Na een tijdje heb je het wel gezien, of je hebt überhaupt nog niks om naar te kijken. Laat staan om plaats te nemen! Dan is het hoog tijd om je terras een aangename ondergrond te geven.
Hier ben je uiteraard heel voorzichtig mee, aangezien je wilt dat alle onderdelen van je terras volledig bij de rest van je tuin en je woning passen. Wat heeft het immers voor zin om een zitplek vorm te geven op basis van een uitstraling waarin jij je helemaal niet kunt vinden? Zo leg je alleen de tuintegels aan die van jouw terras een schitterend geheel maken. De keuze hiervoor kan soms nog best lastig zijn, maar wanneer je je laat leiden door jouw persoonlijke smaak, moet dat geen enkel probleem vormen. Zo moet je overigens nooit denken, in problemen. Wel in uitdagingen!
Nu is het alleen nog de vraag waar die ondergrond uit gaat bestaan. Tegels? Hadden we het nou net over tegels? Ja, dat klopt. Maar dat is niet je enige optie. Wat dacht je namelijk van de herfstkleuren van planken, waarmee je hoogstpersoonlijk een pracht van een vlonder samenstelt? En mocht één van die twee opties niet werken, dan kun je altijd nog een mooi gazon aanleggen. Of laten liggen, mocht de plek van jouw terras nu al mooi groen zijn.
Goed, laten we eens uitvoerig gaan kijken naar de mogelijkheden die worden geboden door tegels en planken. Wat komt erbij kijken, hoeveel onderhoud heeft het nodig en wat past het mooiste? Die laatste vraag zul je uiteraard helemaal zelf moeten beantwoorden, gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren en de rest van je erf. Maar om een betere indruk te krijgen van de eerste twee, raden we je aan om snel verder te lezen!
Tegels
Kijk, planken hebben natuurlijk altijd een houtkleur. Natuurlijk, je kunt ze schuren en schilderen voor de uitstraling van jouw keuze! Maar daar gaat weer flink wat werk in zitten en daar moet je maar net tijd voor en zin in hebben. Echter, met stenen en tegels heb je dat probleem niet! Die zijn al gekleurd en kunnen simpelweg over je terras verdeeld worden zoals jij ze wilt hebben. Bovendien zijn ze beschikbaar in allerlei verschillende vormen en kleuren, zodat je een simpele plavuizen vloer kunt leggen, maar ook een schitterend mozaïek realiseren!
Bovendien kun je met behulp van grind en kiezels de ruimtes naast je terras prachtig opvullen. Evenals je borders.
Nadeel is wel dat het zand tussen je terrastegels in een voedingsbodem zal zijn voor onkruid. Dat zul je telkens moeten verwijderen. Ook zijn sommige soorten steen heel erg vatbaar voor algen. Maar andere tegels bevatten al een coating die dat weer tegengaat. Laat je hierover zorgvuldig informeren voordat je een keuze maakt!
Vlonder
Onkruid vergaat niet. Nee, maar dan moet het wel eerst zien te groeien. En dat is het eerste voordeel aan een vlonder: je hebt daar helemaal geen last van!
Althans, niet zolang je de juiste voorbereidingen treft voordat je aan de constructie begint. Bijvoorbeeld een worteldoek over het oppervlak te leggen waar je vlonder boven komt te liggen. En om de grond stabiel te houden, doe je er eveneens verstandig aan om voor drainage te kiezen. De ingegraven geperforeerde buizen nemen grondwater op en voorkomen dat je vlonder de grond in kan zakken, evenals de rest van je terras. Dit zou je natuurlijk ook op je gazon en je moestuin kunnen toepassen. ‘t Is maar een idee.
Nee, al wat de planken van topkwaliteit hout nodig hebben is dat je ze af en toe aanveegt. Da’s alles.
Krijg je al een nieuw perspectief op je terras? Dan wensen we je alvast heel veel succes bij het plannen en aanleggen ervan!
No Comments