Wil jij ook een modern strak hangend toilet? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt – wat zijn de voordelen en nadelen, waar je het kunt kopen, hoe je het zelf kunt plaatsen, en natuurlijk laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien. Kijk snel verder!
Vroeger bestonden er alleen nog staande toiletten. Hoewel je zo nu en doe nog steeds een staand toilet ziet, kiezen de meeste mensen voor een hangend toilet. Een hangend toilet, ook wel een hangtoilet of een zwevend toilet genoemd, wordt, zoals de naam eigenlijk al omschrijft, aan de wand gemonteerd in plaats van dat het op de vloer staat. Dit is mogelijk met behulp van een zogenaamd wandcloset met inbouwreservoir. De watertoevoer- en afvoerleiding zijn verborgen achter de wand middels een ombouw/voorzetwand, wat voor een hele strakke en afgewerkte look zorgt. Het is dus vooral heel strak en mooi, maar daarnaast neemt een hangend toilet ook minder ruimte in beslag, wat vooral heel fijn is als je een klein toilet of een kleine badkamer hebt.
Een compleet hangtoilet bestaat dus uit een wandcloset met inbouwreservoir (inclusief bevestigingsmateriaal), het toiletpot met wc bril en het bedieningspaneel, waarmee je kunt doorspelen. Deze onderdelen kan je los kopen, maar je kunt ook een hangend toilet kopen in een volledige set.
Inhoudsopgave
Inbouwreservoir
Om een hangend toilet te kunnen monteren, heb je dus een inbouwreservoir nodig. Als je een inbouwreservoir gaat kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:
- Bekijk of je verlaagd inbouwreservoir (als er bijvoorbeeld een raam boven het toilet bevindt), ruimtebesparend inbouwreservoir (als je een heel klein toilet hebt) of een hoekreservoir (als het toilet in een hoek geplaatst moet worden) nodig hebt. Een ‘normaal’ inbouwreservoir kan over het algemeen in hoogte versteld worden.
- Kies bij voorkeur voor een zelfdragend inbouwreservoir. Deze wordt op de vloer geplaatst, waardoor de belasting voor het grootste deel vooral op de vloer komt te liggen in plaats van de wand. Het voordeel is dat je de muur niet extra hoeft te verstevigen.
- Bedenk van tevoren of je een hangtoilet extra details wilt, zoals geurafzuiging of toiletblokhouder.
- Dual Flush is tegenwoordig vaak de standaard, een bedieningspaneel met een grote en een kleine knop, waarmee je heel veel water kunt besparen, en dus beter is voor het milieu.
- In principe past elk toilet op elk inbouwreservoir. Wat wel belangrijk is, is de hartmaat van de bevestiging hetzelfde is als de aansluiting van het inbouwreservoir. Bij de meeste inbouwreservoirs is de hartmaat 18 cm.
Wat kost een hangtoilet samen met het inbouwreservoir?
Een hangtoilet is over het algemeen iets duurder dan een staand toilet, waarbij de kosten vooral in arbeid zit. Als je een bestaand staand toilet wilt vervangen voor een hangtoilet, dan zou je rekening moeten houden met totale kosten tussen 1000 – 2000 euro. Dit is inclusief het verwijderen van het oude toilet, aansluiten van het hangtoilet, en de ombouw/voorzetwand.
Hangtoilet monteren
Veel mensen laten hun hangtoilet monteren door een specialist, wat natuurlijk aan te raden is als je weet dat je het zelf niet kan. Maar als je een beetje handig bent, dan zou je ook zelf je hangtoilet kunnen monteren. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een handige stap voor stap handleiding. Bekijk ook onderstaande video van Grohe.
1. Voorbereiding
Voordat je met de montage begint, moet je de watertoevoer afsluiten. Verwijder vervolgens het oude toilet. Tap hiervoor eerst de tank af en verwijder de toiletaansluiting. Vervolgens kan je het bestaande staande toilet losmaken met een hamer en een beitel. Daarna moet de afvoerpijp verplaatst worden naar de wand. Sluit ten slotte het gat op de vloer af.
2. Monteer het montageframe
Monteer daarna het frame waar de toilettank zal worden gemonteerd. Om dit te doen, verbind je de staven die het frame vormen, zoals uitgelegd in de gebruikershandleiding. Installeer vervolgens de montagebeugels en de spoelleiding van de tank. Monteer tenslotte de tank op het frame. Gebruik een kleine sleutel om alle bevestigingen op hun plaats te bevestigen. Plaats vervolgens de metalen voetjes van het frame en de plastic klem om de afvoerpijp vast te zetten.
3. Markeer de muur en de vloer
Teken eerst een verticale lijn van 1,08 m op de muur vanaf de grond. De lijn moet samenvallen met het midden van de afvoerpijp. Teken loodrechte lijnen op de eerste lijn op 1 m (tweede lijn) en 1,08 m (derde lijn). Maak vervolgens twee markeringen op de derde lijn, 235 mm rechts en links van de verticale lijn.
Plaats het frame op zijn plaats, zodat de bocht van 90 graden van de afvoerpijp in de kunststof klem wordt gestoken. Maak een markering op elk punt waar de montagegaten van het frame de vloer raken. Maak vervolgens het montageframe los.
Voordat je doorgaat met de volgende stap, moet je controleren of er een minimale opening van 230 mm is tussen het frame en de muur.
4. Montageframe bevestigen
Boor gaten in de muur en in de vloer met een boor van 10 mm. Plaats vervolgens plastic ankers in de gaten. Plaats het montageframe op zijn plaats, met de metalen voetjes op de vloer. Bevestig het frame met schroeven aan de vloer.
Verbind de bovenkant van het frame en de montagebeugels met een draadstang. Bevestig vervolgens de montagebeugels met schroeven aan de muur. Draai ten slotte aan de draadstang om de verticale uitlijning van het frame te corrigeren. Gebruik hierbij een waterpas.
5. Installeer het spoelmechanisme
Verwijder de rode plastic hendel van de tank. Verwijder vervolgens het plastic deksel dat de wateraansluitingen afdekt. Installeer een afsluiter op de waterafvoer die uit de muur komt. De uitgang van de afsluiter moet naar rechts wijzen. Zorg ervoor dat je voldoende Teflon-tape op de draad aanbrengt om lekken te voorkomen.
Installeer een flexibele slang op de uitgang van de afsluiter. Zorg er vervolgens voor dat de afsluiter gesloten is. Schakel de watertoevoer van de badkamer in en controleer of er geen waterlekken zijn. Steek het vrije uiteinde van de slang in een emmer en open de afsluiter om de waterdruk te controleren. Sluit vervolgens de klep.
Sluit daarna het vrije uiteinde van de slang aan op de waterinvoerschroefdraad van het spoelmechanisme. Monteer ten slotte de inspectieschacht.
6. Voorzetwand maken
Daarna kan de ombouw/voorzetwand gemaakt worden, waarmee het inbouwreservoir netjes afgewerkt kan worden. Bedek de voorkant, zijkanten en bovenkant van het montageframe met gipsplaat. Zorg ervoor dat je de juiste gaten creëert voor de fittingen van het toilet. Daarna kan je zelf beslissen hoe je de voorzetwand wilt afwerken. Zo zou je het kunnen betegelen met mooie wandtegels, maar je kunt het ook strak stucen en in een kleur verven, behangen, bestonstuc, houten wandbekleding, noem maar op.
7. Installeer de toiletpot
Verbind eerst de spoelpijp met zijn afdichting. Steek vervolgens de spoelpijp in de toiletpot. Markeer de pijp op het punt waar deze uit de kom steekt. Steek daarna de spoelbuis in de spoelunit. Markeer de spoelpijp op het punt waar deze uit de spoelunit steekt.
Meet de lengte vanaf de rand van de buis tot elk merkteken. Tel dan beide lengtes bij elkaar op en tel er 5 millimeter extra bij op. Snijd de spoelpijp op die lengte. Gebruik vervolgens een stuk schuurpapier om de randen van de buis glad te strijken. Steek tenslotte de spoelbuis in de spoelunit.
Schroef de draadstangen die de toiletpot ondersteunen op het montageframe. Ze moeten 6 cm uit het frame steken. Installeer ten slotte de toiletpot en steek de draadstangen door de montagegaten. Gebruik ringen en moeren om het toilet op zijn plaats te bevestigen. Controleer of de bovenkant van de kom volledig horizontaal is met behulp van een waterpas.
8. Installeer het bedieningspaneel
Gebruik een hobbymes om de plastic afdekking van de bedieningsplaat door te snijden. Installeer vervolgens de montagebeugel van de bedieningsplaat op de gipsplaat. Installeer de luchtknop op de plaat en sluit deze vervolgens aan op de blauwe slang van de spoelunit.
Open ten slotte de afsluiter en plaats het bedieningspaneel op de montagebeugel.
9. Tot slot
Druk op de luchtknop om de werking van het toilet te controleren. Als alles in orde is, vult u de randen van de kom met siliconenkit. Installeer ten slotte de toiletafdichting.
Onderhoud
Het onderhoud van een hangtoilet en een inbouwreservoir is eenvoudiger dan je denkt. Als het eenmaal goed is gemonteerd, heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Maar mocht je een keer problemen hebben, dan kan je er eenvoudig bij, door het bedieningspaneel te verwijderen. Bij de ombouw of voorzetwand hoef je er dus niet speciaal rekening mee te houden. Volg onderstaande stappen om bij het inbouwreservoir te komen:
- Til de afdekplaat iets op en verwijder deze. Als het waterpas staat met de muur, probeer dan de bodem te duwen terwijl je de bovenrand naar je toe draait. Wees heel voorzichtig, want soms zijn er luchtslangen aangesloten op de knoppen. Koppel de slangen voorzichtig los.
- Verwijder voorzichtig de spoelstangen in het midden van het inbouwreservoirframe. Het is voldoende door ze tegen de klok in te draaien en ze langzaam naar achteren te trekken.
- Draai alle plastic bouten handmatig los om het frame los te maken. Als er bevestigingsmiddelen aanwezig zijn, gebruik dan de juiste schroevendraaier op basis van het type bouten.
- Sommige inbouwreservoirs hebben mogelijk een puinplaat die dient ter bescherming tegen afval. Verwijder het door de vergrendelingen te lokaliseren en samen te drukken.
- Draai aan de isolatieklep, die meestal is gemarkeerd met een blauwe, gele of rode hendel. Hierdoor wordt de koudwaterstroom gestopt.
- Voer al het water af dat momenteel in de tank aanwezig is. Til het sifonbeugelmechanisme eruit door de kleine knop op de onderste delen te lokaliseren.
- Draai met je handen de waterslang los van de vlotterklep. Het is vrij eenvoudig, aangezien die meestal een zittende O-ring hebben. Draai de O-ring niet te hard.
- Zoek een hendel aan de achterkant van de vlotterklep en druk om deze los te maken van de achterplaat.
- Last but not least, druk op de hendel aan de achterkant van de sifonunit. Draai om en neem de sifon geduldig uit het reservoir.
Bekijk hieronder nog meer mooie inspiratie voorbeelden:
Bekijk ook:
10x Toilet inspiratie
No Comments