Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

zwevend murphy bed modern klein appartement
Slaapkamer inspiratie Wonen Wooninspiratie Woonkamer inspiratie

8x Inspirerende uitklapbare bedden in kleine appartementen


Een uitklapbaar bed, ook wel bekend als Murphy bed, kan een heel goed idee zijn als je in een klein micro appartement woont – Zowel praktisch als esthetisch. In dit blogartikel willen we dat laten zien aan de hand van acht inspirerende voorbeelden. Laat je inspireren!

Wonen in een klein appartement hoeft niet te betekenen dat je concessies moet doen aan comfort en stijl. Dankzij slimme ontwerpoplossingen, zoals uitklapbare bedden en multifunctionele meubelen, is het mogelijk om zelfs de kleinste ruimtes om te toveren tot een functionele en uitnodigende leefomgeving.

In dit artikel delen we acht inspirerende voorbeelden van uitklapbare bedden in micro-appartementen die laten zien hoe je het maximale uit je beperkte woonruimte kunt halen. Laat je inspireren door deze creatieve en ruimtebesparende ontwerpen.

Lees ookKleine slaapkamer inrichten

1.

Dit inspirerende ontwerp komt van Spheron Architects, die een 26 vierkante meter groot micro-appartement in Londen hebben omgetoverd tot een serene toevluchtsoord voor een bewoner die zowel wil wonen als werken in dezelfde ruimte. Het project is een prachtig voorbeeld van hoe creatief ruimtegebruik een klein appartement tot een functioneel en rustgevend thuis kan maken.

uitklapbaar bed spheron architects

Fotografie: Ioana Marinescu

Het doel van de ontwerpers was om de rustige schoonheid van een afgelegen klooster in België te vertalen naar deze compacte stedelijke woning. Om dit te bereiken, bedachten ze het idee om twee grote opbergunits aan weerszijden van de ruimte te plaatsen. Deze units vervullen meerdere functies, zonder de openheid van het appartement te verstoren.

uitklapbaar bed spheron architects

Fotografie: Ioana Marinescu

Een van de units, bekleed met hout, verbergt een keuken en een natte ruimte. De andere unit is voorzien van een uitklapbaar bed, een kledingkast en extra opbergruimte, en is bedekt met grote vouwdeuren van spiegels om de ruimte visueel te vergroten. Hierdoor blijft de rest van het appartement leeg en rustig, slechts ingericht met een eenvoudige tafel en een stoel. Dit ontwerp bewijst dat zelfs in de kleinste ruimtes comfort, functionaliteit en stijl hand in hand kunnen gaan.

2.

In dit bijzonder compacte micro-appartement van slechts 15 vierkante meter, ontworpen door de Israëlische architect Ranaan Stern, ligt de nadruk op een slimme combinatie van opslag en werkruimte. Omdat dit appartement niet hoeft te functioneren als een volledige woonruimte met een bed, keuken en alle andere benodigdheden, was er volop ruimte om een creatieve en functionele omgeving te creëren.

uitklapbaar bed micro appartemt eenpersoons

Fotografie: Gidon Levin

De eigenaar, een kunstenaar en verzamelaar van kunstwerken, boeken en andere items, had behoefte aan een ruimte waarin hij zijn collectie zowel kon opslaan als tentoonstellen. Het ontwerpteam besteedde vier weken aan het plannen, nauwkeurig opmeten van elk object en het organiseren van alles in categorieën en groepen, om zo optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte.

uitklapbaar bed micro appartemt eenpersoons

Fotografie: Gidon Levin

In de grote inbouwkast bevindt zich ook een uitklapbaar eenpersoonsbed, dat slim verborgen kan worden achter een schuifdeur. Dit zorgt ervoor dat de ruimte overdag volledig beschikbaar is voor creatieve activiteiten, terwijl het ’s nachts gemakkelijk kan worden omgetoverd tot een comfortabele slaapplek. Dit ontwerp toont aan hoe een minimalistische benadering kan resulteren in een ruimte die zowel praktisch als inspirerend is voor zijn bewoner.

3.

Dit micro-appartement in New York City, ontworpen door MKCA, laat zien hoe slim ontwerp een klein appartement groot kan laten aanvoelen. Het appartement, met een oppervlakte van slechts 20 vierkante meter, beschikt over een ingenieuze geheime opbergwand die de ruimte verrassend ruim doet lijken.

klein appartement mkca murphy bed

Fotografie: Alan Tansey

De opbergwand is een groot kabinet vol slimme functies, waaronder een uitschuifbare eettafel die ook dienst kan doen als bureau, een kleine voorraadkast en een computercompartiment. Deze multifunctionele elementen zorgen ervoor dat de ruimte optimaal benut wordt zonder concessies te doen aan comfort of functionaliteit.

klein appartement mkca murphy bed

Fotografie: Alan Tansey

Daarnaast is er in het appartement een Murphy bed geïntegreerd, wat de gebruikte vloeroppervlakte aanzienlijk vermindert. Hierdoor is het mogelijk om een slaapkamer, woonkamer, eetruimte en keuken te combineren in deze compacte woning. Dit ontwerp bewijst dat zelfs in de dichtbebouwde omgeving van New York, het mogelijk is om een comfortabele en veelzijdige leefruimte te creëren, ongeacht de grootte van het appartement.

4.

In een micro-appartement is het toevoegen van fysieke ruimte onmogelijk, waardoor creatieve oplossingen noodzakelijk zijn om de functionaliteit te maximaliseren. Een prachtig voorbeeld hiervan komt van het architectenbureau PLANAIR, dat recent een micro-appartement in Milaan heeft ontworpen. Ondanks de beperkte oppervlakte van slechts 29,5 vierkante meter, slaagt dit appartement erin om alle functies van een volwaardig huis te herbergen.

klein appartement ontwerp uitklapbaar bed

Fotografie: Luca Broglia

De sleutel tot dit ingenieuze ontwerp is een verplaatsbare muur. Deze muur kan verschoven worden om bepaalde ruimtes en functies te verbergen of te onthullen, afhankelijk van de behoeften van de bewoner. De muur is uitgerust met een opklapbaar bureau, een tafel, open planken, opbergruimte en een spiegel, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid van de ruimte.

klein appartement ontwerp uitklapbaar bed

Fotografie: Luca Broglia

Daarnaast beschikt het appartement over een kleine keuken, een woonkamer met een sofa, een eethoek en een Murphy bed, waardoor het een complete en comfortabele leefruimte biedt. Dit ontwerp laat zien hoe innovatieve oplossingen zelfs in de meest compacte ruimtes kunnen leiden tot een functioneel en comfortabel huis.

5.

Carmel Place, ontworpen door nARCHITECTS en gelegen in New York City, is een baanbrekend project dat voortkwam uit het adAPT NYC-initiatief, gelanceerd door de regering van burgemeester Bloomberg. Dit initiatief maakte deel uit van het New Housing Marketplace Plan, dat bepaalde vastgoedregels in de stad versoepelde, zoals de minimale eenheidsgrootte, maximale dichtheid en het aantal toegestane eenheden in een gebouw, om de bouw van prototypes zoals Carmel Place mogelijk te maken.

micro appartement uitklapbaar bed narchitects

Fotografie: Pablo Enriquez

Carmel Place biedt 55 loftachtige appartementen die variëren van 260 tot 360 vierkante voet (ongeveer 24 tot 33 vierkante meter) in oppervlakte. De buiten- en binnenruimtes zijn ontworpen als een herhaalbaar en systematisch nieuw woonparadigma voor New York City en andere dichtbevolkte steden. De interieurs bestaan uit heldere studio’s met schuifdeuren van glas, Juliet-balkons en vrij hoge plafonds van meer dan negen voet (ongeveer 2,75 meter).

micro appartement uitklapbaar bed narchitects

Fotografie: Pablo Enriquez

In samenwerking met Resource Furniture heeft nARCHITECTS ingebouwde meubels ontworpen die een bank, bed en opbergruimte combineren, waardoor de woonkamer eenvoudig kan worden omgezet in een slaapkamer. Dit innovatieve ontwerp biedt een slimme oplossing voor ruimtegebrek in stedelijke omgevingen en vertegenwoordigt een nieuwe benadering van wonen in drukbevolkte gebieden.

6.

Ecuadoriaanse architecten Juan Alberto Andrade en María José Váscones hebben het meeste gehaald uit de beperkte ruimte in een micro-appartement, gelegen in een nieuwe woontoren ontworpen door Safdie Architects. Hun doel was om een open ruimte te creëren binnen de compacte studio, zonder afbreuk te doen aan de basisvoorzieningen voor comfortabel wonen.

Het team heeft uiteindelijk gekozen voor een vloer-tot-plafond unit met ingebouwde, ruimtebesparende meubels en opbergruimte. Dit “bewoonbare artefact” zorgt ervoor dat alle woonfuncties in één organiserend element worden ondergebracht, dat gemakkelijk te transformeren is zonder comfort op te offeren.

mooi praktisch ontwerp inbouwkast uitklapbaar bed

Fotografie: JAG Studio

De unit, gemaakt van waterbestendige melamine platen, strekt zich uit langs meerdere muren en creëert zo een open ruimte bij het grote raam van de studio. De plaatsing, vorm en functies van de unit zijn zorgvuldig bepaald op basis van de geometrie en zichtlijnen van de studio, evenals de locatie van de infrastructuur van het gebouw.

Het bovenste gedeelte van de unit biedt opbergruimte die toegankelijk is via een verplaatsbare metalen ladder. Het onderste gedeelte is ingericht voor dagelijkse activiteiten. Bij binnenkomst stap je in een compacte keuken met een koelkast, fornuis, gootsteen en kasten. De achterwand is bekleed met een mineraal oppervlaktemateriaal van het bedrijf Silestone.

mooi praktisch ontwerp inbouwkast uitklapbaar bed

Fotografie: JAG Studio

Daarachter ligt de hoofdruimte, die een open zitgedeelte biedt. Aan één kant van de kamer bevindt zich de organiserende unit, die een opklapbed (Murphy bed) en een bureau/tafel bevat, die beide gemakkelijk kunnen worden ingeklapt. In de hoek leidt een deur naar een badkamer met een wastafel, douche en toilet. Dit ontwerp demonstreert hoe doordachte architectuur zelfs in de kleinste ruimtes een functioneel en comfortabel thuis kan creëren.

7.

Michael K. Chen Architecture (MKCA) heeft het interieurontwerp voltooid van een klein appartement op een jacht, waarbij ze optimaal gebruik hebben gemaakt van de beperkte ruimte. Een belangrijk kenmerk van het ontwerp zijn de twee Murphy bedden en een opklapbare eettafel, die het appartement zowel functioneel als ruimtelijk maken.

Het eerste Murphy bed, verborgen in de wand aan het einde van de kleine keuken, is nauwelijks zichtbaar wanneer het is ingeklapt. Wanneer het bed wordt uitgeklapt, lijkt het als het ware te zweven, waardoor de ruimte een verfijnde uitstraling behoudt.

zwevend murphy bed modern klein appartement

Fotografie: Alan Tansey

Aan de overkant van de keuken bevindt zich een loungegedeelte met een bank en een opklapbare tafel, die dienst doet als zowel bureau als eettafel. Verborgen verlichting benadrukt de nis in de muur en de overgang tussen de muur en het plafond, wat een sfeervol en ruimtelijk effect creëert.

Het tweede Murphy bed is geïntegreerd in de muur achter de bank. De rugkussens van de bank worden verwijderd, waarna het bed kan worden uitgeklapt, waarbij de bank dient als ondersteuning voor het bedframe. Voor extra privacy is er een schuifscherm dat de twee slaapgedeeltes van elkaar scheidt.

zwevend murphy bed modern klein appartement

Fotografie: Alan Tansey

Door beide bedden als Murphy bedden in de muur te ontwerpen, biedt het appartement overdag meer open ruimte om in te bewegen. Dit slimme en flexibele ontwerp toont aan hoe zelfs de kleinste ruimtes op een jacht comfortabel en functioneel kunnen worden ingericht.

zwevend murphy bed modern klein appartement

Fotografie: Alan Tansey

8.

Het 360 Studio is een knus appartement van ongeveer 40 vierkante meter, gelegen in een nieuw, modern gebouw in Rivne, Oekraïne. Ontworpen door TAK Office, bestaat deze compacte studio uit één ruimte die dient als keuken, eetkamer, woonkamer en slaapkamer. Om de ruimte optimaal te benutten, is het bed verborgen wanneer het niet in gebruik is, en wordt de kamer eenvoudig omgetoverd tot een slaapkamer wanneer het tijd is om te slapen.

klein appartement 360 studio

Fotografie: Nikolay Korsun

Een tweezitsbank is knus ingebouwd in een houten omhulsel, met een planklamp die erboven hangt voor sfeervolle verlichting. Naast de bank kan een opklapbed worden neergelaten voor het slapengaan, terwijl een vloer-tot-plafond gordijn kan worden dichtgetrokken voor extra privacy.

klein appartement 360 studio

Fotografie: Nikolay Korsun

Dit slimme en efficiënte ontwerp maakt het mogelijk om in een kleine ruimte te genieten van alle comfort en functionaliteit die een volwaardig huis biedt. 360 Studio toont aan hoe modern design en doordacht ruimtegebruik zelfs de kleinste appartementen ruimtelijk en comfortabel kunnen laten aanvoelen.

Vragen

Zoals je kunt zien, is een opklapbaar bed in een klein appartement niet heel praktisch, maar kan het ook heel mooi integreren in de stijl van het interieurontwerp. Heb je verder nog vragen? Laat je vraag achter onderaan deze pagina – Je kunt je vraag ook via ons contactformulier stellen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.