Wil je een mooie tuinhuis kopen voor het opbergen van fietsen, tuingereedschap en alle andere spullen die je liever niet in huis kwijt wilt? Goed idee! Om je te helpen bij de zoektocht naar het perfecte tuinhuisje, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet voor het kopen en het onderhouden van je tuinhuis. Kijk snel verder!
Een tuinhuis is naar ons idee altijd een goed idee, mits je genoeg ruimte hebt in je tuin natuurlijk. Je kunt een tuinhuis namelijk op verschillende manieren gebruiken. Je zou het als een soort schuur of garage kunnen gebruiken voor het opbergen van fietsen en scooters. Het is een ideale plek voor het opbergen van tuingereedschap, zowel klein gereedschap als grote machines zoals grasmaaiers en elektrische heggenscharen. En als je klussen en DIY-projecten houdt, is een tuinhuis ook een ideale plek om alles voor te bereiden.
Met de verschillende soorten tuinhuizen die tegenwoordig beschikbaar zijn, kan een perfect tuinhuis kopen best een uitdaging zijn. Als je bijvoorbeeld de artikelen van Tuin Huis winkel bekijkt, dan heb je maar liefst 715 Artikelen en 15704 Uitvoeringen. Daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Waar moet je op letten bij het kopen van een tuinhuis, en hoe moet je een tuinhuis onderhouden zodat het zo lang mogelijk mooi en goed blijft?
1. Tuinhuis materiaal
Bij het kopen van een tuinhuis, zal je een keuze moeten maken uit een selectie van verschillende materialen. De meest populaire materialen van een tuinhuis zijn hout, metaal en kunststof. Hieronder kan je meer lezen over de verschillende soorten materialen, inclusief de voor- en nadelen.
- Houten tuinhuis: houten tuinhuisjes zijn veruit het populairst, gekenmerkt door een traditionele stijl die vrijwijl in alle tuinontwerpen en stijlen passen. In tegenstelling tot metalen of kunststof tuinhuizen, zijn houten tuinhuisjes niet gevoelig voor condensatie, waardoor ze ideaal zijn voor het bewaren van bijvoorbeeld zaden. Let wel op dat hout zal regelmatig behandeld moet worden door het te verven of te beitsen.
- Metalen tuinhuis: Metaal is het sterkste en meest duurzame materiaal voor tuinhuisjes. Gemaakt van gegalvaniseerd staal, zijn metalen tuinhuisjes een uitstekende keuze als je een veilige opslageenheid wilt in je tuin. Hoewel ze er niet uitzien als een traditioneel tuinhuisje, beschikken ze over een heleboel functies en kwaliteiten die houten tuinhuisjes niet hebben. Ze zijn volledig bestand tegen rot en vuur en zijn lichter, dus gemakkelijk te verplaatsen.
- Kunststof tuinhuis: Wat nog vrij nieuw op de markt is, zijn kunststof tuinhuisjes. Vaak goedkoper dan metalen tuinhuisjes, zijn kunststof tuinhuisjes een uitstekende keuze voor iedereen die een tuinhuis wil dat niet veel onderhoud nodig heeft. Ze zijn sterk maar ook lichtgewicht en kunnen gemakkelijk worden vervoerd als je van locatie moet veranderen. Sommige kunststof tuinhuisjes zijn ook UV-bestendig, wat betekent dat ze niet verbleken in de zon. Kunststof schuurtjes bieden de perfecte opbergruimte voor elk tuinartikel.
2. Tuinhuis formaat
Het beste formaat van je tuinhuis hangt grotendeels af van twee factoren: het beoogde gebruik en de beschikbare ruimte in je tuin. Als je van plan bent om alleen wat tuingereedschap en bijvoorbeeld een BBQ in je tuinhuis o pte bergen, dan heb je niet een heel groot tuinhuis nodig. Als je ook van plan om grotere machines, zoals een grasmaaier en wat fietsen te stallen, dan heb je wel een iets groter tuinhuis nodig. En als je jouw tuinhuis wilt gebruiken om te klussen, dan is het aan te raden om voor een zo groot mogelijke tuinhuis te gaan.
Als je twijfelt over het formaat dat je nodig hebt en je hebt genoeg ruimte in je tuin, kies dan voor een groter tuinhuis, want je kunt altijd beter te veel ruimte hebben dan te weinig. Zorg ervoor dat je de beschikbare oppervlakte in je tuin meet. Het laatste wat je wilt is een tuinhuis kopen en bij thuiskomst erachter komen dat deze te groot is. Houd bij het meten rekening met de overhang van het schuurdak en de benodigde ruimte voor de schuurdeuropening. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte rond je tuinhuis laat om te kunnen lopen, aangezien je voor regelmatig onderhoud aan alle kanten van de schuur moet kunnen komen.
3. Plat dak, zadeldak of piramidedak
Het dak is wellicht niet het eerste of het belangrijkste waar je aan denkt bij het kopen van een tuinhuis, maar het is absoluut een detail waar je rekening mee mot houden en moet overwegen. Er zijn verschillende soorten daken verkrijgbaar, waarvan een plat dak, zadeldak en pyramidedak de populairste varianten zijn.
- Plat dak: een plat dak is niet volledig plat, maar loopt iets af, om ervoor te zorgen dat de afvoer van het regenwater makkelijker te maken. Vergeleken me een zadeldak of pyramidedak is een plat dak het meest eenvoudig te plaatsen en te vervangen.
- Zadeldak: een zadeldak is een traditioneel puntdak. De meest populaire keuze voor mensen die een tuinhuis met een klassieke uitstraling willen hebben. Het voordeel is dat je natuurlijk een hoger plafond hebt, en hierdoor bijvoorbeeld beter een grote parasol kwijt kunt.
- Piramidedak: een piramidedak is vernoemt naar de vorm van een piramide, en kenmerkt zich dus met vijf of meer hoeken. Hierdoor wordt het ook wel een puntdak genoemd. Wat leuk is aan een piramidedak is dat je bovenop het dak een mooie ornament kunt plaatsen, zoals een haan.
Tip: wil je een duurzaam dak, dat in de winter isoleert, terwijl het koel is in de zomer? Kies voor een groen sedumdak!
4. Vergunning nodig?
Voor het bouwen en plaatsen van een tuinhuis heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig, mits je tuinhuis:
- lager is dan drie meter;
- minder dan 30m2 in beslag neemt;
- je niet in je tuinhuis gaat wonen.
Als je twijfelt, dan is het altijd aan te raden om alle voorwaarden voor de zekerheid te checken bij de gemeente.
5. Waar plaats je het tuinhuis in de tuin?
Bij het plaatsen je tuinhuis in je tuin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Of het nu wordt gebruikt als opslag voor al je tuinbenodigdheden, of als een plek om planten en groenten te kweken, het is belangrijk om een praktische plek uit te zoeken. Het kiezen van een gemakkelijk bereikbare plek in de tuin is cruciaal, vooral als je van plan bent om grote, zware spullen in je tuinhuis op te bergen. Zorg ervoor dat u rekening houdt met het volgende:
- Nabijheid van grenzen;
- Blootstelling aan de elementen;
- Nabijheid van het huis;
- Betrouwbaarheid op de grond’
- De richting van de zon;
- Toegankelijkheid.
6. Tuinhuis onderhoud
Een tuinhuis kopen is best een investering. Om ervoor te zorgen dat je tuinhuis zo lang mogelijk mooi en goed blijft, is onderhoud belangrijk, vooral als je voor een houten tuinhuis gaat. Hieronder hebben we een aantal onderhoudstips voor je op een rijtje gezet:
1. Behandel het hout regelmatig
Dit is vooral belangrijk tijdens de wintermaanden, omdat het koude en natte weer ernstige gevolgen kan hebben voor het hout. Dit geldt vooral voor tuinhuizen die al een paar jaar geen nieuwe lik verf hebben gehad. Idealiter zou je jouw tuinhuis in de eerste zes maanden van zijn levensduur in je tuin moeten behandelen, en daarna jaarlijks. Het is aan te raden om je tuinuis voor het begin van de herfstmaanden te behandelen als het kouder wordt.
Om het hout goed te behandelen, moet je weten of je tuinhuis een olie- of waterreserve heeft gehad. Dit kan moeilijk zijn om uit te werken als je niet de oorspronkelijke eigenaar bent. Dus als je niet zeker bent, moet je het hout een paar lagen terugschuren en helemaal opnieuw beginnen met een paar nieuwe lagen. Het is niet aan te raden om olie- en waterconserven te combineren, omdat de toplaag zal schilferen en er dan af zal vallen.
Olie- en waterconserven werken ook op verschillende manieren. De olie zou in het hout sijpelen, terwijl het waterreservoir het van buitenaf zou afsluiten. Het zijn beide perfect haalbare opties, op voorwaarde dat je een mengsel van hoge kwaliteit koopt.
2. Scharnieren insmeren
De scharnieren zijn een van van de zwakste punten van een tuinhuis. De scharnieren kunnen na een tijdje vastlopen en vastroesten, dus je moet ze goed insmeren om er zeker van te zijn dat je geen problemen ondervindt.
3. Controleer en vervang het dak regelmatig
Het dak zal waarschijnlijk de meeste aandacht nodig hebben en je zou het idealiter elk jaar moeten controleren. Verwijder eventuele bladeren zo snel mogelijk.
4. Pas op voor planten in de buurt
Je moet voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat er geen bomen of planten in contact blijven met de schuur. Dit kan de luchtstroom beïnvloeden, waardoor het hout na regenbuien uitdroogt. Overhangende bomen en takken kunnen ook het dak beschadigen, dus het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat de planten goed vrij staan.
5. Maak de binnenkant schoon
Af en toe is het de moeite waard om de binnenkant van je tuinhuis een schoonmaakbeurt te geven. Bepaalde items zoals fietsen of golfclubs kunnen veel vocht opnemen, wat op den duur schadelijk kan zijn voor het tuinhuis. Dit is ook een goed moment om te controleren of er onder de schuur nog voldoende ventilatie is, anders kan dit leiden tot ophoping van vocht en schimmels die het hout kunnen aantasten.
6. Zorg ervoor dat ramen veilig zijn
Ramen kunnen na verloop van tijd vochtig worden door condensatie. Het is daarom erg belangrijk om de ramen goed te onderhouden. Een snelle houtbehandeling zal dit probleem voorkomen, maar je moet er zeker van zijn dat je de behandeling af en toe opnieuw toepast. Als de vensterbanken al vochtig zijn, moet je deze eerst drogen voordat je de behandeling aanbrengt.
7. Controleer op roest of schimmel
Dit hangt ervan af of je tuinhuis van metaal of hout is gemaakt. Het is belangrijk dat je problemen vroegtijdig diagnosticeert, omdat dit je zal helpen het probleem eenvoudig kunt oplossen. Hoe langer je problemen laat, hoe moeilijker het zal zijn om te repareren, wat kan betekenen dat je jouw tuinhuis helemaal moet vervangen.
8. Herschilder indien nodig
Dit laatste punt kan alleen maar cosmetisch zijn, maar het is belangrijk om de verf af en toe bij te werken voor het algehele uiterlijk van je tuin. Er is een groot aantal opties op de markt beschikbaar met betrekking tot het type verf en beits.
Bekijk ook:
In deze tuin is een tuinhuis sauna gecreëerd!
18x Kleine tuin ideeën
36x Tuin ideeën
11x Moderne tuin ideeën
4 Tips om je tuin in te richten
No Comments