Nieuwe kozijnen kopen omdat je oude kozijnen toe zijn aan vervanging? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt als je van plan bent om nieuwe kozijnen te kopen voor je huis, met onder andere de verschillende soorten kozijnen, en de bijbehorende voordelen en nadelen, en natuurlijk de kosten. Kijk snel verder!
Vraag je je af of het nodig is om nieuwe kozijnen te kopen? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen – nieuwe kozijnen zijn immers niet goedkoop. Goede kozijnen bieden ventilatie, zien er mooi uit, helpen energie te besparen, geluid te verminderen en je huis veilig te houden. Als je huidige kozijnen een of meer van deze dingen niet doen, kan dit een teken zijn dat je kozijnen moeten worden vervangen.
Wanneer ga je nieuwe kozijnen kopen?
Twijfel je nog steeds? Hieronder vind je een lijst met tekenen om niet je oude kozijnen te repareren, maar in plaats daarvan nieuwe kozijnen te kopen:
- Een raam zou snel en eenvoudig geopend en gesloten moeten kunnen worden. Als je elke keer heel veel moeite moet doen om een raam te openen en te sluiten, dan kan dit een teken zijn om nieuwe kozijnen te kopen.
- Het kan zijn dat je oude houten kozijnen visueel beschadigd zijn. Hiermee bedoelen we geen eenvoudige verkleuringen of veroudert hang- en sluitwerk – met visuele beschadigingen bedoelen we houtrot. Als het houtrot dusdanig erg is, waardoor het lastig is om het te repareren, dan kan je ze beter vervangen door nieuwe kozijnen.
- Het is altijd een goed idee om je woning te verduurzamen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar je kunt met een duurzaam huis uiteindelijk ook flink besparen op je energierekening. Heb je bijvoorbeeld nog enkel glas? Dit kan een hele goede reden zijn om nieuwe kopen zijn te kopen, in combinatie met dubbel glas of zelfs triple glas en HR++ glas.
Soorten kozijnen – materialen
Als je hebt besloten om nieuwe kozijnen te kopen, dan is de eerstvolgende belangrijke vraag is wat voor soort kozijnen je wilt kopen. En daarmee bedoelen we vooral het materiaal van de kozijnen. Het materiaal heeft niet alleen invloed op de esthetiek van je huis, maar ook op de energie-efficiëntie, duurzaamheid en onderhoudsvereisten van je ramen. Verschillende materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Raamkozijnen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten materialen, maar de meest populaire materialen zijn kunststof, hout, aluminium.
Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig erg populair. Ze zijn één van de meest betaalbare opties en staan bekend om hun isolerende vermogen. Kunststof kozijnen zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) met ultraviolet licht (UV) stabilisatoren om te voorkomen dat zonlicht het materiaal afbreekt. Vinyl kozijnen hoeven niet geverfd te worden en zijn goed vochtbestendig. De holle holtes van kunststof kozijnen kunnen bovendien worden gevuld met isolatie, waardoor ze thermisch superieur zijn aan standaard bijvoorbeeld houten kozijnen.
Een nadeel van kunststof kozijnen is dat ze niet de meest duurzame optie zijn. Ze zijn niet zo sterk als kozijnen van glasvezel, hout of aluminium. Daarnaast hebben kunststof kozijnen ook niet dezelfde traditionele charme als houten of aluminium ramen, hoewel het tegenwoordig ook mogelijk is om een houtnerfstructuur en HVL verbinding toe te voegen, zodat het kozijn eruit ziet als een houten kozijn. De kunststof ramen en kozijnen Toelevering Online bijvoorbeeld kunnen voorzien worden van deze houtnerfstructuur.
Gemiddelde kosten: 180 euro voor een kozijnen van 50x50cm.
Voordelen
- Kunststof kozijnen zijn zeer energiezuinig.
- Kunststof heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Kunststof kozijnen zijn gemakkelijk schoon te maken met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Verven of beitsen is niet nodig.
- De UV-bestendige eigenschappen van vinyl voorkomen rotting en corrosie.
- Reken op een levensduur van 15 tot 20 jaar.
- Vinyl is één van de meest goedkope soorten kozijnen.
- Lichtgewicht en minder ingewikkeld installatieproces.
Nadelen
- Minder ontwerpflexibiliteit. Vinyl kan niet worden geverfd, waardoor de kleuropties beperkt zijn.
- Donkere tinten kunnen na verloop van tijd vervagen
- Kunststof is niet gemaakt van natuurlijke producten, dus het is moeilijk te recyclen.
Houten kozijnen
Wil je duurzame kozijnen en natuurlijke schoonheid, dan zijn houten kozijnen de meest logische keuze. Het is om vele redenen een populaire keuze. Hout is een duurzame natuurlijke hulpbron die milieuvriendelijk is en in vele soorten en maten kan worden gemaakt. Houten kozijnen isoleren relatief goed, en zijn super duurzaam. Houten kozijnen kunnen een leven lang mee gaan, mits ze goed onderhouden zijn. Tegelijkertijd wordt dat ook gezien als een belangrijk nadeel – houten kozijnen moeten wel regelmatig onderhouden worden. Gemiddeld moeten houten kozijnen om de vijf jaar opnieuw geschilderd worden. Daarbij heb je wel weer het voordeel dat je helemaal zelf mag beslissen (en soms in overleg met je buren), wat voor kleur jij jouw kozijnen gaat geven.
Gemiddelde kosten: 190 euro voor een kozijnen van 50x50cm.
Voordelen
- Houten kozijnen zijn erg sterk;
- Houten kozijnen kunnen kunnen worden geverfd of gebeitst in elke gewenste kleur;
- Staat niet zoveel condensatie toe als andere materialen;
- Biedt betere isolatie om huizen warm te houden in de winter en koel in de zomer;
- Houten kozijnen hebben een mooie, natuurlijke uitstraling;
- Hebben een goede geluiddempende werking.
Nadelen
- Gevoelig voor rotten en kromtrekken door weersomstandigheden;
- Kwetsbaar voor insecten en ander ongedierte;
- Vereist het meeste onderhoud van alle materialen;
- Hogere initiële kosten dan andere materialen; met de juiste zorg gaan ze echter een leven lang mee.
Aluminium kozijnen
Tegenwoordig kiezen er ook heel veel mensen voor aluminium kozijnen. Aluminium biedt een flexibele optie voor huizen met grotere ramen, omdat ze gemakkelijk aan te passen zijn en een goede ondersteuning bieden voor zware glasplaten. Naast dat ze er erg strak en modern uitzien, staan aluminium kozijnen vooral om hun duurzame karakter. Aluminium is niet gevoelig voor zonlicht en zullen niet rotten of schimmelen.
Hoewel aluminium het meest budgetvriendelijke materiaal is voor raamkozijnen, is het één van de minst aantrekkelijke opties als het gaat om energie-efficiëntie. Dit heeft niet alleen impact op de isolatie, aluminium geleidt warmte, dus ze zijn gevoelig voor uitzetten en krimpen bij hoge temperaturen.
Gemiddelde kosten: 200 euro voor een kozijnen van 50x50cm.
Voordelen
- Een flexibele optie die unieke vormen en een aangepaste pasvorm biedt dankzij de eenvoudige manipulatie van aluminium;
- Aluminium is een duurzaam materiaal dat lichtgewicht en eenvoudig te installeren is;
- Verkrijgbaar in gebakken afwerkingen, waardoor je het niet opnieuw hoeft te schilderen;
- Je kunt kiezen voor hele slanke profielen.
Nadelen
- Aluminium is niet bestand tegen warmte, waardoor het een zeer slechte isolator is en het minst energie-efficiënte materiaal;
- Er kan zich vocht vormen in aluminium kozijnen;
- Aluminium kan gevoelig zijn voor corrosie als je huis in de buurt van zout water en lucht is.
Beglazing
Het materiaal van de kozijnen is een belangrijke overweging, maar als je nieuwe kozijnen gaat kopen, is de keuze voor beglazing op z’n minst net zo belangrijk – een keuze die vooral van invloed is op de isolatie van je huis. Terwijl enkele beglazing gebruikelijk is in oudere gebouwen, gebruiken vrijwel alle nieuwe efficiënte gebouwen dubbele of driedubbele beglazingen. De isolerende beglazingseenheden zijn verkrijgbaar in een breed scala aan eigenschappen op basis van het geselecteerde type glas, de coatings op het glas, het gas dat wordt gebruikt om de ruimte tussen de ruiten te vullen en de afstandhouders die de beglazing houden uit elkaar gehaald. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende coatings en technologieën die je kunt tegenkomen als je nieuwe kozijnen gaat kopen:
Geïsoleerd
Geïsoleerde beglazing verwijst naar ramen met twee of meer ruiten. Om het raam te isoleren, zijn de ruiten op afstand van elkaar geplaatst en hermetisch afgesloten, waardoor een isolerende luchtruimte overblijft. Geïsoleerde raambeglazing verlaagt voornamelijk de U-waarde, maar verlaagt ook de SHGC, oftewel de Solar Heat Gain Coefficient.
Coatings met lage emissiviteit
Coatings met een laag emissievermogen op glas regelen de warmteoverdracht in de geïsoleerde beglazing. Ramen vervaardigd met low-e coatings kosten doorgaans ongeveer 10% tot 15% meer dan gewone ramen, maar ze verminderen het energieverlies met maar liefst 30% tot 50%.
Een low-e coating is een microscopisch dunne, vrijwel onzichtbare, metaal- of metaaloxidelaag die direct op het oppervlak van een of meer glasplaten wordt aangebracht. De low-e coating verlaagt de U-waarde van het raam en kan zowel de daglichttransmissie als de zonnewarmtewinst door het beglazingssysteem beheren. Er zijn verschillende soorten low-e coatings ontworpen om hoge zonnewinst, matige zonnewinst of lage zonnewinst mogelijk te maken, en ze kunnen ook worden afgestemd om de hoeveelheid zichtbaar daglicht te regelen.
Hoewel low-e coatings meestal tijdens de productie worden aangebracht, zijn sommige beschikbaar voor doe-het-zelvers. Deze zijn goedkoop in vergelijking met totale raamvervanging, gaan 10 tot 15 jaar mee zonder te schillen, besparen energie, verminderen het vervagen van de stof en verhogen het comfort.
Soorten ramen
Een andere belangrijk vraag is het soort raam die je kiest, dat bepaalt hoe je het raam kunt openen, sluiten, en of het überhaupt geopend of gesloten kan worden:
- Tuimelraam: Bij een tuimelraam wordt het bovenste gedeelte naar binnen gedraaid en het onderste gedeelte naar buiten. Een dakraam is hier een mooi voorbeeld van.
- Draairaam: Een draairaam draait op duimen of scharnieren, draait op een verticale as naar binnen toe.
- Vast raam: Een vaste raam kan niet geopend worden.
- Valraam: Valramen kom je vaak in kleine ruimtes tegen, zoals een toilet of een berging. Het is voorzien van een hendel aan de onderzijde, waarmee je het raam naar binnen kan laten ‘vallen’.
- Draai-kiepraam: Een draaikiep raam kan je op twee manieren openen, namelijk door het te draaien of te kiepen. Met de kiepstand kan je een ruimt eenvoudig ventileren, en door het open te draaien, kan je het raam volledig openzetten.
- Uitzetraam: Een uitzetraam lijkt erg op een valraam – het verschil is dat je een uitzetraam naar buiten dient te draaien.
- Schuifraam: Een schuifraam bestaat uit twee delen, en kunnen langs elkaar open en dicht worden geschoven. Je kunt zowel kiezen voor een verticale als een horizontale schuifraam.
- Taatsraam: Een taastraam wordt bevestigd door middel van scharnieren aan de boven- en onderkant van het kozijnen, en kan open en dicht gedraaid worden om een verticale as. Het voordeel is dat je niet veel ruimte nodig hebt om het raam te openen. Daarnaast kan je ook de buitenkant van een taatsraam eenvoudig schoonmaken.
Bekijk ook:
Zwarte stalen kozijnen
Aluminium kozijnen
Houten of kunststof kozijnen
Zwarte kozijnen
No Comments