koken. Als je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones wilt, dan is een afspraak met de elektricien al genoeg! Is je elektra in orde? En kan je elektra een inductiekookplaat aan? Dan zal de installateur deze vakkundig aansluiten.

hoe wonen zonder gas kookplaat elektrisch

Hoe kun je douchen zonder gas?

Douchen zonder gas is een volgende stap op weg naar gasloos wonen. Ongeveer 25% van je gasverbruik gaat op aan warm water. Maar je kunt water op verschillende manieren verwarmen zonder gas te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler, warmtepompboiler of een elektrische boiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Zo kun je douchen op zonne-energie. Een warmtepompboiler bevat een grote buffer aan liters warm water. Deze haalt de warmte uit afgezogen ventilatielucht uit de douche- en keukenruimte en slaat het op. Met een elektrische boiler wordt een vat met water elektrisch verwarmd. Bekijk van tevoren goed welke warmtepomp of boiler bij jouw huis past. Niet elk huis is geschikt voor de nieuwste warmtepompen. Via veel aanbieders kun je een warmtecheck doen op de website.

gasloos wonen warmtepomp

Huis verwarmen

Maar gasloos koken en douchen is natuurlijk nog niet genoeg om je huis volledig gasvrij te maken. Je huis verwarmen gaat vaak via de cv-ketel. Als je je woning gasvrij wilt maken, moet je van je cv-ketel af. Een warmtepomp is dan een goede optie. Een all-electric warmtepomp is een goede vervanging van je cv-ketel. Daarmee warm je je hele huis op, zonder gas te gebruiken.

Gasloze woning financieren

Investeren in een warmtepomp of andere manieren om je woning gasloos te maken: het is niet gratis. Door sommige aanpassingen te doen, kun je op lange termijn wel besparen op je kosten. Daarvoor moet je eerst een investering doen. Mocht je spaarsaldo niet toereikend zijn, dan kun je wellicht ook geld lenen voor een verbouwing. Als je een oud huis hebt, is het het vaak een flinke klus om tot een gasloze woning te komen. Voor nieuwere huizen kan  een kleine aanpassing al genoeg zijn. Bekijk van tevoren goed wat er veranderd of vervangen moet worden in je woning om deze gasloos te maken.

Bekijk ook:
Je huis vol energiezuinige producten en toch besparen op je energiekosten? 3 tips!
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
5x Tips om duurzaam te wonen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.