Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

stoel bekleden handleiding
Meubels

Stoel bekleden


Je kunt een oude stoel een tweede kans geven door het opnieuw te bekleden. Of dit nou gaat om een oude stoel die versleten is of een vintage stoel die je in een vintage winkel of vlooienmarkt hebt gekocht. Veel mensen gooien de stoel weg, maar dat is natuurlijk heel erg zonde. Opnieuw een stoel bekleden is een geweldige manier om duurzaam om te gaan met spullen in huis. Geen idee hoe je dat kunt doen? Bij Better Homes & Gardens hebben we een hele goede handleiding gevonden, die stap voor stap laat zien hoe je een kunt kunt bekleden. Lees snel verder!

Wat heb je nodig?

  • Punttang;
  • Camera of briefpapier en potlood;
  • Markeerkrijt;
  • Schaar;
  • Nietmachine;
  • Nietjes;
  • Naaimachine;
  • Hamer;
  • Aggrementbandspijkers;
  • platte schroevendraaier;
  • Stof;
  • Textiellijm.

1. Oude bekleding verwijderen

Fotografeer de stoel voordat je de oude bekleding verwijdert. Maak algemene en detailfoto’s ter referentie bij het opnieuw bekleden van de stoel. Demonteer de stoel indien nodig en verwijder de oude bekleding. Zorg ervoor dat je de oude bekleding niet scheurt, omdat je het nodig hebt voor het maken van de patronen. Begin met het verwijderen van de zwarte doek van de onderkant van de stoel en maak vervolgens de stukken los die aan het frame zijn bevestigd. Verwijder de stukjes en markeer elk stuk met zijn plaats op de stoel met een markeerstift. Label de stukken bijvoorbeeld als buitenrug, rechterkant achter, linkerkant achter, binnenkant rug, stoel en stoelzijden. Markeer “B” voor bovenkant of “V” voor voorkant om de richting van het stuk op de stoel aan te geven. Noteer op elk stuk de locatie van de rand en waar de stukken aan elkaar zijn genaaid. Bewaar oude onderdelen om als maat voor nieuwe stukken te gebruiken.

Stoel bekleden

2. Vervang vulling

Soms kan de oude vulling van de stoel hergebruikt worden. Maar als het dusdanig oud en versleten is, dan is het vervangen van de vulling de beste oplossing. Dat geldt zowel voor de vulling van het zitvlak als de rugleuning van de stoel. Controleer veren en singels op schade en repareer indien nodig. Schuur, primer en schilder desgewenst het frame of de poten, en laat het goed drogen.

Nadat het frame van de stoel goed gedroogd is, kan je aan de slag met het aanbrengen van de nieuwe vulling op de rugleuning en het zitvlak van de stoel. Doe dit eerst voor de rugleuning en daarna het zitvlak. Om zichtbare inkepingen van de nietjes te voorkomen, trek je voorzichtig aan de vulling rond elk nietje, zodat het nietje zich binnen de vulling bevindt. Bedek vervolgens de stoel op dezelfde manier met vulling, netjes gevouwen om de hoeken.

Stoel bekleden

3. Nieuw patroon maken

Leg de originele bekleding met de onderkant naar boven op de onderkant kant van de nieuwe stof. Speld het vast en knip rond het patroon. Laat 5 tot 7 cm stof over buiten de geniete randen van de originele stof. Dit geeft je stof om vast te pakken tijdens het nieten. Herhaal dit proces om elk stuk stof uit te snijden. Breng de markeringen voor richting, rand en naden over op de nieuwe stukken stof met kleermakerskrijt.

Combineer desgewenst de stukken tot hoezen voor het zitvlak en rugleuning die allemaal tegelijk kunnen worden aangebracht. Plaats de stoffen binnenstebuiten tegen elkaar en naai aan elkaar. Indien nodig, kunnen de rondingen worden aangepast.

Stoel bekleden

4. Stoel bekleden

Als het nieuwe patroon gereed is, kan je aan de slag met het bekleden van de stoel. Plaats de nieuwe binnenste rugleuning, rechter rugleuning en linker rugleuningstukken op de juiste plaats op de stoel, gebruikmakend van de “B” -markeringen en de foto’s als richtlijn. Speld de stukken aan elkaar vast en breng indien nodig de pasvorm aan. Mogelijk moet je overtollige stof bijsnijden om het goed te laten passen. Als je tevreden bent met de pasvorm, trek je de stof strak en niet je deze op zijn plaats op de stoel. Gebruik zoveel nietjes als nodig om de stof vast te zetten en glad te houden. Zorg ervoor dat de nietjes op de rugleuning komen waar ze door het achterpaneel worden bedekt. Knip overtollige stof af.

Stoel bekleden

5. Aggrementband

De stoel is bekleed met de nieuwe stof, maar de nietjes zijn nog wel zichtbaar aan de buitenkant. De stoel kan je mooi afwerken door de nietjes te bedekken met een aggrementband. Je zou zelf een aggrementband kunnen maken, maar je zou ze ook kant en klaar kunnen kopen. Zet de ene uiteinde vast met een aggrementbandspijker. Lijm de aggrementband langs de randen en zet de andere uiteinde weer vast met een aggrementbandspijker.

Stoel bekleden

6. Zijkanten bevestigen

Houd de rechterkant van het paneel tegen de stoel en niet de bovenste rand op zijn plaats rond de stoel. Voeg een kleefstrip rond het paneel toe tegen de rand en niet op zijn plaats. Vouw het zijpaneel naar beneden over de tackstrip, trek het strak en niet op zijn plaats aan de onderkant van de stoel met het onderste passtuk strak langs de rand. Knip inkepingen in de stof onder de stoel terwijl je rond de hoeken strijkt. Stop overtollige stof eronder met een platte schroevendraaier.

Stoel bekleden

7. Achterkant bevestigen

Plaats het achterpaneel op zijn plaats en vouw de rechterkant over de bovenkant van de rugleuning. Breng een kleefstrip aan op de bovenkant van rugleuning aan de achterkant en niet het vast op zijn plaats. Vouw het paneel terug over de strip en trek het strak naar de onderkant van de stoel. Vouw de onderrand om en niet aan de onderkant van de rugleuning. Knip overtollig touw of stof af.

Stoel bekleden

8. Onderkant afwerken

Knip een stuk zwarte ademende stof voor de onderkant van de stoel met het oude stuk als richtlijn. Draai de stoel ondersteboven en niet aan de onderkant om de veren of banden te verbergen en als stofkap te fungeren. Zorg ervoor dat de stof strak tegen de biezen zit en dat deze alle ruwe randen van de meubelstof bedekt.

That’s it!

Bekijk ook:
DIY underlayment bank
Trap bekleden
Designstoel vs budgetstoel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.