Ben jij net als wij ook erg gefascineerd door de Japanse Bonsai boom? En overweeg jij om een mooi exemplaar te kopen voor in huis? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de prachtige Bonsai boom. Lees snel verder!
Wat zijn bonsai bomen?
Één van de beroemdste culturele exportproducten van Japan is ongetwijfeld de kunst van miniatuurbomen, ook wel bonsai genoemd. Niet alleen beroemd en geliefd onder tuinders, de kleine en delicate planten worden ook erkend als hun eigen vorm van kunst. Of je nu in een winkel of een bonsaituin koopt om een kamer te versieren of om een raadselachtige toets aan iemands tuin te geven, of met veel zorg zelf opgroeit, de kleine bomen zijn onmiskenbaar fascinerend.
Technisch gezien kan van elke boom een Bonsai worden gemaakt, zolang de plant die als uitgangsmateriaal wordt gebruikt, meerjarige houtachtige stengels heeft (een plant met een houten stengel die minstens twee jaar leeft) en in staat is om in een kleine container te groeien. Bepaalde soorten worden vaker gebruikt dan andere, dankzij specifieke kenmerken zoals kleine naalden of bomen – dit is perfect om aspecten als proportie en natuurlijkheid in gedachten te houden.
Zelden gekweekt uit zaden, begint een Bonsai boom meestal als een stekje van de plant uit het uitgangsmateriaal of een al enigszins gegroeide kleine boom. Geplant in een pot – het eerste karakter in bonsai (盆) betekent letterlijk ‘dienblad’ – de kleine boom wordt vervolgens gecultiveerd en gedurende een lange tijd met draden gevormd, tot het laatste stadium. Bij het naderen van voltooiing wordt de bonsai boom geplant in een display-pot die past bij de stijl van de boom zelf.
Veel meer dan alleen een kleine boom
Bonsai is niet zomaar tuinieren. Bonsai is een zeer reële en levende kunstvorm die representatief is voor een zeer Japanse esthetiek, die zowel de vergankelijkheid, de natuur als het leven op een zeer verfijnde maar bescheiden manier eert en treurt. Elke bonsai staat voor jaren van werk en zorg – en de kalme, meditatieve hand van een mens erachter.
Het meditatieve aspect achter bonsai is nog steeds erg aanwezig en zelfs in deze moderne tijd erg belangrijk. Misschien is dit de hele reden waarom bonsai een internationaal fenomeen is geworden. Kijkend naar wat er achter de kunst van bonsai schuilgaat – Zen-leer en Japanse filosofie – vertegenwoordigt de esthetiek van de voltooide boom deze gedachten.
De lange geschiedenis van Bonsai in Japan
Veel mensen maakten kennis met Bonsai bomen door de filmreeks Karate Kid die in de jaren 80 werden uitgebracht. In deze films was er een sterke visuele connectie met innerlijke rust. Je hoeft echter geen meester in vechtsporten te zijn om Bonsai te waarderen. Het woord Bonsai betekent letterlijk ’tray planten’, en het vindt eigenlijk zijn oorsprong in China meer dan 1300 jaar geleden, samen met het concept van het creëren van miniatuurplanten, landschappen, enz. De eerste Bonsai boom in Japan werd ongeveer 800 tot 1000 jaar gevonden.
Je vraagt je misschien af wat het is met bonsai bomen die ervoor gezorgd hebben dat mensen honderden jaren lang hun tijd eraan hebben besteed. Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat er veel redenen zijn, maar een simpele verklaring is simpelweg dat ze mooi zijn. Het kost veel tijd en moeite om een bonsai boom in de gewenste vorm van een individu te brengen – dus als je een mooie bonsai boom ziet, moet je rekening houden met de ontelbare uren werk die nodig waren om hem te maken – net zoals kunst.
Het basisconcept achter Bonsai bomen is afgeleid van de Chinese Penjing, een ideaal voor het maken van miniatuurversies van landschappen waarvan wordt aangenomen dat ze bijna tweeduizend jaar oud zijn. Aangenomen wordt dat de takken van deze kunstvorm Japan hadden bereikt in de 7e en 8e eeuw, en tegen de 13e eeuw is het mogelijk om Bonsai op schilderijen te zien. Kokan Shiren, een gevierd boeddhist en dichter, schreef een essay genaamd Bonseki no Fu (eerbetoon aan Bonseki) waarin de esthetische principes voor kunstvormen zoals Bonsai werden beschreven. Rond deze tijd was er ook een populair volksverhaal over een samoerai die drie bonsai boompjes verbrandde om op een koude nacht warmte te geven aan een monnik, maar in werkelijkheid was de monnik een vermomde ambtenaar en beloont hij vervolgens de samoerai. Dit verhaal wordt in de volksmond weergegeven in houtsnedes en Noh-theaterstukken.
Een oude bonsai die persoonlijk wordt verzorgd door een shogun
In Japan is één van de oudste en bekendste bonsai bomen de 500 jaar oude ‘Sandai Shogun no Matsu’, die is aangewezen als een nationale schat. In Japan moet een National Treasure ofwel een uitmuntend vakmanschap vertonen, ofwel een hoge waarde hebben voor de culturele wereldgeschiedenis, ofwel een uitzonderlijke waarde hebben voor de wetenschap. Er is gedocumenteerd dat deze bonsai boom persoonlijk werd verzorgd door de derde Tokugawa-shogun, Iemitsu, die waarschijnlijk het meest bekend is vanwege het sluiten van de grenzen van Japan in de 17e eeuw.
Er zijn een aantal andere beroemde bonsai bomen, waarvan sommige naar verluidt 800 tot 1000 jaar oud zijn, waarvan voorbeelden te vinden zijn in het Omiya Bonsai Art Museum in Saitama, nabij Tokio. Een heel beroemd voorbeeld is de 400 jaar oude Japanse witte dennen bonsai boom die de nucleaire bombardementen op Hiroshima heeft overleefd, het was slechts twee mijl verwijderd van de plek waar de bom ontplofte, maar werd gelukkig beschermd door een muur.
Wat is een bonsai: wanneer is een bonsaiboom, een bonsaiboom?
Het is moeilijk om in detail te treden over wat een bonsai boom eigenlijk tot een bonsai boom maakt, uiteraard is niet elke kleine potplant een bonsai – een vereenvoudigde uitleg zou zijn dat een bonsai boom eruitziet als een normale boom, maar dan in miniatuurvorm. Er zijn verschillende soorten bonsai boompjes die bepalen hoe de voltooide Bonsai eruitziet, maar in het algemeen is het idee dat hij geminiaturiseerd is en dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat de maker van de bonsai hem heeft gevormd.
Daarnaast dient een bonsai boom gevormd te worden volgens een aantal setontwerpen, bijvoorbeeld de Formal Upright stijl wat inhoudt dat de Bonsai boom in overeenstemming is met het basisconcept van een boom; stam wijst naar boven met dikke brede takken aan de onderkant en kleinere dunnere takken aan de bovenkant.
Andere stijlen zijn onder meer Informal Upright, dat vergelijkbaar is maar natuurlijker ogende rondingen in de stam heeft, Slant-stijl, waarbij de boom in één richting leunt en Cascade-stijl, waarbij de boom naar beneden groeit en verder reikt dan de bodem van de pot. Andere ontwerpen maken gebruik van wortels die over rotsen groeien, Bonsai die samen worden geplant en zelfs één stijl, Windswept, laat de Bonsai boom eruit zien alsof hij gevormd is door een sterke wind.
Waar vind je mooie Bonsai bomen in Japan?
Je hoeft niet ver te gaan om een Bonsai boom in Japan te zien – in meer voorsteden of landelijke gebieden zie je ze vaak buiten oudere huizen, en in de omgeving van Tokio heb je het Omiya Bonsai Art Museum in Saitama en Shunkaen Bonsai Museum in het oosten van Tokio. Zelfs in Ginza kun je bonsai bomen zien in een winkel genaamd Morimae Ginza!
Er zijn het hele jaar door ook regelmatig tentoonstellingen, zoals de Japanse Suiseki-tentoonstelling in juni in Meiji Shrine in Tokio en Kokufu-ten die elk jaar in februari in Kyoto wordt gehouden.
Hoewel een Bonsai boom er gewoon uitziet als een kleine boom, is het echt een soort kunst, en de bonsaimeesters die voor deze bomen zorgen, zijn niet anders dan een schilder of een beeldhouwer. De prachtige bomen die ze creëren, zijn het resultaat van veel tijd en moeite. In films als The Karate Kid zien we hun verband met innerlijke rust, terwijl we in de oudste levende exemplaren worden herinnerd aan de geschiedenis en de generaties handen die hen hebben aangeraakt. Hoe je het ook bekijkt, Bonsai boompjes zijn heel bijzonder en verdienen echt onze waardering.
Bonsai boom kopen
Bonsai bomen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar, zowel in fysieke winkels als via online webshops. Deze Japanse bomen staan erom bekend dat ze vrij duur zijn, maar zoals met alles, zijn Bonsai bomen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een Bonsai boom kan namelijk worden gekweekt uit een zaadje of een zaailing, maar ze kunnen ook van nature verzamelde bomen zijn die vrij groeien in de levende natuur. Dit specifieke type bonsaiboompjes is uiterst zeldzaam en hun hoge prijs hangt nauw samen met de obstakels waarmee verzamelaars worden geconfronteerd.
Bekend als de Japanse praktijk van Yamadori, wordt het verzamelen van bomen die in het wild groeien door velen beschouwd als de essentie van de kunst van bonsai. Desalniettemin is dit type bonsaiboom één op de miljoen. Rekening houdend met het feit dat ze uniek zijn, is het logisch dat hun prijs veel hoger is dan die van gewone bomen. Sommige van deze bomen groeien op extreem moeilijk bereikbare plekken, zoals bijvoorbeeld hoge kliffen. Het verzamelen ervan blijkt dus ook een gevaarlijke, tijdrovende en tijdrovende taak te zijn.
Vragen hoeveel bonsaibomen kosten, is een beetje zoals vragen hoeveel een schilderij kost. Leeftijd, zeldzaamheid, grootte, gezondheid, herkomst en kwaliteit hebben allemaal invloed op de prijs. Sommige Bonsai boompjes zijn ongelooflijk duur, terwijl andere een stuk goedkoper zijn. Hieronder hebben we een aantal Bonsai bomen voor je een op rijtje gezet die je direct online kunt kopen.
Bonsai boom verzorging
De Bonsai boom staat er om bekend dat het niet de meest onderhoudsvriendelijke boom is, maar met de juiste tips is het ook weer niet overdreven moeilijk om je Bonsai boom te verzorgen. Hieronder vind je een korte handleiding over hoe je het best een Bonsai boom kunt verzorgen.
Licht
Bonsais hebben elke dag ongeveer vijf tot zes uur direct zonlicht nodig. Als je boom op een locatie staat waar het zonlicht niet erg intens is, kan je ter compensatie het aantal uren (tot 16 per dag) dat je boom ontvangt, verhogen. Als je jouw Bomsai boom verplaatst van een gebied met weinig licht naar een gebied met intenser, direct licht, doe dit dan geleidelijk om schade aan de boom te voorkomen. Vermijd kunstmatige (gloeiende) verlichting, omdat deze niet het volledige spectrum van licht geeft dat nodig is om de bonsai goed te laten groeien.
Aangezien omgevingsfactoren continu veranderen op basis van het seizoen en het tijdstip van de dag, kan het regelmatig veranderen van de locatie van de Bonsai boom de meest geschikte benadering zijn in termen van het balanceren van verlichting, vochtigheid en temperatuur, afhankelijk van de situatie.
Water geven
Een van de meest uitdagende aspecten van de verzorging en het onderhoud van bonsai boompjes is bepalen wanneer en hoe je ze water moet geven. Het is belangrijk op te merken dat de watervereisten over het algemeen van verschillende factoren afhangen, namelijk:
- Seizoen;
- Aantal uren blootstelling aan zonlicht;
- Specifieke bonsai-variëteit;
- Bodemomstandigheden;
- Boom grootte.
Aangezien er geen algemene formule is voor de besproeiingsfrequentie, moet je altijd de toestand van de bovengrond in de gaten houden. Als de bovenste 2,5 cm van de bovengrond droog aanvoelt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd om de Bonsai boom water te geven. Dit kan eenmaal per dag of eens in de paar dagen worden gedaan, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Na verloop van tijd zul je gaan begrijpen wat je bonsai nodig heeft.
Hieronder vind je nog een aantal algemene richtlijnen over het water geven van je Bonsai boom:
- Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond van de boom door je vinger in de aarde te drukken en zorg ervoor dat je geen wortels beschadigt;
- Het wordt aanbevolen om de boom ’s ochtends water te geven;
- Tijdens de zomer of warmere dagen heeft je bonsai meer water nodig;
- Geef in de winter niet meer dan één keer per week water – te veel water is niet goed tijdens de rustperiode.
- Als de blootstelling aan zonlicht afneemt, neemt ook de behoefte aan water geven af. Als de blootstelling aan zonlicht toeneemt, zullen ook de waterbehoeften toenemen;
- Geef de boom tijdens het groeiseizoen regelmatig water, zodat je Bonsai boom zich kan aanpassen aan het bewateringsschema.
Bodemomstandigheden
Het is erg belangrijk om voor JE boom bonsaispecifieke grond te kiezen. Denk aan een grondmengsel zoals een coniferenmengsel met de juiste textuur en een uniforme verdeling van ingrediënten.
Een goede potgrond is er een die maximale beluchting en waterafvoer stimuleert. Hierdoor kan stilstaand water in de grond weglopen terwijl er nog steeds wat vocht voor de plant wordt vastgehouden. Denk eraan om aarde te gebruiken met een geschikte pH-waarde, bij voorkeur tussen 6,5 en 7,5.
Verpotten
Om een omgeving te bieden die de groei en ontwikkeling van de Bonsai boom stimuleert, is het noodzakelijk om de boom regelmatig te verpotten. De meest ideale tijd om de Bonsai over te zetten naar een andere pot is direct na de winter. Dit komt doordat het tijdens de rustperiode veel energie in hun wortels opslaan en deze kunnen gebruiken voor groei zodra de zomer begint.
Over het algemeen is verpotten elke één tot vijf jaar nodig. Sneller groeiende en jongere bomen moeten vaker worden verpot (ongeveer één keer per jaar), terwijl oudere bomen dit minder vaak nodig hebben (dichter bij elke vijf jaar).
Tekenen dat je jouw Bonsai moet verpotten
- De bladeren van de Bonsai beginnen bleekgeel te worden en er verschijnen jonge exemplaren;
- Er wordt knopvorming op de stengel waargenomen. Als dit gebeurt, snoei dan de wortels van de plant voordat je gaat verpotten.
Bemesting
Deze decoratieve bomen worden normaal gesproken in kleine potten gekweekt en zijn daarom zwaarder afhankelijk van kunstmest dan veel andere kamerplanten. Over het algemeen zijn kalium-, stikstof- en fosforhoudende meststoffen goed voor Bonsais, omdat deze verantwoordelijk zijn voor de groene kleur van de bladeren, wortelontwikkeling en bloei. Het is raadzaam om een bonsaispecifieke meststof te kopen bij een gerenommeerde distributeur.
Tips voor het bemesten van bonsai
- Voor buitenbomen, bemest tijdens de groeiperiodes;
- Binnenbomen hebben het hele jaar door regelmatige bemesting nodig;
- Regel het stikstofgebruik tijdens de zomer- en rustseizoenen.
Snoeien en trimmen
Hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan ervaren tuiniers voor het snoeien, vormen en bedraden van hun Bonsaiboompjes, zijn dit dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen. Hoewel onderhoudssnoei op elk moment van het jaar kan worden gedaan, kan structureel snoeien het beste worden gedaan wanneer de boom begint te groeien na de rustperiode. Denk eraan om scherp snoeigereedschap te gebruiken om schade aan de boom te voorkomen.
Om de beste vorm voor de Bonsai boom te krijgen, snijdt je alleen takken en scheuten af die buiten het gewenste bladerdak lijken te zijn gekomen. Voor betere resultaten moet structureel snoeien altijd worden gevolgd door nauwkeurige bedrading.
Bron: Livejapan.com | Dengarden.com
Bekijk ook:
Japanse tuin
Boom in huis
10x Grote kamerplant
No Comments