Wil je jouw badkamer op een moderne en energiezuinige manier verwarmen? Op deze pagina vind je all informatie die je nodig hebt over infrarood verwarming in de badkamer. Lees snel verder!
Een badkamer kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren verwarmen. De meeste mensen kiezen voor traditionele radiators, terwijl anderen liever vloerverwarming willen. Maar tegenwoordig is infrarood verwarming ook erg popular in de badkamer. Daarom hebben we dit artikel speciaal gemaakt voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn. Hoe werkt infrarood verwarming precies? Wat zijn de voordelen? Heeft het ook nadelen? Hoe zit het bijvoorbeeld met de veiligheid? Hoe ziet infrarood verwarming eruit? Hieronder kan je er alles over lezen.
Hoe werkt infrarood verwarming?
Infrarood verwarming werkt door elektriciteit om te zetten in stralingswarmte. Infrarood maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum. De warmte die door een infrarood verwarming wordt afgegeven zou je kunnen vergelijken met de warmte van de winterzon op je gezicht of de warmte van een kampvuur. Het is zelfs dezelfde vorm van warmte die door je eigen lichaam wordt afgegeven – de meest basale vorm van verwarming die de mens kent.
Infrarood is de directe overdracht van warmte van de verwarming naar het object, dus de mensen en de ruimte eromheen, zonder de lucht ertussen te verwarmen. Het is dezelfde warmte die we voelen van een omgeving die wordt verwarmd door de zon, en de golflengte die het meest efficiënt door het lichaam wordt geabsorbeerd. Het is 100% veilig en natuurlijk.
Warmte waar we voor ontworpen zijn
Mensen zijn stralende objecten. Meer dan 60% van ons gevoel van comfort of ongemak wordt bepaald door onze stralingswarmtewinst of -verlies. Slechts 15% van ons gevoel van comfort wordt bepaald door luchttemperatuur en beweging.
Dit betekent dat we ons meestal warm voelen als we warmte uit onze omgeving absorberen en vaak koud voelen als we onze eigen lichaamswarmte naar de buitenwereld uitstralen. Voor de meeste mensen, als de omgeving om ons heen meer dan 26 graden of minder dan 16 graden celcius is, voelen we ons ongemakkelijk, omdat we te veel lichaamswarmte krijgen of verliezen.
Dus als we de muren, het plafond en de vloer van de kamer waarin we ons bevinden (niet de lucht) opwarmen tot minstens 17 graden celcius en idealiter tot ongeveer 22 graden celcius, zal ons lichaam niet langer waarnemen dat we warmte verliezen en zullen we ons warm en comfortabel voelen. Dat is het doel van infraroodverwarming: in een omgeving ’thermische massa’ opbouwen en je warm laten houden.
Is infrarood verwarming veilig?
Infrarood verwarming klinkt eng. Straling, elektromagnetische golven, onzichtbare warmte… Maak je echter geen zorgen. Infrarood warmte is niet gevaarlijk. Het werkt op dezelfde manier als de zon – alleen met veel minder intensiteit. In tegenstelling tot de zon, kan je bijvoorbeeld niet verbrand raken, wat eigenlijk ook meer te maken heeft met UV-straling. En met infrarood verwarming heb je niets te maken met UV-straling.
Waar je wel rekening mee moet houden, zijn onderstaande risico’s – risico’s die je ook hebt bij bijvoorbeeld radiatoren:
- Mogelijke brandwonden door het aanraken van een hete buitenkant. Dit kan een probleem zijn bij jonge kinderen of nieuwsgierige huisdieren. Je kunt dit voorkomen door het infrarood verwarmingspaneel aan het plafond te monteren in plaats van aan de wand.
- Gevaarlijk bij beschadiging. Een volledig werkende kachel is volkomen veilig, maar een beschadigde niet. Zorg er, net als bij elk verwarmingsapparaat, voor dat er niet te veel mee wordt gerommeld en laat het nakijken als je vermoedens hebt.
- Potentieel brandgevaar. Als jij (of andere onwetende kinderen) ontvlambare voorwerpen op een verwarming laat staan, vraag je om problemen. Infrarood is niet anders.
Wat kost infrarood verwarming?
Geen onbelangrijke vraag, wat kost infrarood verwarming eigenlijk als je deze in de badkamer wilt installeren. Net als met radiatoren is infrarood verwarming verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Factoren die invloed hebben op de prijs, is het merk, het type en het formaat. Je moet rekening houden met een prijs tussen 200 – 500 euro per verwarmingspaneel.
Voordelen
Naast de manier waarop infrarood verwarming warmte afgeeft op mensen, biedt het nog meer voordelen. Deze voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Betere verdeling van warmte. Een van de belangrijkste voordelen van een infrarood verwarming is dat het anders werkt dan gewone verwarming. In plaats van traditionele convectieverwarming die de lucht doet stijgen en dalen, verdeelt infrarood verwarming de verwarming gelijkmatiger zodat er minder koude plekken zijn in een ruimte.
- Sneller opwarmen dan convectie. Infrarood verwarmingspanelen werken ook veel sneller dan traditionele verwarming. Er is een onmiddellijk effect op het moment dat je het aanzet. De effectiviteit hangt echter af van hoe groot de infrarood verwarmingspanelen zijn en waar ze worden geplaatst. Bovendien zijn de effecten direct merkbaar wanneer je de infrarood verwarming uitzet, er is minder warmte van het paneel zelf, maar objecten in de kamer blijven nog een tijdje opgeslagen warmte afgeven.
- Besparen op stookkosten. Infrarood verwarming is energiebesparende manier om de badkamer te verwarmen. Het gebruik van infrarood verwarmingspanelen is kosteneffectiever dan standaard convectieverwarmers. Infrarood verwarming kan vergelijkbare warmteniveaus leveren als een uitgebreid centraal verwarmingssysteem, en ze werken op elektriciteit in plaats van op gas, wat over het algemeen goedkoper is.
- Ruimtebesparend. Met verschillende design- en montagemogelijkheden van infrarood verwarming integreren ze onopvallend in elke badkamer. Spiegel- en glasverwarmers met handdoekhouders vervullen dubbele functies en zien er elegant uit in elke badkamer. Infraroodplafondverwarmers met hun witte design zijn bijna onzichtbaar en perfect voor kleine badkamers zonder wandruimte.
- Makkelijk te installeren. Infrarood verwarming is een stuk eenvoudiger te installeren dan standaard verwarmingssystemen. Ze werken op elektriciteit en hebben geen ingewikkeld leidingsysteem nodig.
- Minimalistische uitstraling. De panelen kenmerken zich met een mooie strakke uitstraling. Hierdoor vallen ze een stuk minder op in de badkamer, vooral als je het vergelijkt met de ouderwetse radiatoren met de witte geribbelde panelen.
- Schimmelpreventie. Vooral in natte ruimtes zoals de badkamer komt schimmel op de muren vrij vaak voor. Verbindingsverwarmers verwarmen de lucht en laten de muren koud, waardoor ze onbruikbaar zijn voor schimmelpreventie. Infrarood verwarming verwarmt en droogt de muren in plaats van de lucht, waardoor ze het perfecte hulpmiddel zijn om schimmel te voorkomen.
- Enorm scala aan afwerkingen. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en vormen. Naast de strakke wand- en plafondpanelen, kan je ook kiezen voor spiegels, handdoekverwarmers, of zelfs een door jouw uitgekozen kunstwerk of schilderij.
- Werk in stilte. Wanneer infrarood verwarmingspanelen zijn ingeschakeld, is er geen geluid, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen waar je het ploffen en klikken van metaal kunt horen uitzetten en samentrekken. Plus het geluid van ketels en pompen en stromend water door het systeem. Als je je daaraan kunt irriteren, dan is infrarood verwarming ideaal!
- Geen lelijk leidingwerk. Hoewel de radiatoren en kleppen van een centraal verwarmingssysteem een geweldige esthetiek kunnen hebben, zal niemand beweren dat leidingen er lelijk uitzien. Bovendien is er altijd een risico op verstopping, bevriezing en breuk, wat niet het geval is bij infrarood verwarming.
Nadelen
Zoals bijna met alles moet je met infrarood verwarming ook rekening houden met een aantal nadelen. Deze vind je hieronder op een rijtje.
- Elektriciteit. Bij infrarood verwarming heb je weliswaar niet te maken met leidingen, maar je hebt wel te maken met elektriciteit. Dit betekent dat je bij de installatie rekening moet houden met elektriciteitskabels. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld een extra groep aanleggen in de meterkast.
- Moet in elke kamer worden geïnstalleerd. In tegenstelling tot een centraal verwarmingssysteem, moeten infrarood verwarmingspanelen in elke kamer worden geïnstalleerd die moet worden verwarmd. De initiële aanschafprijs kan dus oplopen. en dit kan ongelooflijk duur worden als je een groot huis hebt om te verwarmen. Met centrale verwarming, zelfs als je alleen radiatoren beneden hebt, zal de warme lucht die circuleert de bovenverdieping tot op zekere hoogte verwarmen. Dit nadeel is dus niet van toepassing als je bijvoorbeeld alleen infrarood verwarming in de badkamer wilt.
Bekijk ook:
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
Radiatorombouw ideeën
10x Gietijzeren radiator in de klassieke badkamer
No Comments