Ben jij op zoek naar het beste smarte home systeem? Zoek niet verder, want wij hebben de beste smart home systemen van 2021, inclusief de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!
Een smart home, oftewel een slim huis in het Nederlands, betekent dat je huis voorzien is van een slim systeem dat verbinding maakt met verschillende soorten slimme apparaten om specifieke taken te automatiseren, en ook op afstand bediend kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting die je kunt instellen om op bepaalde tijdstippen aan en uit kunt laten gaan, slimme gordijnen die je middels een app op je telefoon kunt openen en sluiten, je huisbeveligingssysteem en camera’s om je huis te bewaken, of om je slimme koelkast, airco en verwarming te bedienen.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig voor een smart home?
Voor het creëren van een smart home, zijn er drie elementen vereist, namelijk een wifi-verbinding, smart home apparaten en een smart home systeem om alle apparaten aan te sluiten, te bewaken en te bedienen.
1. Smart home apparaten
Een smart home apparaat of een slim apparaat, is een elektronisch apparaat dat kan worden aangesloten op het smart home systeem, dat kan communiceren met andere apparaten en dat zelf bepaalde beslissingen kan nemen. Dit kan een smart TV zijn, een alarmsysteem, een slimme deurbel, slimme verlichting, noem maar op. Slimme apparaten kunnen afzonderlijk en in de loop van de tijd worden gekocht, waardoor het gemakkelijk is om je huis langzaam om te vormen tot een smart home.
2. Smart home systeem
Het smart home systeem is als het ware de ‘hub’ van je smart home. Ofwel via een aan de muur gemonteerde unit of software die toegankelijk is via internet. Het smart home systeem verzamelt unieke informatie van al je slimme apparaten en maakt het mogelijk om al die apparaten vanuit één plek te bedienen. Omdat de smart home markt nog steeds in opkomst is, zijn er verschillende opties voor smart home systemen of domotica hubs, waarvan de meeste alleen compatibel zijn met specifieke systemen. Als je dus een slim apparaat koopt, is het belangrijk om te onderzoeken of het aangesloten kan worden op jouw smart home systeem.
3. Wifi-verbinding
Om een smart home systeem en de slimme apparaten te kunnen bedienen, heb je altijd toegang nodig tot een wifi-verbinding. Er zijn ook apparaturen die je met bluetooth kunt bedienen. Het nadeel is dat je dan altijd in of rond je woning moet zijn, en kan je bijvoorbeeld je slimme verlichting niet bedienen als je op vakantie bent.
Top 5 best Smart home systemen
Nu je weet hoe je een smart home kunt creëren, en wat een smart home systeem is, kan je op zoek gaan naar het beste smart home systeem voor jou. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een top 5 beste smart home systemen.
1. Amazon Alexa
Met meer dan honderden miljoenen compatibele apparaten is Amazon Alexa ongetwijfeld een van de meest uitgebreide smart home systemen die momenteel beschikbaar zijn. Dit smart home systeem is bekend geworden om de slimme speaker die je met je stem kunt bedienen, maar tegenwoordig zijn er tal van andere slimme apparaten, zoals slimme thermostaten en smart tv’s die je heel eenvoudig kunt bedienen met Alexa .
Alexa maakt elk aspect van je smart home gemakkelijk toegankelijk en te bedienen. Je kunt Alexa net zo gemakkelijk gebruiken om met apps zoals Spotify te praten als je haar kunt vragen om je slimme verlichting licht uit te doen. Aangezien het systeem van Amazon een van de meest populaire smart home systeem in de branche is, kunnen de meeste slimme producten naadloos worden geïntegreerd met Alexa, inclusief producten van Philips, Samsung, Nest en Schlage. Alexa kan nu je garagedeur sluiten, je deuren op slot doen en de temperatuur in huis beheren. Om te weten of Alexa met een bepaald apparaat werkt, zoek je gewoon naar de tag ‘Works with Amazon Alexa’.
Je kunt de Amazon Alexa app downloaden via onderstaande links:
Google Play
Apple App store
2. Google Assistent
Google Assistent is een ander populair smart home systeem, dat absoluut thuis hoort in deze top 5 beste smart home systemen. Hoewel Google Assistant minder integraties van derden heeft, kan het vaak vragen beantwoorden en opdrachten voltooien die Alexa niet kan, dankzij Google’s grootste eigendom van de zoekmachineruimte. Google Assistant heeft een nauwkeurigheidsscore van 92,9%, terwijl de score Amazon Alexa 79,8% is. Uiteindelijk wint Assistant als het gaat om het begrijpen van hoe mensen van nature spreken.
Als je bijvoorbeeld de Assistent ‘Ik vind dit nummer niet leuk’ op Spotify gebruikt, zal het volgende nummer afspelen, terwijl Alexa je antwoordt met ‘Duimen omhoog en omlaag worden niet ondersteund op Spotify’. Kleine verschillen zoals deze kunnen je overhalen om te kiezen voor het smart home systeem van Google, omdat het vaak nuttiger (en minder letterlijk) is dan Alexa.
Assistent kan ook worden geïntegreerd met producten van de meeste grote merken, waaronder Philips, Belkin, August, Nest en populaire apps zoals Spotify en Uber.
Je kunt de Google Assistent app downloaden via onderstaande links:
Google Play
Apple App store
3. Apple HomeKit
HomeKit is een software framework dat rechtstreeks in Apple apparaten is ingebouwd, en het idee is eenvoudig: in plaats van een heel veel verschillende smart home-apps op je smartphone te hebben die niet per se met elkaar synchroniseren, brengt HomeKit ze allemaal samen en biedt controle voor al je apparaten.
Alles wordt bediend via de Home-app op je iOS-, iPadOS- of macOS-apparaat, en zoals je zou verwachten, werkt het ook allemaal met Siri. Je kunt de Home-app starten om de temperatuur van een slimme thermostaat te wijzigen of een slimme lamp uit te doen, of Siri het gewoon voor je laten doen.
Apple HomeKit bestaat eigenlijk uit twee delen. HomeKit zelf is een protocol, een achtergrondsoftwaretechnologie waaraan apparaten moeten voldoen om toegang te krijgen tot de club (het is ook superveilig, waarbij Apple codering zeer serieus neemt). Dan is er het element van HomeKit dat je op je iPhone, iPad of Mac zult zien, de Home-app. Om iets te laten werken met Siri, de Home-app en Homekit, moet er een ‘Works with HomeKit’-badge op de verpakking (of op de online vermelding) staan. Met Siri ingebouwd in de iPhone, Mac, Apple Watch, Apple TV en de HomePod is een Siri-apparaat nooit ver weg.
Het voorbehoud is dat je minimaal één iOS-, iPadOS- of macOS-apparaat nodig hebt om dit goed te laten werken. En om het allerbeste uit HomeKit te halen, heb je echt ook een HomePod-luidspreker, een iPad of een Apple TV nodig die thuis is ingesteld, zodat je je slimme thuisnetwerk kunt bedienen terwijl je niet thuis bent. Als dat het geval is, dan is Homekit van Google absoluut een heel goed alternatief voor Amazon Alexa en Google Assistent. Vooral omdat Apple nu samen met Samsung, LG, Sony en Vizio om bijvoorbeeld HomeKit-ondersteuning naar hun tv’s te brengen, terwijl de AirPlay-streamingstandaard nu meer niet-Apple-apparaten ondersteunt.
4. Wink Hub
Wink Hub wordt aangeprezen als de ‘eerste slimme thuishub die is ontworpen voor de reguliere consument’. In tegenstelling tot Alexa of Assistant heeft Wink geen merkloyaliteit, waardoor je verschillende slimme productmerken kunt kiezen en ze naadloos met elkaar kunt samenvoegen.
Wink Hub 2 ondersteunt smart home-protocollen, waaronder Bluetooth LE, Kidde, Lutron ClearConnect, Wi-Fi, Z-Wave en meer. Als je op zoek bent naar een volledig geïntegreerd slim huis met gesynchroniseerde keuken- en wandapparatuur, is dit misschien jouw beste optie. Je kunt ook de Wink Hub-app downloaden en commando’s, zoals lichtschakelaars of garagedeur, onderweg vanaf je telefoon downloaden.
Je kunt de Wink Hub app downloaden via onderstaande links:
Google Play
Apple App store
5. Samsung SmartThings hub
Het smart home systeem van Samsung verenigt een breed scala aan slimme apparaten van verschillende merken, waaronder slimme thermostaten, wifi-routers, slimme lampen en beveiligingsapparaten. Gebruikers met het slimme systeem krijgen een SmartThings Hub-muurbevestiging en kunnen volledige toegang krijgen tot de slimme apparaten die op de hub zijn aangesloten via de SmartThings IOS- of Android-app.
De SmartThings Hub van Samsung heeft de afgelopen jaren zijn eigen aanbod aan slimme apparaten uitgebreid. In feite omvat de productreeks van de Hub de toevoeging van de SmartThing Wi-Fi-stekker, SmartThings Lightbulb en SmartThings Cam.
Via de SmartThings Hub kun je ook compatibele slimme apparaten instellen om verschillende acties uit te voeren, zoals in- of uitschakelen wanneer je een kamer in of uit loopt. Hoewel je spraakopdrachten kunt geven aan de SmartThings-muurhub of -app, kun je ook Amazon Alexa of Google Assistant integreren in het systeem.
Je kunt de Samsung SmartThings hub downloaden via onderstaande links:
Google Play
Apple App store
Bekijk ook:
Is jouw Smart Home echt veilig?
Ontdek alle mogelijkheden van smart home
No Comments