Je dakgoot schoonmaken is een noodzakelijk karwei. Bladeren, takken en mossen kunnen namelijk voor vervelende problemen zorgen. Naast verstopping kan gebladerte ook leiden tot overstroming, stankoverlast en ongedierte. Dit kan echter voorkomen worden door periodiek onderhoud te plegen. Benieuwd hoe je dat het best kunt doen? In deze blog delen we enkele praktische tips.
Vakmensen inhuren
Wie niet bang is om op een ladder te staan, kan ervoor kiezen om zelf de dakgoot te reinigen. Het is echter wel belangrijk dat je weet wat je doet om schade te voorkomen en je eigen veiligheid te waarborgen. Weet je niet zeker of je het zelfstandig schoonmaken van je dakgoot ziet zitten? Dan is het misschien verstandiger om vakmensen in te huren. Naast het reinigen van de dakgoot en regenpijp, onderwerpen ze de verschillende onderdelen aan een visuele inspectie. Is er iets beschadigd of kapot? Dan kunnen ze dit – vaak tegen een meerprijs – voor je repareren.
Gootdrain aanbrengen
Het plaatsen van dakgootbescherming is een goede manier om gebladerte in de dakgoot te voorkomen. Welke soort bescherming het meest effectief is, hangt af van de soort dakgoot en de omgeving waarin je woont. Staat je huis in een bosrijk gebied, waar ook veel vogels leven? Dan kan een bladvanger – ook wel een gootdrain genoemd – veel ellende voorkomen. Bladvangers kunnen in vrijwel iedere dakgoot gemonteerd worden en beletten gebladerte in de goot of regenpijp te gaan liggen.
Boldraadrooster plaatsen
Een goedkopere oplossing is het plaatsen van een boldraadrooster op de afvoer van de regenpijp. De meeste huishoudens die in een stad wonen hebben hier voldoende aan om problemen aan de dakgoot te voorkomen. Controleer wel met regelmaat of er zich geen gebladerte tegen het boldraadrooster ophoopt, anders kan de dakgoot alsnog verstopt raken. Boldraadroosters zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Let bij aankoop van het rooster wel goed op de afmetingen en het materiaal waarvan het boldraadrooster gemaakt is.
Let op: neem onderhoud serieus
Tot slot willen we deze blog eindigen met een waarschuwing om het onderhoud van je dakgoot serieus te nemen. Schade veroorzaakt door nalatigheid wordt in de meeste gevallen namelijk niet vergoed door de verzekeraar. Laat je dakgoot daarom minimaal één keer per jaar reinigen en breng desgewenst dakgootbescherming aan om de kans op schade te minimaliseren. Lees daarnaast de voorwaarden van je opstalverzekering goed door om in aanmerking te komen voor een vergoeding, mochten er zich wel problemen voordoen.
Bekijk ook:
Sedumdak
Tips voor het onderhouden van het gazon
No Comments