Van slimme speakers tot sproeiers die op gezette tijden het gazon bevochtigen. Je kunt steeds meer processen in je woning automatiseren. Daarmee bespaar je een hoop tijd, die je beter kunt besteden aan leuke dingen. Ook is het kostenbesparend, omdat er bijvoorbeeld nooit meer onnodig een lamp hoeft te branden. Maar door al die losse apparaten en bijbehorende apps raak je al snel het overzicht kwijt. Gebrekkige connecitiviteit en geswitch tussen alle apps levert dan meer kopzorgen op, in plaats van dat het je ontzorgt. Met deze tips maak je van je slimme huis een geoliede machine.
Tip 1: Veiligheid voor alles
Een enkele hacker kan al je noeste werk teniet doen. Terwijl jij met wifiversterkers en hubs aan de slag gaat, heeft een volslagen onbekende het hele systeem overgenomen. Je alarmsysteem wordt zonder jouw tussenkomst uitgeschakeld. Persoonlijke gesprekken worden afgeluisterd via de microfoon van je smart TV. En via de babymonitor kijkt een vreemde zo de wieg in. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus het eerste wat je veilig moet stellen is je privacy. Met een VPN service zet je eenvoudig een versleuteld virtueel privénetwerk op. Installeer het op de router om in één keer alle apparaten die ermee verbonden zijn te voorzien van een VPN.
Tip 2: Platformkeuze
Het is prima mogelijk om een slimme speaker van Alexa te combineren met een slimme Nest-deurbel. Wil je het aantal slimme apparaten flink uitbreiden, dan is het toch verstandiger om trouw te blijven aan hetzelfde platform. Zo ben je ervan verzekerd dat alle aangesloten apparaten ook onderling goed met elkaar blijven communiceren. Meestal kun je ze dan ook allemaal onderbrengen in hetzelfde account. Dat scheelt weer een hoop overschakelen naar verschillende apps.
Tip 3: Smart Hub
Alle apparaten worden gevoed door je wifinetwerk. Bij een groot aantal, kan dat ten koste gaan van je internetsnelheid en je bandbreedte. Het is dan handiger om een Smart Hub te gebruiken. De apparaten zijn dan niet meer rechtstreeks verbonden met je router, maar wel met deze hub. Een Smart Hub kan verschillende gedaantes aannemen. De ene keer is het een simpel apparaatje, de andere keer een volwaardige tablet met een display. Een Smart Hub is alleen maar nuttig als je er meteen alle slimme apparaten in huis aan kunt koppelen.
Tip 4: Bereik
Je kunt iedere ruimte in je woning voorzien van slimme apparaten, zoals lampen, sensoren en robotstofzuigers. Maar als er in die ruimte, of de ruimte waarin jij je bevindt, geen wifibereik is, zal er niets gebeuren. Alles staat of valt dus met een goede draadloze verbinding. Vooral in grotere woningen zul je meer uit de kast moeten halen dan enkel een router. Ook betonnen muren hebben de reputatie dat ze wifisignalen afzwakken. Om overal in huis een goed signaal te ontvangen, kun je wifiversterkers inzetten. Deze versterkers pikken het signaal van de router op en geven deze door. Reken op ongeveer een versterker per verdieping. Een andere optie is het instellen van een mesh-netwerk.
Tip 5: Spraakcommando
Heb je niet zo’n zin om steeds weer je smartphone te moeten pakken om het koffieapparaat te bedienen of je favoriete liedje af te spelen? Kies dan voor een spraakgestuurd systeem. Het enige wat je hoeft te doen is de naam van het apparaat of platform noemen en zeggen wat je wilt.
Tip 6: Geofencing
Het lijkt een ingewikkelde term, maar het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Je legt met geofencing een onzichtbare barrière aan rondom je huis. Afhankelijk van wie door die barrière heen gaat, worden er processen in gang gezet. Stel dat je met de auto thuiskomt van je werk. Als je een bepaald punt passeert, bijvoorbeeld het begin van je oprit, wordt je auto herkend en gaan de garagedeuren automatisch omhoog. Is het een indringer, dan springen de buitenlampen aan en wordt de voordeur vergrendeld. Op dezelfde manier wordt je thermostaat uitgeschakeld als je de deur uitstapt en alle lichten die nog aan waren gedoofd.
Tip 7: Routines
Als je iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat, hoef je niet steeds je smartphone te pakken om de woonkamerverlichting uit te doen. Voor terugkerende acties op dezelfde tijdstippen stel je het best een routine in. Het koffieapparaat zet elke ochtend om klokslag 7 uur een kopje espresso voor je. De thermostaat gaat om 11 uur ’s avonds vanzelf een paar graden omlaag. En iedere maandag om twee uur ’s middags maakt je robotstofzuiger een rondje door de woonkamer. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar.
Bekijk ook:
Slimme verlichting
Maak van je huis een smart home: 12 handige apparaten die je leven makkelijker maken
Beste smart home systeem
No Comments